Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jean Marie Massaud: Střídmý design s elegantní lehkostí

Jean Marie Massaud: Střídmý design s elegantní lehkostí

Francouzský designer Jean Marie Massaud je tvůrcem jedinečných objektů. Jeho tvorba se na první pohled vyznačuje jednoduchostí a střídmostí. Na někoho možná působí až étericky. Za jemným vzezřením se ale skrývají hluboké myšlenky a autorova touha měnit prostředí kolem lidí k lepšímu.

Photo credit: Designboom.com

Photo credit: MDF Italia

Jean Marie Massaud se narodil v roce 1966 ve francouzském městě Tolouse. Ačkoli byl již od dětství fascinován vědou a snil o tom, že se stane vynálezcem. Jeho cesta nakonec vedla k designu a v roce 1990 se stal absolventem pařížské školy ENSCI – Les Ateliers. Již od počátku své kariéry se věnoval celé škále oblastí, od produktového designu po architekturu. V roce 1996 založil vlastní studio, které od té doby spolupracovalo s celou řadou světových značek. Kromě známých jmen světového designu, jako je Capellini či Poliform, má studio ve svém portfoliu například i práci pro kosmetickou značku Lancôme nebo spolupráci na návrhu ponorky pro společnost Yamaha Offshore.

Photo credit: www.massaud.com

Kolekce nadrozměrných svíček pro značku B&B
Photo credit: B&B Italia

Koncept návrhu vzducholodi Manned Cloud
Photo credit: www.massaud.com

Tvorba tohoto všestranného designéra je na první pohled výrazná svou čistotou, lehkostí a harmonií, která z ní vyzařuje. Massaudovy návrhy jsou opakem často překombinovaného a předekorovaného designu, který největší důraz klade na styling. Oproti tomu Massaud ve své práci zastává holistický přístup a jeho cílem je měnit k lepšímu prostředí, ve kterém lidé žijí. Z jeho návrhů čiší vyrovnanost a mír. Jako by vyzývaly své okolí ke zklidnění a zpomalení životního tempa. Kromě produktového designu a sériově vyráběných kusů navrhnul Massaud i mnoho unikátních, jedinečných kusů, které mají k masově užívaným produktům daleko. Jeho práce na poli architektury se zase mísí s konceptuální tvorbou.

Jean Marie Massaud představuje lampu Solar, navrženou pro značku Foscarini.

Photo credit: www.massaud.com

Massaudovy návrhy pro značku Poliform jsou skvělým příkladem jeho práce – střídmé, elegantní a na pohled lehké, jako například křeslo Stanford s koženým potahem. Nohy křesla jsou tak subtilní, že lze jen těžko uvěřit, že bytelný sedák s přehledem unesou. Podobný kontrast přináší i dřevěný stůl Kensington, jen je tu tento princip obrácený – na masivních, oblých deskách je položená útlá stolní deska, a přesto vše působí dokonale vyváženě.

Křesla Stanford a stůl Kensington patří k Messaudovým typickým dílům.
Credit: Poliform

Křeslo Wallace se zase vyhýbá klasické formě křesla tak, jak ho známe. Na kovové konstrukci je posazený sedák vyráběný z tvarovaného pružného polyuretanu a potažený kůží. Kůže se vyrábí v několika barevných variantách, všechny ale svou barevností ladí do Massaudovy barevné palety, a jedná se tak spíše o střídmé a přírodní odstíny.

Photo credit: Poliform

Zajímavým počinem je také designérova kolekce pro výrobce kuchyní a koupelen Axor. Kolekce vybavení a doplňků do koupelny je celá inspirována přírodou a přírodními tvary. Její součástí je kromě několika druhů baterií a koupací vany také věšák, který svým tvarem připomíná strom. Pro značku autor navrhnul také mramorovou baterii Mimicry.

Kolekce pro značku Axor je plná organických tvarů.
Photo credit: Axor Design

Pro Axor navrhnul také kolekci Mimicry
Photo credit: www.massaud.com

K ikonickým předmětům z Massaudovy tvorby patří také křeslo Terminal 1, které v sobě kombinuje vlastnosti křesla a elegantní lenošky. Organicky tvarovaný sedák je připevněn na kovové, minimalistické konstrukci. Díky svému elegantnímu tvaru a subtilní základně křeslo působí, jako by se vznášelo ve vzduchu.

Credit: www.messaud.com

Kromě nábytku Massaud navrhl také různé doplňky do domácnosti, vyzkoušel si například i práci na navrhování textilu, když pro značku GAN vytvořil koberec Hand Knotted Furtive Persan. Koberec je ručně vázaný a kombinuje tradiční perský vzor s moderní technologií. Je vyráběný ze 100% novozélandské vlny a dostanete ho  ve dvou velikostech. Pro značku Kashtall Massaud zase vytvořil kolekci koberců Karl.   

Photo credit: GAN

Photo credit: www.massaud.com

Zajímavá je také designérova spolupráce s leteckou společností Air France. Pro tu navrhl nádobí, na kterém se podává občerstvení lidem cestujícím v první třídě.

Photo credit: www.massaud.com

Hezkým příkladem toho, jak Massaud uvažuje o designu a o tom, jakou má design schopnost ovlivnit prostředí kolem nás, je jeho návrh zástěny Green pro značku Dedon. Díky této zástěně plné organických struktur si můžete kdekoli vytvořit soukromí a svou vlastní zelenou oázu.

Photo credit: Dedon

Klíčovým momentem v Massaudově kariéře byla stavba fotbalového stadionu pro fotbalový tým v mexické Guadalajaře. Tento stadion svým tvarem připomíná tvar sopky a z vnější strany je porostlý trávou. Cílem bylo vytvořit něco víc než jen obyčejný stadion. Do projektu se zapojily i místní kulturní a vzdělávací instituce. Díky tomu vzniklo jakési centrum, které přináší užitek obyvatelům města i mimo fotbalové zápasy. Veškerá vzduchotechnika i zavlažování stadionu se řěší pomocí ekologických zdrojů.

Photo credit: www.massaud.com

Kdo si do domácnosti pořídí některý z Massaudových designů, rozhodně neprahne po výstřednosti. Má tak jistotu, že interiér doplní elegantní objekt, který se nebude snažit na sebe za každou cenu strhávat pozornost, ale dokonale splyne s prostředím a pozvedne ho na jinou úroveň.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...