Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hmatatelná vůně uzeného. Milovníci masa míří do BIG SMOKERS

Hmatatelná vůně uzeného. Milovníci masa míří do BIG SMOKERS

Jen co otevřete dveře holešovického podniku BIG SMOKERS, přivítá vás omamná vůně uzeného masa a přátelské „Hello!“. Sympaťák za pultem ihned ukrojí kousek šťavnatého bůčku, aby vás bez otálení vtáhl do prvotřídních masožroutských hodů, které našly v prostorách bývalého pekařství svůj domov.

A domov je to moderní, jednoduchý a funkční. Odráží celkovou povahu podniku, jehož cílem bylo přenést atmosféru nefalšované americké barbeque restaurace do omšelých a zároveň čarovných Holešovic. „Současně jsme se chtěli obejít bez zbytečného patosu a falešných dekorací,“ dodávají architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 Studia, kteří dostali projekt na starost.

Dvojice už s Tomášem Oujezdským, jedním ze dvou majitelů BIG SMOKERS, spolupracovala na letenském bistru Mr.HotDoG. Oujezdský sáhl po osvědčeném tandemu architektů i ve chvíli, kdy se společně se Silvií Jackson rozhodl do Prahy dostat další ukázku americké gastronomie, tentokrát v holešovické Dělnické ulici. Její název je ostatně pro podnik celkem příhodný.

„Vizualita amerického barbeque se vyznačuje hned několika prvky: host se obsluhuje sám. Jídlo a pití dostává u pultu, kde rovnou také platí,“ popisují architekti. „Celé stolování pak odkazuje k piknikům. Do atmosféry dělnických Holešovic, které jsou plné oprýskaných budov, a k nedalekému rozpadajícímu se Libeňskému mostu se tato atmosféra dobře hodí.“

Ale nenechte se zmást, samotný gastronomický zážitek je rovný i těm nejnoblesnějším restauracím. Zejména díky „srdci“ BIG SMOKERS – velké černé udírně, která uprostřed otevřené kuchyně vydává jednu dobrotu za druhou. Sami tak můžete sledovat, jak kvalitní vepřové, hovězí a kuřecí maso nebo klobásy vlastní výroby putují až na váš tác. Tam se potkají s několika druhy nakládané zeleniny a jedním z řady speciálů českých minipivovarů anebo ledově vychlazenou colou. 

Ať už zvolíte jakoukoliv výše zmíněnou specialitu nebo třeba delikátní uzený bůček, na každém z piknikových stolů najdete omáčky k dochucení. V prostoru je zároveň rozmístěno několik samoobslužných sudů s pitnou vodou. U každého je také obří role ubrousků, které jsou při nefalšovaném hodování potřebným pomocníkem.

Při jídle můžete pozorovat jednoduché detaily, které podtrhávají charakter restaurace. Prostor obklopují stěny v sytě zelené a červené barvě. Zdobí je dva rozměrné obrazy malíře Alexeje Klyuykova. Co víc, BIG SMOKERS má dokonce vlastní merch od letenského ateliéru ONEDAY – pokud si tedy podnik opravdu zamilujete, můžete se k němu hlásit i na tričku. Naprostá většina nábytku vznikla na míru, od dřevěných piknikových stolů až po lavice, na které se usadí i velké skupiny.

Architekti Nový a Svoboda vytvořili jednoduché, ale nevídané a dobře zapamatovatelné místo. Pokrmy z nejkvalitnějších surovin si vychutnáte v uvolněné atmosféře, díky které vám nebude trapné jíst rukama nebo si olíznout prsty. Jak ale říká samotný tým podniku, nejdominantnějším prvkem podniku zůstává „hmatatelná uzená vůně“. Tu si můžete užít také v současné době, kdy restaurace nabízí objednávky s doručením i osobním vyzvednutím. Od 11. května pak přibyde také venkovní posezení.


BIG SMOKERS

Dělnická 40, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Jan Zima

Publikováno: 04.05.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...