Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hravý svět italské designérky Paoly Navone

Hravý svět italské designérky Paoly Navone

Na ulici byste ji jistě nepřehlédli – charizmatická a výrazná žena, ze které na první pohled srší obrovská energie. A úplně stejné jako ona jsou i její návrhy. Neotřelé, výrazné a rozhodně ne nudné. Paola Navone během své kariéry obsáhla tak rozličné množství zaměstnání, spoluprací a uměleckých činností, že by to vystačilo hned na několik kariér.

www.serax.com

www.gervasoni1882.it

Interiordesign.net, Foto: Enrico Conti/Pomellato

Paola Navone pochází z Turína, velkého průmyslového města v severozápadní Itálii. Po ukončení studií na místní Polytechnické univerzitě přesídlila do Milana, kde nastartovala svou designérskou kariéru. Už během prvních let se rychle prosadila, například jako art directorka značky Centrokappa, nebo jako spolupracovnice magazínu MODO. Později začala spolupracovat s řadou známých značek jako například Knoll International nebo Alessi. Zatímco první část její kariéry byla zaměřená na design jako takový, později se Paolin záběr značně rozšířil. S Giuiem Capellinim založila iniciativu Mondo, která se kromě designu zaměřovala i na marketing a management kreativních projektů. Následně se začala věnovat i dalším oblastem, jako je navrhování interiérů či působení ve světě módy – stala se také vyhledávanou autorkou módních obchodů.

Paola Navone je známá i pro neobvyklá zpracování obchodních prostor, www.wallpaper.com

Rozhovor s designérkou

Krásným příkladem, ilustrujícím hravost autorky, jsou její návrhy pro značku Riva1920. Stoličky Fungo ve tvaru hub, vyrobené z cedrového dřeva, můžou tvořit originální doplněk domácnosti, stejně jako rozdělovač místnosti Briciole. Do jednotlivých odřezků kmene, ze kterých se objekt skládá, vystavila autorka různé drobné předměty. Ty mají symbolizovat vzpomínky a sny, které tyto kusy dřeva zažily.

www.riva1920.it

Pro italskou značku Emu navrhla Navone kolekci ocelového zahradního nábytku. Jednotícím prvkem kolekce je husté ocelové pletivo, které kontrastuje se základnami, které tvoří pouze jednoduchá ocelová konstrukce. Tento kontrast, světlá barva a pocit prostoru, který nábytku jeho tvar dodává, dohromady vytváří dojem neobvyklé lehkosti.

www.emu.it

Pro italského výrobce koupelnových produktů Flaminia navrhla Navone různá umyvadla. Kolekce Boll byla inspirována starodávnými orientálními mísami na mytí, a kromě jednoduchých bílých umyvadel přišla designérka i s návrhem, pro který je typický orientální modrobílý dekor. Velkorysá umyvadla Doppio Zero zase připomínají velké pečící formy na dort. Při navrhování se autorka inspirovala 70. lety, kdy se v moderním designu začaly objevovat florální motivy. Do koupelen je určeno i svítidlo Ovale, navržené pro výrobce Falper. Decentní světlo je k dostání s kabelem buď v červené, nebo chromové úpravě.

Umyvadla z kolekce Boll a Doppio Zero, www.ceramicaflaminia.it

Svítidlo Ovale, www.falper.it

V portfoliu Paoly Navone najdeme i pohodlné kusy do obývacího pokoje. Například pohovka Big Bug svým oblým tvarem skutečně připomíná velkého brouka. Sedačka Airport díky velkému rozměru a velmi širokému sedáku připomíná spíš velkou postel s opěradly.

www.poliform.it

www.poliform.it

Designérka spolupracovala i s italskou značkou Gervasoni. Pro tu navrhla například už na první pohled pohodlnou kolekci křesel a pohovek Nuvola nebo závěsné mosazné světlo Brass 96.

Pohovka z kolekce Nuvola a světlo Brass 96, www.gervasoni1882.it

Nejpůsobivější na práci Paoly Navone jsou ale její návrhy interiérů. Takové, které kombinují nespočet vzorů, materiálů, barev i stylů, ale přesto působí celkový výsledek dokonale harmonicky. Patří mezi ně například jedna z pařížských poboček McDonald’s nebo obchod se šperky Dodo ve stejném městě. Zdi tohoto obchodu pokrývá rozsáhlá skleněná mozaika, kterou tvoří červenomodré květy na černobílém kostičkovaném pozadí.

Elledecor.com, Foto: Sylvie Becquet

Interiordesign.net, Foto: Enrico Conti/Pomellato

Je zřejmé, že tvorbu Paoly Navone není možné jednoduše zaškatulkovat. Její široký záběr a touha tvořit se promítly do všech možných odvětví designu, přes samotné navrhování po organizování kulturních nebo vzdělávacích akcí. Díky tomu, a také díky jejím unikátním interiérům roztroušeným po celém světě, se z ní stala jedna z nepřehlédnutelných postav světového designu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...