Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jak Dělat Les? Výstava, která se vyhýbá klišé

Jak Dělat Les? Výstava, která se vyhýbá klišé

Kdo někdy přemýšlel nad tím, jak vlastně vzniká les, má nyní jedinečnou možnost vydat se na zajímavou výstavu do Národního zemědělského muzea. Výstava, která neuznává klišé, nese příhodný název Dělat les a stojí za ní celý tým umělců, lesníků i architektů.

Výstava Dělat les vychází ze současného stavu lesního hospodářství a představuje hlavní momenty lesní výroby, péče o les a těžby. Obrazový materiál, za nímž stojí fotografické studio BoysPlayNice, vznikal po dobu jednoho roku a stal se tak časovou komprimací stoletého cyklu lesa.

Expozice výstavy zahaluje jednotlivé tematické okruhy fotografií do samostatných prostředí - jednotlivých buněk, které zachovávají pro každé téma určitý intimní prostor. Ten nechává diváka po celou dobu v lehkém napětí a očekávání. Výstavní buňky jsou vytvořeny z prefabrikovaných dřevěných panelů, potažených netkanou černou či bílou textilií, podle daného tématu. Černá slouží pro prostředí noci, kam umělci nepustili světlo a naopak bílá určuje den, kde převládá přímé či difůzní osvětlení.

Projekt vyšel z původně komerční zakázky pro společnost Kloboucká lesní, pro kterou BoysPlayNice vytvářeli fotografický materiál a nový vizuální styl firmy. Hlavní myšlenkou bylo, vyhnout se všem konvenčním klišé, které jsou s oborem lesnictví spjaty.

"K otázce výstavy jsme se dostali až po několika měsících vzájemné spolupráce. Chtěli jsme ukázat veřejnosti, že les, jak ho známe, není samovolným dílem přírody, ale systematické práce, za kterou stojí člověk. Že s ním souvisí mnoho péče, citlivé sledování přírody i dlouholeté zkušenosti. A když se to všechno propojí i s uměním, může vzniknout úžasný projekt," vysvětlují BoysPlayNice.

Prostor Národního zemědělského muzea architektonicky řešili liberečtí architekti Mjölk. "Mjölk byli první, kteří nás napadli. Rozumíme si s nimi profesně i lidsky. Po zapojení do projektu skvěle reagovali na jednotlivé atmosféry fotografií, pro které navrhli výstavní objekty. Díky tomu vzniklo jakési pseudoměstečko, které je reflexí myšlenky celé výstavy," říká Vendula Tůmová z BoysPlayNice, která je kurátorkou výstavy.

Výstava je složena ze sedmi tematických okruhů. Můžete tak navštívit Laboratoř, Školku, Temnou komoru, Galerii, Showroom i Kostel.

Okruh, s názvem Laboratoř, v sobě nese samotný počátek cyklu lesa a dává nahlédnout do tajů kořenových systémů sazenic a obrazů dřeva napadeného kůrovcem. Na jedné z fotografií lze vidět ruce držící sazenici budoucího stromu, která odkazuje na význam lidské práce a individuální přístup.

Následuje okruh nazvaný Školka, kde celou jednu stěnu zabírá několik velkoformátových fotografií z lesní školky, na nichž jsou vidět různé záhony sazenic.

V Temné komoře najdete noční fotografie strojů, které fotografové zachytili podobně, jako zachycují noční život lesa fotopasti. Stroje jakoby ožívají a stávají se z nich mechaničtí tvorové lesů, kteří zde mají své poslání, své důležité místo.

Buňka nazvaná Galerie hostí téma těžby. Fotografie velkých formátů zde zachycují pád stromu a okamžik po jeho dopadu na zem.

Pohled na přerod stromu v samotný a surový materiál dřeva najdete ve výstavní buňce Showroom.

V Kabinetu kuriozit se nachází typologická "sbírka" stromečků natřených barvou proti okusu, která z nich dělá umělecká díla sama o sobě.

Posledním výstavním okruhem je Kostel. Tématem „výzdoby“ je pálení klesti. Čtrnáct zastavení křížové cesty vede k hlavnímu, jakoby oltářnímu, obrazu se stafáží lidí zahalených dýmem. Kouř je zde symbolem očisty.

A co nám prozradili BoysPlayNice na závěr?

"Profesně pro nás bylo neskutečně přínosné propojení několika oborů: lesnictví, architektury, fotografie i designu. Protože jestli se chtějí překračovat nějaké zažité stereotypy, je skvělé vystoupit z vlastních vod a podívat se na perspektivu jiného oboru. To nás baví a v tom chceme každopádně pokračovat. Je to nabíjející a tolik nového se pozná," uzavírají svůj projekt umělci.

Les je v tomto projektu vnímán jako kulturní produkt člověka i jako nedílná součást naší civilizace, která by měla být opečovávána a chráněna. Máte-li rádi přírodu, nenechte si tuto zajímavou výstavu ujít. Potrvá až do konce ledna 2018 a kromě samotných výstavních objektů, jsou její součástí také doplňkové instalace, které slouží jako mobiliář nebo stavebnice pro nejmladší návštěvníky.


VÝSTAVA DĚLAT LES

Národní zemědělské muzeum, Praha 7

19. 9. 2017 – 31. 1. 2018

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 03.12.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...