Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Fenomén jménem Jean Prouvé a jeho revoluční řešení

Fenomén jménem Jean Prouvé a jeho revoluční řešení

Jean Prouvé se narodil v roce 1901 ve francouzském městě Nancy, které bylo ve své době proslulé jako centrum secesní architektury. Prouvého otec byl výtvarný umělec a pohyboval se v prestižních uměleckých kruzích kolem Emila Gallého nebo Louise Majorelleho. Než si Prouvé otevřel první vlastní dílnu v roce 1923, učil se u mistra kováře Émila Roberta a v kovodílně Szabo. Později pracoval Prouvé téměř výhradně s kovem, který aplikoval jak na nábytek, tak i na architektonické fasády.

Prouvé se proslavil i sedacím nábytkem. Jeho návrhy jsou zosobněním modernistických principů upřednostňujících funkci a jednoduché konstrukční systémy. V Prouvého tvorbě se setkává prefabrikace s poctivým řemeslem. Například křeslo Cité pochází z roku 1930 a dnes ho v trochu upravené podobě vyrábí značka Vitra.

Židle Standard, kterou také vyrábí značka Vitra, je Prouvého klasikou. Vznikla také v roce 1930 a je charakteristická svými zadními rozšířenými nohami.

Snadno se dá židle také rozložit na jednotlivé části.

Prouvé je rovněž autorem mnoha rafinovaných úložných systémů, které často vytvářel se svými přáteli a spolupracovníky, jako byl Le Corbusier nebo designérka Charlotte Perriand.

Velmi vyhledávaným sběratelským kouskem je také pracovní stůl Compass, který pochází z první poloviny padesátých let. Původně ho Prouvé vytvořil pro galerii Steph Simons. Jeho design odráží přístup typický pro svého tvůrce. Jednoduchá kovová konstrukce je zcela funkční, zároveň však působí velmi sochařsky.

Židle Antony z roku 1950 je dnes také úspěšným produktem značky Vitra. Ta má v současnosti licenci na reprodukci řady Prouvého návrhů. Některé z nich byly zařazeny i do speciální kolekce ve spolupráci s módní značkou G-Star Raw, která vznikla minulý rok.

Interiér - Jean Prouvé

Svůj vlastní dům si Prouvé postavil v roce 1954 v Nancy ve svažité parcele nad městem. Byl sestaven z prefabrikovaných modulů a jeho architektura je velmi skromná. Interiéru dominuje kovový krb a samozřejmě Prouvého slavné nábytkářské designy.

Interiér - Jean Prouvé

Prouvé byl také jeden z pionýrů prefabrikované architektury. Navrhoval domy jako stroje. Zejména v padesátých letech se podílel na stavbě zásadních architektonických realizací. S architektem Lionelem Mirabaud postavil v roce 1954 bytový dům v Paříži a navrhl tzv. Maison Tropicale, prefabrikovaný dům určený pro francouzské kolonie v Africe. 

A zajímavost na konec: málokdo ví, že Prouvé navrhl i jízdní kolo. Vytvořil ho v roce 1941 pro své zaměstnance, aby se mohli pohodlně dopravovat z práce domů.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: vitra.com, wright.com

Publikováno: 24.07.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...