Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jules Wabbes

Jules Wabbes

Designér a interiérový dekoratér Jules Wabbes (1919–1974) se narodil v Bruselu, kde také působil po většinu svého života. Autor se zaměřil především na design nábytku, svítidel, interiérů a částečně i architektury. Jeho styl je typický použitím kvalitních a masivních mateiálů, lakovaného dřeva nebo ušlechtilých kov. Je autorem především kancelářského nábytku nebo držitelm řady významných ocenění. Také je autorem interiérů amerických ambasád v Londýně, Bruselu, Dakara nebo Rabatu. 

Výstavy - Jules Wabbes

O re-edici několika jeho nadačasových návrhů se před dvěmi lety postarala značka na výrobu kancelářského nábytku Bulo. V její kolekci tak naleznete i formálně jednoduchou židli L"ouise z padesátých let nebo nástěnné svítidlo.

Výstavy - Jules Wabbes

Původní nábytek Julese Wabbese je dnes ceněn především sběrateli modernistického designu. Je typický svou strohostí, monumentalitou a masivními detaily. Salvné jsou především jeho kancelářské stoly, které jsou většinou vybavené rafinovaným systémem šuplíků. 

Výstavy - Jules Wabbes

Wabbes narhl také několik osvětlovacích systémů, z nichž nejznámnější je tento s názvem J.J.W., který je tvořen geometrickou sestavou mosazných plíšků, vrstvených na sebe. Dnes ho vyrábí značka Wever & Ducré.

Výstavy - Jules Wabbes

Designérova práce se často točila kolem luxusních interiérů a jiných dekorativních úkolů. Mezi ty napříkald patří i restaurace Drugstore Louise v Bruselu z roku 1963.

Výstavy - Jules Wabbes

Značku Bulo dnes opět vyrábí několik původních designů Julese Wabbese. K nim patří i psací stůl Cintrée, souprava dětského nábytku Milano nebo křeslo Livourne. Všechny návrhy pochází z přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: bulo.com

Publikováno: 15.11.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...