Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Cocoon House: Perla městské ulice

Cocoon House: Perla městské ulice

Řadový dům od vietnamského studia Landmak neroste do šířky, ale do výšky. Skládá se totiž ze čtyř pater, které zde nahrazují plochu běžně jedno či dvoupatrového bytu. To není v asijských zemí žádná zvláštnost – parcely pro nové domy v ulicích jsou často tak úzké, že by bez několika pater již prakticky nemohly vzniknout. 

Renovovaný dům se již na první pohled liší od ostatních v bloku tím, že má výrazně zdobenou fasádu, ať už z hlediska materiálu či barvy. Architekti Tạ Tiến Vĩnh a Trương Tuấn Chung se rozhodli využít bílých ventilačních cihlových bloků, které jak vepředu, tak i vzadu obalují kostru domu, a dali tak vzniknout mnoha venkovním zákoutím plných zeleně. Příznačně tuto strukturu označuje už název domu, The Cocoon House, tedy Zakuklený dům – jakoby stavba skutečně připomínala jemně utkaný obal, ze kterého můžeme postupně strhávat jednotlivé vrstvy.

Nejen radikálně odlišný vzhled se přes městské regulace nakonec podařil prosadit. K původní struktuře byl připojen zastřešený vchod a mezanin spolu se samostatným patrem, který z nízkého domku vytvořil čtyřpatrovou rezidenci. Architekti však museli respektovat konzistentní vzhled městské čtvrti plné tradičních řadových domků alespoň v zešikmení střechy. 

Budova se skládá z několika vrstev. Vnější obal tvoří ventilační cihly. Prostor za nimi, kde najdeme na balkónech či dvorku různé rostliny, funguje jako alternativa zimní zahrady. Dále se nacházejí samotné obývací místnosti domu, které uprostřed protíná schodiště, kolem něhož se prostory točí v osové souměrnosti. 

Přízemí domu se od ostatních pater nejvíce odlišuje. Zejména proto, že jeho první část tvoří místo zimní zahrady garáž. Naopak v zadní části domu architekti přidali samostatnou buňku, kde se nachází kuchyně. Ta vytváří poněkud jiný půdorys než u vyšších pater, ale díky obložení ventilačními cihlami není tato změna zvenku příliš výrazná. Kromě kuchyně zde najdeme i obývací pokoj a jídelnu. 

Jídelna je šikovně umístěná před menším dvorkem s mnoha rostlinami – obyvatelé domu se tak mohou při jídle kochat pohledem na krásnou zeleň rámovanou pozadím utvořeným z bílých ventilačních cihel.

Druhé patro se skládá ze soukromé a společné části. Část na vchodové straně tvoří další obývací pokoj pro celou rodinu s televizní obrazovkou a pravou pak ložnice s koupelnou a menším balkónem.

Třetí patro je složeno ze dvou pokojů, přičemž každý se nachází na jedné straně schodiště. Oba mají opět vlastní koupelnu a svůj vlastní balkón, kudy proudí do místnosti denní světlo skrze ventilační cihly, které vytvářejí na stěnách světelnou hru plnou různých ornamentů.

Nejvyšší, čtvrté patro je útulný střešní prostor uzpůsobený pro všechny členy domácnosti. Je tu knihovna, kde si můžete číst nebo studovat, a také tu najdeme kapli s oltářem. 

Co se týče interiérů, převládá v nich bílá barva v kombinaci s dřevěnou podlahou. Díky tomu, že je prakticky z každé místnosti vidět i vnější část domu se zelenými rostlinami, pokoje působí stále živě a příjemně.

Obložení z bílých ventilačních cihel udává tón exteriéru i interiéru – dům tvoří dominantu ulice a světelné průhledy skrze prodyšné kvádry pak dominují interiéru. Tato „kukla“ dala vzniknout mnohým zákoutím, které vytváří ideální podmínky pro množství rozličné vegetace. Díky ní dům vypadá živě a vzdušně. Pečlivě koncipovaná struktura bydlení pak tvoří funkční systém, kde má každý obyvatel své místo i svůj klid. Společné místnosti s mnoha rozdílnými funkcemi jsou naopak platformou, kde rodina může trávit příjemné chvíle dohromady.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Trieu Chien

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 26.08.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...