Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dejvická 34: Restaurace, která vznikala při cestách po Nikaragui

Dejvická 34: Restaurace, která vznikala při cestách po Nikaragui

Na Praze 6 není o gastronomické zážitky nouze. Nedávno portfolio místních podniků rozšířila restaurace Dejvická 34, kterou vede zkušený šéfkuchař a spolumajitel podniku Tomáš Černý. Jedinečné chuťové zážitky chtěli investoři podtrhnout výjimečným interiérem. A tak se spojili s Naďou a Jaromírem Pizingerovými z ateliéru Morix.

Architekti s Tomášem Černým spolupracovali už na staroměstském bistru Kaprova, které však později změnilo majitele a s ním i obsazení kuchyně. Černý se proto přesunul právě do Dejvic a opět oslovil ateliér Morix. „Zrovna jsme cestovali po Nikaragui, ale museli jsme se pustit do práce. A tak jsme navrhovali na cestách,“ popisuje Jaromír Pizinger.

 

Exotika se do interiéru promítla hned několikrát – je svěží, pestrobarevný a u vchodu vás uvítá banánovník. Jinak však architekti vycházeli z charakteristik prostoru, který se nachází v přízemí a suterénu činžovního domu. Co všechno můžete od Dejvické 34 čekat?

Nahoře najdete světlý prostor jménem Aperitivo, kam si můžete zajít na skleničku přes den nebo na stojáka po práci. Čeká vás i drobné občerstvení v podobě sendvičů či dezertů. Posadíte se tu k výkladním oknům, která nechali architekti vyrobit až v Dánsku. „Chtěli jsme, aby se výkladce daly otevírat vertikálně, a měli jsme další specifické požadavky. Dlouho jsme tedy hledali dodavatele, který by nám splnil všechna přání,“ popisuje ateliér.

Dole najdete intimněji laděnou část restaurace. Kdysi tu byly tmavé sklepní kóje. Právě tato část podniku byla pro ateliér největší výzvou. „Nechtěli jsme klasické řešení s odhalenými cihlami a svíčkami, které letělo hlavně v 90. letech,“ popisuje Jaromír Pizinger. A tak ateliér vsadil na velká tovární okna, která zvenku nasvítil, a dostal tak do interiéru dostatek světla. Iluzi exteriéru navozují i rostliny od ateliéru Mario Wild Flowers.

Architekti prostor zároveň oživili svěžími grafickými prvky, třeba černobílou dlaždicovou mozaikou, na kterou navazuje design menu – pozorný host si všimne, že výřezy z grafiky zahrnuje i podlaha v Aperitivu. Punc tajemnosti pak restauraci dodávají patinované zdi, které vytvořil výtvarník Adam Novák. Spojení různých povrchů tu funguje až překvapivě dobře.

Specifický interiér si žádal specifická řešení, a tak většina nábytku vznikla na míru. Truhlářské práce zajistili řemeslníci firmy Amos Design. Výrazným doplňkem jsou pak ratanové židle Raphia od italské značky Casamania & Horm, které působí příjemným neformálním dojmem.

Tak jako v mnoha jiných projektech, i v Dejvické 34 spojil ateliér Morix do jednoho celku mnoho různorodých prvků a materiálů. „Mám hrozně rád kontrasty a práci se zdánlivými protiklady. Věřím, že neexistuje chaos ani striktní pravidla, co k čemu patří,“ říká Jaromír Pizinger. Sám vyrůstal v prostředí plném starožitností i soudobého designu – a vliv eklekticismu se do jeho projektů propisuje dodnes.

Jak o svém přístupu ateliér Morix přesvědčí investora? „Práci nám hodně usnadňují vizualizace. Lidé pak vidí, že i spojení zdánlivě neslučitelných prvků může fungovat. A když nám investor důvěřuje a má dost odvahy, může vzniknout skvělý interiér, kde bude lidem dobře a kam se budou rádi vracet. Tak jako v případě Dejvické 34,“ uzavírají Naďa a Jaromír Pizingerovi.


Dejvická 34, Praha 6

www.dejvicka34.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 30.12.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...