Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Betonová skulptura s otisky bambusu

Betonová skulptura s otisky bambusu

Tiing znamená bambus, a právě ten se stal, společně s betonem, ústředním motivem hotelu v oblasti Tejakula na severním pobřeží Bali. Resort, jehož návštěva bude jedinečným zážitkem nejednoho dobrodruha. Jednoduchá paleta materiálů jako výrazný kontrapunkt na působivém pozadí džungle.  

Australský architekt Nic Brunsdon chtěl přilákat cestovatele i na opačnou stranu tohoto indonéského ostrova. Spolu s místním studiem Manguning, pracoval se silným konceptuálním rámcem, vycházejícím ze zdejších tradic. Dominantní beton je materiálem, který je na ostrově upřednostňován, a proto byl použit i při této realizaci.

Hotel se skládá ze sedmi dvoupodlažních bloků oddělených dlážděnými cestami. Hlavní hmota je tvořena řadou monumentálních betonových stěn, na jejichž konstrukci byl jako bednění použit, zde všudypřítomný, bambus. Díky němu získaly betonové plochy velmi originální texturu. Tento nápaditý detail se stal symbolickým pro celý projekt.

V tropickém podnebí by hladký povrch vyžadoval mnoho údržby. Netradiční technické řešení plochu zvětší a díky tomu bude odolnější vůči povětrnostním vlivům. Dochází tak k zajímavému spojení zdánlivě nesourodých materiálů, kdy beton získává podobu tradičního místního přírodního materiálu.

Robustní stěny opticky rámují výhled na moře na straně jedné a hory na straně druhé. Zároveň svojí strukturou symbolicky odkazují na balijské brány, které jsou součástí náboženských objektů v celé Indonésii. Jejich historie sahá až do 13. století a podobají se honosně zdobeným totemům.

Každý blok má dvě apartmá, jedno v přízemí a druhé v patře. Dispoziční řešení je velmi jednoduché. Úzký obdélníkový půdorys s ladnou křivkou uprostřed, která ukrývá hygienické zázemí. Obývací část je otevřená směrem moři, a naopak ložnice umístěná na protilehlé straně nabízí úchvatné výhledy do majestátních hor.

Všechny apartmány jsou určeny pro pobyt dvou osob. Jednoduše vybavené, ale přesto plné elegantního designu, odkazujícího na zdejší kulturní zvyky. Jedinečné otisky bambusu na stěnách dodávají interiéru punc originality. Střídmá barevnost vnitřního prostoru jen dokresluje útulnou atmosféru.

Všechny pokoje mají vlastní soukromý bazén, z nichž některé jsou orientovány na sever a jiné na jih. Společně s exotickým výhledem se odpočinek ve vodě stává nezapomenutelným zážitkem, který cestovatele doslova nabíjí energií.

„Chráněný, skrytý a centrální, tento prostor se stává vítaným překvapením, útočištěm a radostí,“ vysvětluje svůj záměr architekt Brunsdon. „Toto je místo, kde se můžete uvolnit a znovu se spojit se sebou samým a s přírodou.“ „Tiing byl navržen jako odměna pro neohrožené,“ dodává na závěr. 


Tiing Hotel

www.staysomedays.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...