Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Letní terasa – nová povinnost moderního bydlení

Letní terasa – nová povinnost moderního bydlení

Vzhůru na terasu! Léto v plném proudu s dlouhými letními večery přímo vybízí k posezení na čerstvém vzduchu, grilování a srkání osvěžujících drinků. Českým městům stále ještě vévodí nevzhledné, nepraktické či chátrající balkony. Přitom terasy, balkony a lodžie dodávají městskému bydlení tolik potřebné spojení s přírodou – posezení na čerstvém vzduchu, pěstování bylinek, grilování s přáteli. Odpovídáme na základní otázky, které si musíte položit, než začnete s renovací či stavbou vlastní terasy.

Terasa je exteriérová součást stavby, která je nejpřirozenějším propojením uzavřených prostor interiérů s otevřeným exteriérem. V architektuře zažila svůj boom vlivem funkcionalismu ve 20. letech 20. století, ve společnosti se těší čím dál větší oblibě dodnes. Terasa je ve své podstatě zpevněná venkovní podlaha. Nejlepší je, pokud je terasa projektována jako nedílná součást stavby. Dodatečné přístavby jsou ale možné, jen je třeba dbát na pečlivou kontrolu technického stavu budovy. 

1. Umístění

Nejdůležitější otázkou je, kam terasu umístit. Terasu nezvednete a nepřesunete, pokud zjistíte, že vám nevyhovují povětrnostní podmínky, úhel slunečních paprsků nebo zvědavé pohledy sousedů. Nejlepší je mít na návrh terasy více času, abyste mohli zvážit, kam ji umístit (a její návaznost na budovu). Ujistěte se, že víte, co od terasy očekáváte: Venkovní kuchyň vhodnou na grilování s přáteli? Místo, kde se budete pěstovat bylinky? Relaxační oázu, do které vkročíte přímo z vaší ložnice? 

2. Velikost

S umístěním úzce souvisí velikost terasy. Ačkoli víme, jak důležitý je pro člověka sluneční svit a čerstvý vzduch, stále trávíme přes 80 % svého času v uzavřených prostorách. Čím větší terasa, tím lepší. Pokud máte dostatek prostoru, věnujte ho terase. Nejmenší variantou by měla být plocha, na kterou pohodlně umístíte stůl a dvě židle – tedy asi 2m2, jinak prostor ztrácí praktické využití. 

3. Zastřešení

Pokud víte, čemu má terasa sloužit, snáze se rozhodnete, zda chcete terasu bez zastřešení (sluneční terasy), částečně chráněnou (kombinace sluneční terasy a relaxačního prostoru) či chráněnou zcela. Ať máte terasu maličkou nebo obří, doporučujeme definovat rozdílné zóny – místo k přípravě a konzumaci jídla, místo na hraní pro děti, místo pro pěstování bylinek a místo relaxaci, zklidnění a zpomalení. Dle toho vybrat i vhodnou variantu zastřešení. 

4. Podlaha

Největší dilema přichází s volbou terasové podlahy. opět vše záleží hlavně na tom, k čemu má terasa sloužit. Možností je mnoho: na trhu jsou kamenné, dlážděné, betonové, dřevoplastové i dřevěné podlahy. Pokud vám nevadí větší finanční investice a poněkud náročnější údržba, sáhněte po dřevu. Mezi nejoblíbenější materiály patří tepelně upravované evropské dřevo (termoborovice a termojasan) a exotická dřeva (massaranduba, ipe, garapa a teak).

Takto vypadají terasy z termojasanu a termoborovice, z materiálů, které brzy nahradí exotická dřeva. 

Alternativou pro dřevěné terasy jsou terasy z kompozitu dřeva a polymeru - dřevoplastové podlahy. Jsou nejpřirozenější alternativou klasických dřevěných povrchů - nejen že dokáží imitovat nejdrůznější druhy dřeva, mají skvělé funkční vlastnosti: odolávají počasí (déšť, sníh, mráz i UV záření) a jsou stálobarevné. Jedná se o minimálně nasákavý materiál, takže je ideální i k bazénům, jejichž chemie jim neuškodí. Prkna jsou na dotyk příjemná a hebká a netvoří třísky. 

Kvalitní dřevoplastová prkna (neboli WPC) vyrábí špička v oboru - německá firma Möller. Jejich nabídka barevného provedení WPC prken TERRAFINA® zahrnuje celou škálu přírodních odstínů. Pohybují se od béžového cedru přes decentní teakový, narůžovělý merbau, čokoládový palisandr, tmavší, seriózně působící wenge, klasický eben s viditelnou strukturou světlejších dřevitých vláken na černém pozadí až po ocelově šedý inox. 

5. Vybavení

Jakmile jste si odpověděli na všechny předchozí otázky, může přijít fáze, kterou zbožňujeme nejvíce. Zařizování terasy tak, aby to bylo místo jen a jen podle vašeho přání. Výběr sedacího a dalšího nábytku, květináče na květiny (doporučujeme se vždy ujistit, do jaké výše rostliny, které chcete na terasu umístit, dorůstají – aby vám pak sluneční terasu celou nezastínily), světýlka a další dekorace. Zde žádná pravidla neplatí, stačí se do toho jen pustit a přestat, až budete spokojeni. 

S plánováním, výrobou i samotnou instalací vám pomohou v rodinném studiu podlah Soliter Parket v pražských Holešovicích – personál s vámi vše potřebné probere, ukáže širokou paletu vzroků a doporučí nejlepší řešení. 


Soliter Parket

Dukelských hrdinů 6, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...