Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Život v podkroví. Byt v brazilské Curitibě nabízí klidné útočiště

Život v podkroví. Byt v brazilské Curitibě nabízí klidné útočiště

V dnešní moderní době, kdy žijeme online doslova 24 hodin denně, potřebujeme někdy uniknout. Mít čas sami na sebe a prostředí, které stimuluje naše smysly a nechává nás odpočinou od každodenní rutiny. Přesně takové místo chtěli vytvořit brazilští architekti, kteří přestavili podkrovní byt v jednom z největších brazilských měst Curitiba.

Podle architektů může právě role domu či bytu silně ovlivňovat stimulaci pocitů, které jsou zodpovědné za náš vnitřní klid. Architekti Maria Alice Crippa a Gustavo Assis se při rekonstrukci podkroví zaměřili na vzájemnou harmonii, jednoduchost a přirozenost. Byt elegantně uspořádali a vytvořili čisté linie.

Interiéru vévodí neutrální barvy a materiály, zejména mramor a dřevo. Najdete tu nábytek od brazilských návrhářů, jako je Jader Almeida, či umělecká díla od Gabriela Wickbolda. V podkroví není nic navíc, žádné rušivé elementy. Pouze prvky nezbytné pro běžné používání. „Jde o podkroví pro život. Mělo by přinášet pohodlí skrze smysly,“ říkají architekti.

Prostor má 72 metrů čtverečních a je rozdělen na tři části. Soukromá část ukrývá ložnici s koupelnou a šatnou, společenská zase obývák s kuchyní a jídelnou. Nechybí zde ani pracovně-relaxační zóna. Ložnici s navazující koupelnou a šatnou umístili architekti do dřevěného boxu. Kouzlo přírodních materiálů zde působí doslova magicky. A pro ještě větší napojení na přírodu zde najdete i živé květiny.

Meditace, relaxace a práce. To jsou podle architektů oblasti, které by se měly vzájemně doplňovat. A proto v tomto duchu architekti navrhli prostor navazující na ložnici. Můžete tu pracovat, chvílemi odpočívat nebo si užívat zeleň, kterou vytvářejí vzrostlé rostliny.

Otevřený prostor podkroví dále odhaluje jídelnu s kuchyní a nedalekým obývacím pokojem. Kuchyně slouží nejen pro přípravu jídla a pití, ale i k přijímání návštěv a společenským událostem. Posedět s přáteli můžete jak u jídelního stolu, tak i kolem centrálního kuchyňského ostrůvku, kde lze debatovat přímo u vaření. Příjemnou atmosféru zde dotváří barvy i materiály. Bílý mramor, teplé přírodní dřevo i smyslná čerň v nábytku působí velice elegantně.

Obývací pokoj zdobí veliká pohodlná sedačka s televizí a krbem i výrazným obrazem od Gabriela Wickbolda. Vše je perfektně sladěné a nic neodvádí pozornost od rozjímání u filmu či oblíbené knihy.

Architektům se zde podařilo vytvořit prostory, které dokážou probouzet vzpomínky a emoce. Vytvořili nový způsob vnímání těchto prostor a jejich využití i nových návyků každodenního života. Podkroví se stalo skutečným útočištěm, kde se schováte od dnešního online světa a kde majitelé najdou svůj vytoužený klid.

A jak to dopadne, když se ze dvou podkroví stane jeden ohromný loft s klenutými oblouky? Nechte se inspirovat v dalším článku.


Loft on Life

Crippa e Assis Arquitetura

Curibita Brazílie

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...