Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Brazilský modernismus 30. let v současném pojetí. Vítejte v domě B+B

Brazilský modernismus 30. let v současném pojetí. Vítejte v domě B+B

Teplé sluneční paprsky brazilského léta a vůně dálek. V São Paulu navrhli architekti dům B + B, který je vzdušný, plný světla, a přesto chráněný před tamním tropickým klima i nepříznivými povětrnostními podmínkami. Architekti ze Studia mk27 vytvořili stylový domov s kouzlem modernismu.

Zvenčí vypadá dům elegantně. Hodně k tomu přispívají různorodé osvětlovací systémy, ale i ohromné prosklené okno, které dává nahlédnout do útrob tohoto domu. Kombinace betonu a dřeva do konceptu perfektně zapadá.

Dovnitř domu se dostanete přes otevřenou rampu, která se nachází na východní straně stavby. Tento prostor zdobí z jedné strany betonová perforovaná stěna, která vytváří překvapivé světelné efekty a zároveň funguje jako ochrana před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Je to jakýsi vsunutý prostor mezi chráněným vnitřkem stavby a otevřenou zahradou. Dlouhá rampa tak prodlužuje přechod z interiéru do exteriéru a vytváří neustálý pocit změny prostředí. Toto řešení bylo hojně využíváno v brazilském modernismu, který proslavil používání ramp, a znovu tak potvrdil corbusierovské zásady.

Společenská část domu je vzdušná a pohodlá. Otevřený prostor strukturálně nezasahuje do organizace ani uspořádání nábytku. Vše je přirozeně umístěné pro co nejvyšší komfort majitelů.

Okouzlující výhled do zahrady z velkého okna jenom dokresluje atmosféru a vytváří doslova živý obraz, který se bude měnit s každým nově přicházejícím ročním období.

Na rozdíl od obvyklého řešení jsou v domě B + B pokoje rozmístěny v prvním patře, v přímé vazbě na zahradu. Lze k nim přistupovat i přes schodiště propojené s obývacím pokojem.

Kuchyň s jídelnou můžou být vzájemně spojené i oddělené. Posuvné, tři a půl metru dlouhé dveře, umožňují kompletně integrovat kuchyň do jídelny. Kuchyň je situovaná směrem k rampě, na niž má také dokonalý výhled. Stal se z ní další prostor se zdrojem přirozeného osvětlení.

Ložnici dominuje převážně dřevo, které přidává na útulnosti. Výhledy do zahrady mohou být dle potřeby kdykoliv skryty za závěsy. Příjemný interiér doplňují i stylové doplňky v podobě nábytku a dekorací.

Hra světel a stínů vás v tomto domě nenechá zažít nudu. Promyšlené architektonické řešení odkrylo jak moderní funkčnost, tak i prvky běžné pro 30. léta. Vše v perfektní symbióze a harmonii.

Odkaz na modernismus najdete také v perforované stěně, která se hojně využívala právě v 30. letech. Jde o řešení, které lze reprodukovat ve velkém měřítku a které je skvělým řešením pro tropické klima, protože zprostředkovává stín, aniž by blokovalo čerstvý vzduch.

Dřevěné prvky na fasádě umožňují uvnitř domu regulovat a přizpůsobovat množství denního světla. Zajišťují i skvělé teplotní podmínky.

Díky „surovým“ materiálům, jako je exponovaný beton a dřevo, se bude rezidence v průběhu času neustále přirozeně měnit. Architekti se zde snažili vytvořit útulný, vřelý a intimní domov, a to jak pro každodenní život obyvatel, tak pro přijímání jejich přátel při společenských setkáních.


 

Dům B+B

al. Tietê 505
01417-020 São Paulo
Brazílie

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...