Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Catellani & Smith vyrábí osvětlení jako z umělecké galerie

Catellani & Smith vyrábí osvětlení jako z umělecké galerie

Osvětlení od světově proslulé italské značky Catellani & Smith jde až za hranice běžných produktů. Pod rukama designérů vznikají úchvatná svítidla, jež připomínají spíš umělecké kousky v galeriích.  Nejen že dokonale rozzáří daný prostor, ale dodají mu navíc i nádech nadpozemské atmosféry.

Když se v roce 1989 rozhodli dva designéři samouci založit vlastní společnost, jistě v té době nikdo netušil, že se jejich značka Catellani & Smith během několika dekád proslaví po celém světě. Díky nadšení a uměleckému vlohu Enza Catellaniho a Logana Smithse si jejich osvětlení získalo srdce mnoha lidí.

Enzo Catellani a ikonická svítidla Cicloitalia

Značka, která letos oslaví třicet let od svého vzniku, si zakládá na proměnách tvarů svítidel na něco krásného a funkčního. Vyznačuje se ruční výrobou, rozmanitou hrou světel a stínů a obnovováním zapomenutých technik v kombinaci s moderními prvky. Inspirace přírodou a vesmírem je znát v mnoha originálních a netradičních svítidlech, která se tak stávají dominantními prvky interiérů.

Novinkou, kterou pro letošní rok společnost představila, je závěsné svítidlo 56 Petits Bijoux, které představuje „statický pohyb v akci“. Jako když se házením kamínků do vody rozvlní hladina do soustředných vln. Právě koncept koule či kruhu, jež jsou metaforou pro nekonečnost a dokonalost, jsou hlavními tématy většiny světelných kolekcí z dílny Catellani & Smith.

Osvětlení 56 Petits Bijoux v překladu znamená „56 malých šperků“ a přesně tak i vypadá. Struktura je tvořena řadou různě velkých kruhů, které takto pohromadě tvoří kouli o průměru 120 centimetrů. Na kruzích je umístěno celkem 56 LED zářivek, představujících „zářivé šperky“ s velmi vysokou světelností. S tímto osvětlením do svého interiéru dostanete skoro celý vesmír, kruhy totiž připomínají oběžné dráhy s uhrančivými vesmírnými tělesy..

Inspirace vesmírem a noční oblohou se promítá i do jiných svítidel uznávané značky. Stolní lampa Smith Pk Led Tavolo připomíná poloviční slunce, které jako by někdo roztrhl. Lampa, jež je vytvořena z oceli, niklu a skelných vláken, vrhá díky střapatým okrajům zajímavé stíny.

Téměř před dvaceti lety navrhl sám Enzo Catellani na zvláštní zakázku svítidlo Fil De Fer, které je vyrobené z tvarovaného, tkaného hliníkového drátu, osvětleného vnitřními drobnými žárovkami. Jde o svítidlo, které má nejblíže k umělcově srdci.

Nástěnné svítidlo Macchina Della Luce Parete

Nástěnné svítidlo Ametista Parete

Již od roku 1997 vyrábí značka oblíbenou kolekci „Stchu-Moon“, která odděluje světelný zdroj od svítícího objektu: lom světla se zde setkává s nepravidelnými povrchy, jež jsou ručně vytvořené, a tím tak vzniká jedinečné a neopakovatelné světlo. Dekorativní osvětlení Stchu Moon 01 ze zmíněné kolekce připomíná díky tvaru a nepravidelnému povrchu měsíc.

Dekorativní osvětlení Stchu Moon 01

Závěsné osvětlení Stchu Moon

Enzo Catellani se také věnuje venkovním světelným instalacím. Již v roce 1998 vytvořil pro Rue des Chartreux je Bruxelles první lampu Luna Piena Gigante, disk o průměru 2,5 metru, který byl kompletně lemovaný zlatem. Od té doby, je toto svítidlo a mnohé jeho obměny součástí širokého portfolia značky. Osvětlení z jeho dílny se také často objevuje na různých významných událostech, mezi nimiž nechybí ani oblíbený Salone de Mobile a další.

Catellani & Smith si svůj obdiv a slávu právem zaslouží. S každou novou kolekcí přináší i nové a nadčasové technologie, které jdou ruku v ruce se současnou dobou. Krása a nápaditost jednotlivých svítidel je dnes součástí mnoha domácností a významných míst v různých koutech světa, například v hotelu de Paris v Montecarlu, michelinské restauraci Casual v půvabném horském městě Bergamo, divadle Teatro Sociale Camogli a mnoha dalších.

Nástěnné svítidlo Pk Led Parete

Nástěnné osvětlení Francesca, připomínající zatmění měsíce

Nástěnná lampa Gold Moon Parete

 

Stojací lampa Luce D´oro Terra

Nádherné svítidlo, které povznese každý prostor do výšin luxusu. To je kovový lustr Macchina Della Luce, který se skládá z několika různě velikých zlatých disků.

Jako vznášející se šperky vypadají lustry Gold Moon Chandelier. Nádherný design pro svou značku vytvořil Enzo Catellani. S tímto osvětlením lze vytvořit různé a nezapomenutelné kompozice, které vykouzlí smyslnou atmosféru.

Catellani & Smith je bezpochyby jednou z nejzajímavějších a umělecky nejrozmanitějších značek na poli osvětlení. Věříme, že i nadále bude tvořit nadčasová světla, která budou okouzlovat lidi po celém světě. I když jde o italskou společnost, osvětlení této značky seženete i u nás. Nabízí ho společnost Hagos.


HAGOS

www.hagos.cz

Nedvědovo nám. 14
(vchod z Podolské ulice)
Praha 4 - Podolí

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...