Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Co se stane, když zahřejete dřevo? Odpověd nabízí značka Thermory

Co se stane, když zahřejete dřevo? Odpověd nabízí značka Thermory

Dřevěná fasáda dávno nepatří jen roubenkám a srubům. Tepelně upravené dřevo Thermory ukazuje, jak moderní a praktická dokáže dřevěná fasáda být. Vydrží roky a nepotřebuje speciální péči. Chcete mít dřevo na dosah i uprostřed města? Hledáte ten nejlepší materiál pro terasu nebo saunu? Tepelně upravené dřevo má jedinečné vlasnosti, které oceníte. 

Co to vlastně tepelně upravené dřevo je? Jde o dřevo, které prochází teplotou 185–220 °C a získává tak jedinečné vlasnosti – je vysoce trvanlivé, má skvělé tepelné a zvukově izolační vlasnosti, skvěle snáší výkyvy počasí a nepřijdou si něj dřevokazné houby ani hmyz. Na rozdíl od exotického dřeva navíc nekrvácí" – nepouští barvu vlivem počasí. Proto je ideální jako obklad fasády, ale také na stavbu sauny či terasy. 

Alternativou exotických dřevin pro vaši terasu jsou prkna z termojasanu. Mají krásnou kresbu a jsou zcela bez suků.

Tepelně upravené dřevo obsahuje velmi málo pryskyřic, a tak je ideální na stavbu sauny. Navíc je tepelně vodivé – při vysokých teplotách není na dotek tak horké jako přírodní dřevo.

Tepelná úprava dřeva je velmi stará technologie. V dávných dobách ji používali Indiáni. Zjistili totiž, že opálené dřevo vykazuje mnohem vyšší životnost a odolnost jak proti hnilobě, tak proti výkyvům počasí, a stavěli z něj svá týpí. Použití technologie tepelné úpravy dřeva je doloženo i ve starověkém Japonsku. Estonská firma Thermory dnes upravuje dřevo moderními technologiemi, které splňují ty nejpřísnější ekologické požadavky. Během výroby je kromě vysoké teploty užívána i pára, ale žádné chemické látky. 

Novinkou značky Thermory je dřevo, které budí dojem starověké technologie – povrch palubky je rozpraskaný a připomíná svou strukturou starou kůru dřeva zbarvenou do černa.

Nejoblíbenějším dřevem je severská borovice a smrk. Na rozdíl od jasanu jsou cenově dostupnější. Pokud chcete, aby se zachovala původní barva dřeva, je třeba jej ošetřit nátěrem na olejové bázi, jinak dřevo zvětrává, ztrácí svou přirozenou barvu a šedne. I to však má něco do sebe a je jen na vás, jak se rozhodnete. 

Tepelně upravené dřevo je možné využít bez další úpravy, čeká vás ale změna původní barevnosti. Na fotografii je vidět změna barevnosti termoborovice bez olejové úpravy.

Pokud se chcete na takovou fasádu z tepelně upraveného dřeva podívat zblízka, můžete si prohlédnout mateřskou školku v rezidenci Waltrovka na Praze 5.

Dřevěné fasády nabízí mnoho tváří – od tradičních horských domů a severských usedlostí přes vysoce moderní stavby. Přímým dovozcem tepelně upraveného dřeva Thermory je rodinné studio podlah Soliter Parket v pražských Holešovicích, které vám rádo poradí s výběrem i realizací.


Soliter Parket

Dukelských hrdinů 6, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...