Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Design vypálený z hlíny aneb keramika v interiéru

Design vypálený z hlíny aneb keramika v interiéru

Keramika v interiéru má dlouhou tradici. Vystopovat ji můžete stovky let nazpět a za tu dobu si prošla dlouhým vývojem. Dnes se tak můžete kochat dokonalými vzory ve spojení s mimořádně pokročilými postupy zpracování. A nejedná se jen o dlažby. Je zkrátka všude. Jaké podoby může mít?

Slinutá dlažba, tzv. gres keramika se vyrábí z na prach rozemletých kamenů a jílů vypálených za vysokých teplot, což zaručuje mimořádně tvrdé a odolné obklady. Výrobce Del Conca mu dal podobu dekorativního kubistického vzoru My Fair v rámci kolekce London. Ornamentální dlažba vynikne v klasických a retro laděných interiérech.

Společnost Peronda je špičkový španělský výrobce obkladů, který spolupracuje s nejlepšími místními designéry. V následujících kolekcích spojil síly s Franciscem Segarrou a společně vytvořili řadu dlaždic, které na první pohled nesou zub času, ale zároveň vás překvapí moderním zpracováním.

Hvězdné nebe nemusí být jen nad hlavou. Můžete si ho dovolit třeba i na podlaze. Vintage inspiraci přináší například vzor FS Star s růžicovými hvězdami v hlavní roli.

Španělská firma nedá dopustit na tradiční výrobky, a tak vznikl vzor FS Chester, kde se Segarra nechal inspirovat velkým jménem ve světě keramických obkladů. Valencijský výrobce Nolla platí za zakladatele španělské keramické školy. Tradice fabriky Nolla Valencia sahá až do čtyřicátých let 19. století. Obklady jsou známé pro své modernistické výrazné dekory a charakteristické barvy.

Tandem Peronda a Francisco Segarra ovšem umí i velmi aktuální moderní obklady. FS Rialto jsou porcelánové terazzo dlaždice – elegantní směs cementu a kamenných odštěpků. Hladkou cementovou variantu lze efektně kombinovat s dekorem různobarevných kamenů ze stejné řady. Celá sada si hraje se světlem a stíny a klade akcent na lehké šedavé stíny.  Produkty značek Peronda a Del Conca můžete pořídit u společnosti Elite Bath.

Ve slunném Španělsku se ještě chvíli zdržíme s výrobcem Porcelanosa. I tam vědí, že kombinace jednobarevných a zdobných dlaždic dodá interiéru jiskru, kterou by jinak možná postrádal. Opět v šedých tónech, modely Oxford Silver a Antic Grey tvoří dokonalou symbiózu plnou kontrastů, která nepatří jen do koupelny, ale efektně bude vypadat i v kuchyni či vstupní hale. Výrobky značky Porcelanosa jsou k dostání u firmy Design Bath.

Španělská Porcelanosa proslula rovněž díky mozaikám. A protože v Design Bath milují vše, co souvisí s koupelnami, nelze vynechat šestibokou minimalistickou lahůdku v podobě drobných šestiúhelníků L'Antic Colonial. Jednoduchý pravidelný vzor je ideální volbou do koupelen či kuchyní.   

Kouzlo obkladů se neztratí ani v případě vysokotlakého laminátu. Specialista přes tento typ povrchů, firma TAUN, moc dobře ví, že propracované vzory si své místo v interiéru vždy najdou. Představil romantické obklady s dotekem minulosti Polyrey Carrel, hravé geometrické vzory Polyrey Fireworks v bruselském stylu nebo retro hvězdice Polyrey Star.

Polyrey Carrel.

 

Polyrey Fireworks.

Polyrey Star.

Personalizované tapety, divoké potisky, kompletní transformace prostoru – to vše umí Inkiostro Bianco. Dekor chápou jako filozofii a způsob, jak dát interiéru tvář. Hon na vysněné dlaždice, které nejsou nikde k sehnání, můžete zakončit právě zde a nahradit je kvalitními tapetami. Třeba vzory Metamorphosis, který tvoří geometrické shluky čar, nebo Undressing Surfaces, jehož název mluví sám za sebe. Převléknout kabát někdy není špatné, alespoň pokud jde o interiér.

Nejkratší cesta od povrchů vede ke svítidlům. Svítidla Marset seženete tam, kde milují světlo – u firmy Light Works. Nástěnné svítidlo Scotch Club může připomínat talíře či svítící květináče. Díky množství ploch dokonale odráží světlo, což z něj dělá výrazný doplněk. Výrobce si nechal vyvinout speciální glazuru, kterou je na čtyřikrát vypálené keramické svítidlo natřené.

Za závěsným lustrem Pleat Box od značky Marset stojí idea složeného kusu látky. Designér Xavier Mañosa tak následně vytvořil formu v několika různých velikostech. Light Works ji nabízí v několika barevných variantách s vnitřní glazurou ve zlaté či bílé glazuře.

Do třetice Marset – závěsné svítidlo Pu-Erh a opět inspirace textilem, tentokrát texturou plisované látky. Žádné složité povrchové úpravy, stínidlo vzniklo pouhým obtisknutím keramické hlíny do formy. Celá kolekce svítidel nechává vyniknout jednoduchosti řemeslného procesu a nechává lampu pojmout svůj tvar skrze formu.

Od osvětlení není daleko k nábytku. Keramické vybavení je netradičním použitím tohoto materiálu a v interiéru bude jednoznačně poutat pozornost. Stůl AX s překříženými nohami nese keramickou desku. Designér Gino Carollo, který stůl navrhl pro značku Bonaldo, usiloval o dekonstrukci formy k naprostým základům.

Stůl Cop od italského výrobce Bonaldo převrací zažité pořádky vzhůru nohama. Čekali byste lahve spíše na stole než pod stolem? Zde slouží jako základna keramické desky. Nohy připomínající číše či sklenice jsou vyrobeny z lakovaného kovu.

Konferenční stolek Orion rovněž z dílny výrobce Bonaldo se opět pyšní netradiční základnou, která je inspirovaná systémem oběžných drah ve vesmíru. Nese desku z lesklé či matné keramiky. Nadpozemský stolek založený na jedinečném nápadu prodává firma Punto Design.

Stolek Babylon značky Dedon vyzdvihuje krásu keramiky skrze propracovanou vrstevnatou formu. Hraje si s asymetrií a hladce zpracovaným žebrovaným povrchem. Designér Harry-Paul vytvořil kolekci doplňků, která umí vystoupit z řady. Najdete ji u společnosti STOPKA.

Kolekce ručně malovaného nádobí z kameniny ByOn Giulia je okouzlující, živočišná a v neposlední řadě i praktická. Nádobí je stohovatelné a umyjete ho i v myčce. Nádobí skandinávské značky On Interior nabízí společnost Stockist.

Vázy Shades od značky Muuto svým názvem odkazují na nepravidelný povrch, který odráží světlo. Matný hladký povrch v jemných barvách je ideálním společníkem útulného zabydleného prostoru.

Dánská značka Menu se soustředí na doplňky do domácnosti. Designér Benjamin Hubert navrhl kolekci terakotových nádob připomínajících klasickou primitivní keramiku. Až na to, že jsou uzavřené gumovým silikonovým víčkem, které akcentuje souznění mezi tradičním řemeslným postupem a moderními technologiemi. Řada vyniká propracovanými inteligentními tvary, které usnadní život a pobaví.

Miska na sušenky rotuje po svém okraji – sdílení nikdy nebylo snazší.

Že keramiku najdete v interiéru téměř kdekoli, potvrzuje například vonná svíčka Victorian litá do keramických nádob. Black Cedar Wood kombinuje elegantní vůni cedrového dřeva s tóny dubového mechu a ylang ylang. Svíčka White Tea & Sage voní po svěžím bílém čaji a šalvěji. Švédské svíčky z přírodního sojového vosku prodává Stockist.

Když se ohlédnete do minulosti, keramiku znaly již nejstarší civilizace. Pomalu se stala nepostradatelným materiálem nejen ve stavebnictví, ale i v domácnosti. Vyznačuje se odolností proti změnám teplot, nízkou elektrickou i tepelnou vodivostí. Široké možnosti povrchových úprav přináší velkou variabilitu tohoto materiálu, a tak není divu, že je oblíbencem designérů jak v interiéru, tak v exteriéru. Využijí ho zastánci vysoce dekorativních divočejších kousků, ale uplatní se i v domácnostech zapřísáhlých minimalistů.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...