Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Místo jeskyně moderní dům. Ostrov Formentera a jeho divy

Místo jeskyně moderní dům. Ostrov Formentera a jeho divy

Krásná pláž, živoucí příroda s výhledem na siluetu věže Pi des Català z roku 1763, jež se vykresluje na obzoru, klid a mír. To je kouzelné místo nacházející se na jižním pobřeží ostrova Formentera ve Španělsku. Přímo u zdejší romantické pláže Migjorn je velký pozemek, na němž stojí moderní rodinný dům, který má velmi blízko k přírodě. Dům, jehož součástí je i skála, vytvořil španělský architekt Marià Castelló Martínez. Vydejte se s námi na prohlídku.

Projekt se zaměřuje na dualitu, kombinaci těžkých i lehkých materiálů, propojení země i vzduchu, ale i ručních prací a technologií. Dům tvoří tři vzájemně propojené moduly, které citlivě přistupují k životnímu prostředí.

Stavba se řídila bio konstrukčními kritérii s přihlédnutím na správnou hygroskopii neboli ideální propustnost vlhkosti, která v tomto případě zaručila příjemné a zdravé vnitřní prostředí. Tím se současně snížila spotřeba energie, která je potřebná pro správné fungování celé budovy. Jelikož zde životní prostředí hraje velkou roli, počítalo se s pasivními bio klimatickými systémy, vhodnými právě do tohoto přímořského klimatu. Vodní soběstačnost zařizuje velkoobjemnová dešťová nádrž, která tak po většinu roku využívá dešťovou vodu.

Důležitou roli už od samého začátku hrály použité materiály. Bio konstrukční kritéria upřednostňovala využít přírodní materiály, pořízené pokud možno ze samotné stavby: vytesané skály, drcený štěrk z výkopu, vápenec Capri, borovicové a jedlové dřevo, recyklované bavlněné panely, bílý mramor a další.

Během výstavby dělníci náhodou narazili na skrytou jeskyni, kterou se architekt rozhodl do projektu domu integrovat. Přírodní skála se stala součástí zdí spodního patra i venkovního dvora. Připomíná tak původní dědictví místa, které kdysi fungovalo jako kamenolom. Celý prostor se tak zhmotnil doslova jediným kamenem.

Podélná dispozice stavby, která se rozkládá na 315 metrech čtverečních, dává prostor otevřeným výhledům na moře i přírodu vykreslenou historií času. Architekt vytvořil terasy i chodby a chodníčky, jež propojují všechny tři části objektu.

Moduly jsou postavené na promyšleném konstrukčním systému a směrem k moři se honosí prosklenými fasádami. Tím se zajistily nejen úchvatné výhledy, ale také dokonalé prosvětlení interiéru. Spodní části domu, které byly vyhloubeny, si zachovaly autentické skalnaté stěny, přičemž architekt použil i odstraněný materiál.

Rodinný dům je rozdělený do snadno srozumitelné struktury. Spodní patro, které zdobí kamenné stěny, je dostatečně kryté před horkými paprsky španělského slunce. Do skalní vrstvy jsou zabudované malé betonové konstrukce, které představují horní úroveň podlahy a zároveň tvoří i podpěrnou plošinu přízemí. Nachází se zde vstupní hala, prádelna, garáž a další prostory.

V horním patře prostředního a zároveň i největšího ze všech modulů se rozkládá hlavní společenská místnost. Otevřený obývací prostor volně navazuje na jídelnu a venkovní rozlehlou terasu s posezením. Za jemnou designovou clonou, připomínající velké struny harfy, se nachází ještě kuchyňský koutek a menší pracovna.

Celý interiér je sladěný do světlých tónů. Bílé zdi a jednoduchý nábytek doplňuje podlaha i strop z přírodního dřeva, dodávající teplý nádech a útulnou atmosféru.

V centrální části mezi panely se otevírá hlavní dvůr, který nabízí krásnou podívanou. Odkryté části původní jeskyně v sobě nesou kus historie a přispívají k jedinečné atmosféře tohoto místa.

Průchody mezi částmi domu, respektive mezi jednotlivými moduly, jsou celoprosklené a skýtají tak majitelům pohledy jak do dvora, tak také na moře z druhé strany.

Krajní část domu, kde se nachází hlavní ložnice, slouží nic nerušenému snění. Součástí je, kromě krásné terasy, také koupelna s toaletou. Na druhém konci obydlí, ve třetím modulu, se pak nacházejí dětské ložnice a pracovny. Všechny části domu jsou ideálně poskládané.

Zaujalo vás toto přímořské bydlení? Pak se s námi vydejte také na Ibizu, kde se nachází Rustikální hotel La Granja Ibiza, který se svou podstatou vrací ke kořenům a odmítá online charakter dnešní doby. Nebo by se vám mohl také líbit výlet na řecký ostrov Santorini, který je jako ráj na zemi.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...