Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Gubi

Gubi

Rodinná dánská značka Gubi ve své kolekci nabízí jak současný design od mladých tvůrců, tak i řadu ikonických produktů z historie modernistického evropského designu.  

Dánskou nábytkářskou značku Gubi založili v roce 1967 manželé Gubi a Lisbeth Olsenovi. Zpočátku se zaměřovali na výrobu svých vlastních návrhů nábytku či na prodej vybraných textilních designů. Jejich synové Jacob a Sebastian Gubi se věnovali nejdříve módě, založili si vlastní obchod a jako první do Dánska dovezli produkty značek jako jsou Prada nebo Helmut Lang. Do rodinného podniku se vrátili v roce 2001 a tím začíná pro Gubi zcela nová kapitola. Její filozofii zaměřuje Jacob Gubi, který působí jako kreativní ředitel značky, na spojení současných produktů s ikonickými re-edicemi, jako například tvorbu designérky Grety Magnusson-Grossman, jejíž lampy Grasshoper, původně z padesátých let, vidíme na obrázku.

Výstavy - Gubi

V posledních třech letech Gubi intenzivně rozšířilo svou kolekci, a to především o řadu zapomenutých návrhů předních modernistických tvůrců poloviny minulého století. K nim patří i francouzský dekoratér Mathieu Mategot, který působil v Paříži v padesátých a šedesátých letech. Kromě jeho židle Nagasaki nebo židle Kangour uvedl Gubi do produkce také jeho policový systém Dedal.

Výstavy - Gubi

Dalším francouzským dekoratérem, který se objevil v nové kolekci značky Gubi je Jacques Adnet, který proslul svými originálními pracemi s kůží. Takové je i závěsné zrcadlo Circulair, které představilo Gubi v re-edici minulý rok. 

Výstavy - Gubi

Značka se však zajímá i o současný design a ve své kolekci nabízí několik minimalistických a elegantních interiérových objektů od současných designérů a architektů. K nejúspěšnějším produktům značky Gubi patří i kolekce židlí Gubi 5, kterou pro společnost navrhla kancelář Komplot.

Výstavy - Gubi

Z letošních novinek jsme si oblíbili i hliníkové svítidlo Ronde od mladého designéra Olivera Schicka.

Výstavy - Gubi

Italsko-dánské studio GamFratesi letos spolupracovalo se značkou Gubi na návrhu rodiny židlí Beetle, které jsou inspirovány morfologií brouků. Polstrované sedáky a opěráky jsou neseny subtilními kovovými nožkami, které jsou u některých modelů zakončeny kolečky.

Výstavy - Gubi

GamFratesi pro Gubi navrhlo také křesílko Masculo, které je nedílnou součástí restaurace Amass v Kodani, jejíž interiér vidíme zde na obrázku.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: gubi.dk

Publikováno: 03.12.2013

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...