Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Casa Atibaia: éterický projekt na počest brazilského modernismu

Casa Atibaia: éterický projekt na počest brazilského modernismu

Žít v obklopení okouzlující přírody. To si přejí ti, kdo mají rádi klid a hledají harmonii v soužití s krajinou. Kýžený únik od shonu a ruchu velkoměsta do míst, kde každý najde své soukromé útočiště. Stejně tak pohlíželi na projekt Casa Atibaia architekti, kteří v Brazílii vytvořili dokonalý koncept éterického domova, jenž vzdává hold brazilskému modernismu a je inspirovaný ikonickým domem Casa de Vidro od architektky Liny Bo Bardi.

Casa Atibaia se nachází na řece Atibaia v São Paulu a je domovem, který jako kdyby srostl dohromady s okolní krajinou. Nevnucuje přírodu, ale nabízí ji ve své plné kráse a doslova jí prostupuje. Pro nás je brazilský modernismus především o žití uvnitř s iluzí bytí venku. Čistota a elegance ramp a schodišť se jemně klikatí a odráží díky lehkosti skleněných fasád," konstatují architekti Charlotte Taylor a Nicholas Préaud, pro které byl tento projekt prvním společným dílem.

Rozlehlý a vzdušný interiér je plný světla. Skleněná fasáda působí jako živý obraz, který nabízí každodenní poutavé scenérie, jež se s příchodem každého nového období mění do jedinečných podob. Jako byste žili opravdu venku, a přesto si mohli užívat tepla a pohodlí vnitřních prostor.

Interiérem doslova prostupuje skála. Ta je ve větší míře zastoupena především v koupelně a šatně. Tyto místnosti jsou jakoby vytesány do kamene. Za to menší kameny slouží jako dekorativní prvky a diktují plynulé uspořádání domu. Nábytek elegantně slučuje modernistické klenoty, starožitné kousky a modernější doplňky.

Struktura domu se řídí geometrickými modernistickými principy. Otevírá se do rozsáhlého organického nádvoří, které reaguje na okolní vegetaci a překlenuje mezeru mezi vnějškem a vnitřkem. Tuto hranici dále narušuje samotná krajina, která působí jako podpůrný prvek domova. Celá struktura je postavena na již existujících skalách jako přírodním symbolu a brutalističtějším pojetím modernistického jazyka.

Jedinečný domov na jedinečném místě. Architekti využili potenciál tohoto ryzího místa na maximum. A jak se Casa Atibaia líbí vám? Nakoukněte také do domu Bras, který je v dokonalé symbióze s okolní krajinou.


Casa Atibaia

www.studiocharlottetaylor.com

www.ignant.com/tag/nicholas-preaud/

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...