Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

MINI Living Londýn: mikro bydlení pro současné nomády

MINI Living Londýn: mikro bydlení pro současné nomády

Mohly by mikro domy v budoucnu přispět k rozvoji urbanismu i oblíbeného nomádství? V dnešní době lidé stále více cestují, díky čemuž mají tito novodobí nomádi domov v každém městě. Architekti Sam Jacob a Corinna Natter z MINI Living proto navrhli a vytvořili miniaturní dům Urban Cabin, který představili během London Design Festival v roce 2017. „Urban Cabin zkoumá, jak můžou budoucí města sloučit veřejný prostor s tím soukromým,“ říká Sam Jacob.

V tomto malém domě o patnácti metrech čtverečních nechybí kuchyň ani knihovna. Cílem projektu je vytvořit kompaktní, ale zároveň pohodlné obytné prostory, protože města jsou stále přeplněnější a dražší.

„Musíme přemýšlet o takových možnostech. O tom, jak by se mohlo žít v blízké budoucnosti, kde bychom mohli začít slučovat veřejný a soukromý prostor, a kde by se běžné domácnosti mohly začít vyvíjet do forem, které jsou pro nás zatím ne tolik známé,“ vysvětlují architekti.

Kuchyně byla vybavena modulárním skládacím stolem, který se může rozložit jak uvnitř, tak i venku. „Vytvořili jsme kuchyni, která se rozrůstá tím víc, čím víc lidí kolem sebe máte,“ vysvětluje Sam Jacob. „Je to místo, kde se můžete ukrýt, nebo se ve vzácných případech můžete přesunout ven a vychutnat si tak jídlo třeba pod hvězdami.“

Jacob v interiéru myslel také na knihovnu, kterou vytvořil na jedné straně domu. Je to rovněž reakce na uzavření mnoha veřejných knihoven po celé britské metropoli v posledních letech „Mysleli jsme, že knihovna bude skvělým přírůstkem do tohoto mikro domu,“ říká architekt, „připomíná nám tak literární kulturu města.

Struktura knihovny je znatelná i zvenčí. Zajímavě řešený exteriér je tvořen různými materiály, které na sobě leží jako hromada knih.

Od londýnského designového festivalu vytvořila společnost MINI Living další instalaci Urban Cabin v New Yorku a plánuje vybudovat další struktury po celém světě, na nichž bude spolupracovat s architekty v každém městě.

Už kvůli současnému trendu nomádství chceme vytvořit jakousi globální vesnici městských mikro domů, kde lidé budou moci zažít to, co je skutečně specifické v daném městě či místě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: MINI Living

Zdroj: dezeen.com

Publikováno: 04.02.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...