Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bocci: Číselná řada, která vám prozáří interiér

Bocci: Číselná řada, která vám prozáří interiér

Jak už to u úspěšných firem bývá, jejich začátky jsou skromné, ale plné odhodlání. V roce 2005 se v kanadském Vancouveru jeden takový příběh také zrodil. V červené stodole uprostřed polí vznikla myšlenka vyrábět dekorativní svítidla, která dokáží oživit obývací pokoj i hotelové lobby.

Bocci základna ve Vancouveru.

Prvním svítidlem se stalo číslo 14, které dodnes obsazuje přední příčky v prodeji kolekcí Bocci. Záměrem kolekce bylo, aby světlo samo o sobě nebylo dominantním prvkem, ale stalo se jím až seskupení jednotlivých kousků. Při větším počtu svítidel Bocci 14 totiž výsledný celek dokáže působit jako svíčky plující na vodní hladině. Návrhářem úplně první série je Omer Arbel, který zároveň zastává funkci kreativního ředitele.

Bocci 14

Všechny návrhy od první myšlenky, přes vývoj, až po výrobu probíhají uvnitř firmy. Tím si Bocci zajišťuje kontrolu nad technikou a kvalitou. Technický aspekt je pro ně bezesporu prioritou číslo jedna. Po zjištění, že klasické žárovky nejsou pro jejich světla dostačující, přišlo Bocci s vlastními xenonovými a LED lampami, které mají daleko větší výdrž. Kromě výroby jsou součástí služeb také konzultace pro individuální požadavky. Není problém zrealizovat monumentální světelnou konstrukci, ale ani poradit v případě střídmých instalací. Co se týká možností v materiálu a barvách, je nabídka téměř bezedná. Na webu si dokonce můžete sestavit svůj vysněný lustr.

Se sérií 28 si opravdu vyhrajete.

Barvy i polohy zavěšení můžete libovolně kombinovat.

Bocci v současné době nabízí 7 světelných sérií. Pod čísly 21, 73, 16, 14, 28, 57 a 38 naleznete závěsná svítidla neobvyklých tvarů a neomezených možností kombinování. Rodina 21 sestává z jednotlivých závěsných lamp, které tvoří tenké porcelánové plátky stočené do kornoutů. Tím, že porcelán se při každém modelování chová jinak, stávají se z jednotlivých svítidel originální kousky. Svoji originalitu nezapře ani série 73, jejíž stínidla jsou vyrobena z foukaného skla. Svým tvarem kopírují strukturu látky a je vždy překvapením, v jaké podobě sklo vychladne. I zde opět platí, že čím více zavěšených svítidel, tím velkolepější podívaná.

Bocci 21

Bocci 73

Řada 16, která vznikla v roce 2015, je tvořena postupným nalitím tří samostatných vrstev skla ve vodorovné rovině. Každá vrstva tak reaguje na tvar vrstvy pod sebou, čímž se ve finále vytvoří vrstvený jedinečný celek. Do forem je pak instalována LED žárovka. Technika podobná výrobě produktů z pěny je použita také pro výrobu kolekce 57. Výsledkem jsou nepravidelné objekty s bublinkami uvnitř. Vidět je však můžete až po rozsvícení lampy.

Bocci 16

Bocci 57

Závěsná svítidla z řady 28 dovolují ze všech kolekcí největší fantazii pro vytváření finálních instalací. Je možné si libovolně hrát s počty svítidel i s jejich barevnými kombinacemi. Zavěsit se dají na měděné dráty nebo klasické kabely a dokonce přidělat na zeď. Každý kousek je tvořen z ručně foukaného skla, ve kterém se pod tlakem vytváří velké bubliny. U 38 je postup výroby stejný jako u 28, jen bílé vnitřky skrývají prostor pro pěstování sukulentů a kaktusů. Ze svého svítidla si tak v mžiku můžete udělat domácí džungli.

Bocci 28

Bocci 38

V rámci London Design Festival byl prezentován velkolepý lustr 28.280, který byl složen z 280 jednotlivých svítidel a prostupoval celou výškou londýnského muzea Victoria and Albert. Výška lustru tak dosahovala úctyhodných 30 metrů. Velkolepě nepůsobily jen jednotlivé koule, ale i samotná měděná konstrukce. Návštěvníci si ho mohli prohlédnout na několika patrech.

Kromě základny ve Vancouveru má Bocci pobočku také v Berlíně, kde je od roku 2015 otevřen showroom s názvem 79. Ve více jak 40 místnostech zde narazíte na nejnovější produkty z katalogu, ale i experimenty a projekty, které v katalogu rozhodně nenajdete. Budova z roku 1896 disponuje celkovou plochou 2 200 m2. V České republice si světla Bocci můžete prohlédnout a zakoupit v obchodě Bulb. Jeho showroom najdete v pražských Holešovicích.

Na svítidlech Bocci je skvělé, že neurčují pouze jeden styl použití. Podle vlastní fantazie si můžete sestavit model, u kterého budete mít jistotu, že ho nikdo jiný na světě nemá. V tomto případě tak můžeme jednoznačně prohlásit, že více je vždy více.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: bocci.ca

Publikováno: 28.03.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...