Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na brněnském výstavišti vyrostlo město plné českého designu

Na brněnském výstavišti vyrostlo město plné českého designu

Zajímá vás, jak se čeští designéři staví k budoucnosti? Své vize představují kurátoři výstavy Avant Garde v rámci festivalu Re:publika, který je pořádán k příležitosti 100. výročí založení Československa. Několik osobností českého designu dostalo k dispozici prostor navržený architekty ze studia H3T, kteří v jednom z pavilonů brněnského výstaviště navrhli obrovskou instalaci skládající se z kovových lešení a plošin. Na 5500m2 připravili architekti pomocí skulpturální architektury prostor, který se ve spojení s instalacemi designérů návštěvníkům představuje jako Svobodné město. Zde lidé naleznou vše, co k opravdovému městu patří – designérské instalace přestavující byt, dětské hřiště, dílnu, chrám i sklad v tomto pomyslném městě doplňuje například kino či reklamní poutače.

Své instalace v prostoru představují například Tadeáš Podracký, který vytvořil futuristickou bytovou jednotku, Jan Wielgus & Henry Plecháč, kteří se ve svém Bludišti zaměřili na hledání a nalézání nejen smyslu života, či Tereza Rosalie Kladošová a Anna Štěpánková se svou nafukovací instalací Městozměn. Výstavě dominuje obrovská skulptura Tomáše Garrique Masaryka z dílny Maxima Velčovského. Ten se chtěl oprostit od obvyklého představování Masaryka v podobě neživých soch a nedotknutelného symbolu, a tak jeho dílo naopak vybízí k interakci a slouží tak jako jakási prolézačka.

Autorské instalace pak ve Svobodném městě doplňuje Archiv kódů – pomyslný sklad minulosti, ve kterém se divákům představují české designové ikony a slavné předměty. Vystaven zde tak je vedle traktoru Zetor či baťových cviček například cibulák od Jiřího Pelcla nebo svítidlo od Bořka Šípka.

Zaujala nás i světelná instalace od Lucie Koldové. Ta pro výstavu vytvořila Věž poselství, která ve svém nitru ukrývá zářivé paprsky; mají znázorňovat národní hrdost. Designérka použila světla Puro Sparkle z matného opálového skla, která vyrábí česká firma Brokis. S tou je Lucie dlouhodobě spojována. „Myslím, že je na čase opět zažehnout jiskru v srdcích Čechů, připomenout si, co náš národ dokázal, probudit hrdost v každém z nás a snahu přispět svým životem, dílem a prací k budoucnosti naší krásné republiky,“ říká designérka.

 

 

Pokud vás zajímá historie, budoucnost i současnost designu, Brno vám poskytne bezvadný program. Výstavu Avant Garde můžete navštívit v rámci festivalu Re:publika na brněnském výstavišti v pavilonu G1 do 27. června.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...