Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Energeticky úsporný dům připomíná kamennou jeskyni i horský křišťál

Energeticky úsporný dům připomíná kamennou jeskyni i horský křišťál

Kamenná jeskyně, či skleněný dům ve tvaru horského křišťálu? Od každého trochu. V německém Stuttgartu vytvořili architekti z ateliéru Matthias Bauer Associates skvostný dům, který okouzlí nejednoho milovníka nadčasového designu.

Na skromném půdorysu 10x12 metrů vyrostl čtyřpodlažní dům, který architekti pojmenovali House 36. Je určený pro celou rodinu a navržený tak, aby zanechal co nejmenší ekologickou stopu. Hlavním cílem bylo vytvořit energeticky úsporné bydlení v minimalistickém a nadčasovém duchu.

Dům má skvělé vlastnosti. Masivní stěny a sklo vytvářejí takzvaný „slow house“, který podobně jako starý kamenný dům dokáže v zimě udržet déle teplo a v létě naopak zase chladno. Pohodlné teploty v místnosti a teplé povrchy jsou navíc kombinovány s ideální rovnováhou vlhkosti.

Silné spojení kontextu, místa a materiálu. Architektura domu 36 se mísí s přírodní krásou strmého svahu a výhledu na městské údolí Stuttgartu. Na konstrukci domu použili architekti pouze dva materiály vyrobené z přírodních nebo recyklovaných materiálů. Stěny bez spár i trojosá střecha zase vznikly z monolitického izolačního betonu. Spojení struktury, izolace a technické instalace v jedné masivní vrstvě je vyvážené průhlednou a reflexní povahou skla.

Budova je postavena směrem ke kopci a horní silnici, zatímco z druhé strany je prostor otevřený do zahrady s výhledem na město. Hlavní přístup do domu je z východní strany a vede k jednotnému společenskému prostoru. Ložnice, pracovna a koupelna se saunou se nachází pod úrovní zahrady.

Tři patra spojuje centrální schodiště, které vede až do hlavní ložnice rodičů. Konstrukčně je dům monolitický, skládaný plášť nesou dvě stěny. Velké skleněné tabule doplňují široké dřevěné okenní rámy ze dřeva, jež dodávají nádech tepla a domova.

Uvnitř vás také okouzlí prostorné místnosti plné světla a fascinujících výhledů. Kombinace skla, izolačního betonu, udržitelného dřeva a minerálního materiálu skvěle doplňuje drsné betonové povrchy, podobné přírodní kamenné zdi.

Denní světlo přinášejí do prostoru velké otvory, propojující interiér s exteriérem. Tyto střešní a stěnové světlíky jsou umístěny tam, kde je vyžadováno více soukromí. Například nad vanou, která je zapuštěná v podlaze a kolem které vytvářejí intenzivní hru světel a stínů.

Celá budova působí velmi prostorně. Dům 36 je prototypem nové holistické architektury, jež nabízí mladé rodině moderní domov, prostoupený designem a okolní přírodou.

Mohl by vás zajímat také rodinný dům v Kapském městě, jenž nabízí spojení s přírodou a nese se v podobném duchu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...