Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lenka Míková nabízí průřez historií i současností nejen českého designu

Lenka Míková nabízí průřez historií i současností nejen českého designu

V posledním patře domu na adrese Pařížská 23 žije tříčlenná rodina: bydlí tu architekt a designérka se svým malým synem. Na domov mladé rodiny má největší vliv povolání rodičů – je plný designových produktů, které různě během života nasbírali díky své práci i od svých přátel a známých. V jejich eklektické osobní sbírce si můžete prohlédnout ikonické produkty, dobře známé z historie designu, ale i práci současných talentovaných designérů a umělců převážně z české scény. Vítejte v bytě, který pro SQUAT iD23 navrhla architektka Lenka Míková a jenž by do konce prosince loňského roku přístupný veřejnosti.

Od ostatních bytů se apartmán liší zejména dispozičním řešením, které vytvořil ateliér I.D.Arch. Apartmán se rozpíná přes tři patra a dovoluje tak členění na zóny. Předem určené tu byly také povrchy a vestavěný nábytek – Lenka Míková tak v podstatě vytvářela jen instalaci vybavení do daného prostoru, která mu dala atmosféru a ducha. Ve spodním patře bytu jsou kolem vstupní haly celkem čtyři pokoje: konkrétně hlavní ložnice, dětský pokoj, pracovna a pokoj pro hosty. Každý z nich s vlastní koupelnou.

Hlavní ložnice rodičů se nachází v místnosti s velkým střešním oknem a širokým výhledem. Dominuje zde solitérní zrcadlo a velký obraz od malířky Iry Svobodové.

Na posteli mají své čestné místo polštáře a přehoz od Stockist. Některé polštáře byly ušity na míru od Marthi Design. Od stejné firmy je i roleta z látky PT Finlay. Na Kávovém stolku, replice z 60. let, kterou dodal Modernista, je jedna z krystalických váz Milana Pekaře. Jeho tvorbu nabízí Cihelna Concept Store. Obraz Layers 3 je dílem Iry Svobodové. Dekorační talíř v poličce vytvořilo pražské studio maestrokatastrof, které se specializuje na autorské ilustrace.

V rohu ložnice stojí zrcadlo Bertram od Andrey Fišarové, které dodal Cihelna Concept Store. Stolička Taburet Octogon je z Óaza collection od Kláry Šumové a Dirka Wrighta stejně jako odkládací stolek Flip Table Green. Na stolku se vyjímá malé zrcadlo Hande hoch! od Jakuba Berdycha pro Qubus.

Další ložnice slouží jako dětský pokoj. V polici Zigzag od studia deFORM tu najdete mimo jiné různé dřevěné hračky. Jak současné od ateliéru Vrtiška-Žák, tak historické například od Ladislava Sutnara z 30. let. Pokojík dál zabydluje něžná lampa Láska z projektu Oáza Collection designérky Kláry Šumové a Dirka Wrighta. Nechybí zde ani plakát od ilustrátorky Marii Makeevy. Další plakáty s jejím jedinečným rukopisem pak potkáte ještě na dalších místech na chodbě.

Lampička na nočním stolku se jmenuje Pan Plamínek a je majetkem Studia Dechem, které se zaměřuje na produktový design a práci se sklem.

Pracovně vévodí starý stůl a židle od firmy Modernista v kombinaci s jednoduchou současnou policí Shelf One z výroby Master & Master, z jejich kolekce je pak i stolek v pokoji pro hosty.

Na stůl si posvítíte díky černé stolní lampě od Antonína Hepnara. Je zde také další z Krystalických váz od Milana Pekaře. Hodiny s názvem Digi clock navrhl pro Qubus Maxim Velčovský. Knihy pochází ze sbírky knihkupectví PageFive.

Polštáře, přehoz a pléd do ložnice pro hosty dodala firma Stockist, která kromě doplňků prodává také značkový nábytek, svítidla a koberce. V tomto pokoji je od nich například stolička Stanley, židle J107 a lampa Muffins, navržena Lucií Koldovou. Stůl Flat Narrow je výrobkem studia Master&Master. Stolní lampička nese název Hadovka a za jejím návrhem stojí Studio Dechem. Seženete ji v Cihelna Concept Store. Obraz Folded Plans 14 a 15 a Folded Plans 9 jsou dílem Iry Svobodové. Závěsy vznikly na míru z látky Sahco Malea, kterou dodal obchod s látkami Marthi Design.

K pokoji pro hosty patří také prostorná koupelna, ve které velmi decentně působí lampa z kolekce Muffins. Vázu mezi umyvadly od Františka Víznera dodal obchod Bomma.

Baterie v koupelně zajistila firma Hansgrohe. Ta u vany je z kolekce Axor Starck. Hlavová sprcha má příznačný název Raindance Air a je určena pro široký sprchový déšť. Umyvadlové baterie pochází z kolekce Talis S. Stolička Kristalia Degree je z obchodu Stockist.

Pomyslnou křižovatkou bytu je vstupní hala, která překvapí především průhledem skrz prosklení v podlaze. Díky tomu se do chodby dostává denní světlo. Podél stěny pod prosklením navrhla architektka zákoutí se sedačkou Tulešice Dvojsed pocházející z nabídky obchodu Modernista, zlatou svítící palmou opět z Oáza Collection a skleněnou lampou TIM od designérů z Olgoj Chorchoj, kterou prodává BOMMA. Zákoutí podtrhuje tmavá stěna s ručně dekorovanou malbou, kterou Lenka vytvořila ve spolupráci se svým otcem Pavlem Míkou, který pracuje jako sochař a restaurátor. V obytném patře pak společně v podobném duchu pojednali ještě další stěnu, ale ve světlé variantě.

Na zemi stojí vázy v podobě holinek, které navrhuje Maxim Velčovský pro Qubus. Obraz nad nimi nese název Nocturno 279 a jeho autorkou je Ira Svobodová.

V druhé části haly je na zemi zlatá stolička Baby Stool z již zmíněné Oáza collection od Kláry Šumové a Dirka Wrighta. Malé a velké zrcadlo mají okraj z kůže a dodalo je Studio deFORM, projekt dvou studentů z Pražské VŠUP, Václava Mlynáře a Jakuba Pollága. Knihovnu s názvem Sequence 2:2 navrhl Petr Hák. Na ní stojí černá váza Still Life od Jakuba Berdycha pro Qubus. Jakub navrhl také vázu na zemi. Jmenuje se Fosilie - Olympik.

Na rozdíl od ostatních bytů tu nenajdete velmi vysoké stropy, ale útulnější a menší prostory. „Pro tento byt je charakteristická spíš intimita,“ míní Lenka. Byt se totiž nachází v půdní vestavbě, která do domu přibyla při renovaci v roce 1999. „Intimnější náladu se snažím podtrhnout i použitím mnoha dekorativních lamp s různými světlenými efekty. Nejradši bych pak během výstavy vůbec nerozsvěcela hlavní světla, která tam byla navržená už v rámci stavby," dodává architektka.

Detail svítidel Bandasky od Studia Dechem.

V jedné z chodeb poskytuje tlumené světlo Svítící váza od Studia Dechem.

Detail lampy v podobě nástěnného kruhového reliéfu od Antonína Hepnara.

V obytném prostoru v horním patře (a obecně v celém bytě) pojí Lenka dohromady produkty, které pochází z úplně jiné doby a mají různý styl. Třeba u jídelního stolu najdete ikonickou kubistickou židli Pavla Janáka z roku 1911, kterou dodala firma Modernista. Hned vedle stojí židle od Arneho Jacobsena z padesátých let, tentokrát dodaná společností Stockist, a židle od Vlastislava Hofmana ze začátku 20. století. Dodal ji rovněž Modernista. „Dvě nejstarší židle stojí v čele stolu proti sobě a povídají si,“ vysvětluje s úsměvem Lenka.

U schodiště samostatně stojí trubkové křeslo K106 od Modernisty. Nad ním visí lampa v podobě nástěnného kruhového reliéfu od Antonína Hepnara.

„Celé je to o pocitu, vybavení jsem navrhovala spíš intuitivně tak, aby jednotlivá zákoutí vytvářela různé nálady. Baví mě zkoušet kombinace, které třeba nejsou úplně obvyklé nebo okoukané. Zároveň je tam vždycky nějaká spodní propojující linka, například v materiálu, v detailu, tvaru nebo textuře,“ odpovídá Lenka Míková na otázku, jak se jí daří harmonicky kombinovat doplňky z různých let. „I když třeba u sestavy kolem jídelního stolu jsem si nejdřív říkala, že je to dost odvážné i na mě,“ směje se.

V jídelně na stěně visí světelný objekt Lightbox We float RED od Bet Orten. Závěsy Sahco Sirio od Marthi Design zjemňují a prosvětlují místnost. Jídelní stůl je složený z desky TUESDAY WONDERLAND od Matěje Hájka a podnoží Reverse od Master&Master. Závěsné lampy nad jídelním stolem jsou Bandasky, které vytvořilo Studio Dechem. Brýle do všech bytů dodala Optika Polák.

Moët Hennessy Czech Republic pro tento byt zvolilo skotskou whisky Ardbeg.

Sezení v obytném prostoru vévodí jednoduchá kožená sedačka Axel, opět dodaná firmou Stockist, v kombinaci s křesílkem Rocking Chair a stolkem Mirror od studia deFORM a už ikonickou lampou Balloons od designérky Lucie Koldové. Stěny kolem sezení zdobí fotografie od výtvarnice Bet Orten – jedna jako tisk na plechu a druhá v podsvíceném rámu. Tento obraz funguje jako lightbox a vnáší do tlumené barevnosti interiéru výrazný akcent. Odstínem se propojuje s florálním tiskem na kruhovém koberci od značky Moooi, který dodala firma Bulb.

Dřevěný objekt stojící v rohu nese název CHARACTER. Jde o kompozici s černým kruhem, kterou navrhl Matěj Hájek. Televize Loewe je od firmy Avitsmart. Konferenční stolek Hay - Bella coffee table pochází od Stockist. Na stolku jsou mísy Bubbles od Ronyho Plesla, vyrábí Bomma. Police Shelf One slouží jako stolek na gramofon. Gramofon Rega a reproduktory Electrocompaniet TANA SL1 dodal Avitsmart.

Pomyslnou třešinkou na dortu je v bytě střešní terasa nad obytným prostorem. Architektka ji zařídila plynovým krbem Attika od firmy Ardo keramika, kolem něj je sezení s houpacím křeslem a židlemi od firmy Houe, které prodává Stockist. Terasa nabízí hlavně úchvatný výhled na celou Prahu.

Veškeré sezení a stolek Tor dodal obchod Stockist. Kameninová socha s názvem Zvíře je dílem Pavla Míky.

Na střešní terase i ve skoro každé místnosti v bytě najdete plno živých rostlin, pro architektku hrají zásadní roli.  O jejich dodání včetně pestrých květináčů se postaralo květinářství Floren. „Rostliny jsou pro mě v interiéru zásadním prvkem. Vytvářejí neustále se měnící stínohru a oživují prostor kolem sebe, příjemně zabydlují a zároveň se neokoukají, “ vypráví Lenka. Zelená je navíc uklidňující a rostliny osvěžují interiér i ovzduší v něm.

Lenka Míková v bytě navázala na dispoziční členění a v jednotlivých patrech navrhla různé pocitové zóny. Odpovídají podle ní různým stupňům intimity. Ve spodním podlaží, kde jsou jednotlivé ložnice, je prostor tmavší a nálada nejintimnější. Směrem nahoru je v obytném podlaží prostor světlejší a otevřenější, terasa se pak celá nadechuje a otevírá do okolního světa. „Na bytě mě bavila rozmanitost prostorů, které nabízí,“ uzavírá architektka Lenka Míková. 

 

SQUAT iD23

24. listopadu  – 22. prosince 2016

Pařížská 23,  Praha 1

facebook

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...