Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Moderní chatka na Slovensku nabízí spánek pod hvězdami i moderní úkryt

Moderní chatka na Slovensku nabízí spánek pod hvězdami i moderní úkryt

Kdo by nechtěl čas od čas uniknout od civiliazce? Žijeme ve světě, kde jsou shon, stres a povinnosti na denním pořádku. Někomu pomáhá meditace a různé formy cvičení, jinému návrat k našim kořenům, k živé harmonizující přírodě.

Slovenští architekti z ateliéru Ark-shelter ukazují, jak se co nejvíc přiblížit přírodě. Navrhli chatku, z jejíž ložnice se majitelům otevírá nádherný výhled na nebe plné hvězd a z prosklených stěn vykukují panoramata okolních hor.

Architekti, kteří se podobným projektům věnují poslední tři roky, nazvali tuto minimalistickou kabinu z tmavého dřeva  Into the wild neboli Do divočiny. „Chceme vytvářet místa, která poskytnou pohodlí v srdci přírody a budou perfektním prostředím pro detoxikaci mysli,“ vzkazují architekti.

V přední straně kabiny, kde najdete vchod, se vyjímá z větší části prosklená stěna. Ta maximálně propojuje interiér s exteriérem. I uvnitř chatky budete součástí venkovní přírody. Jako kdyby mezi vámi žádné sklo nebylo.

Další skleněný modul je přímo ve střeše. Toto velké okno nabízí každou noc nádherné kompozice plné hvězd a přes den zase hromadu světla.

Okno z mléčného skla v koupelně propouští přirozené světlo. Teplé přírodní dřevo najdete v celém objektu. Podlaha a doplňky vznikly ze dřeva s výraznější kresbou. Kontrast zase dodává tmavý středový prvek. Ten v sobě ukrývá vířivku, z bočních stran sprchu, toalety i kuchyň.  Zvrchu si užijete postel s nejlepší noční podívanou.

Ložnice je stejně jako okolní místnosti nízko posazená. Zdá se, že usínáte přímo v trávě na mírně kopcovitém terénu.

Celá chata je vybavená chytrým automatickým systémem, kde lze předem naprogramovat vytápění, chlazení i zastínění. Tento dokonalý úkryt před světem navíc funguje zcela mimo síť: beží pouze přes solární panely, baterie a za pomoci sběrače dešťové vody.

Hlavním cílem architektů byl návrat k přírodě. Ve své prefabrikové kolekci vytvořili již řadu cenově dostupných off-gridových domků s nulovým dopadem na okolní krajinu. 

Pokud máte rádi eko bydlení, pak s námi zavítejte také do Alp, kde se nachází stromové domy, které mají blízko k přírodě, nebo až do Brazílie, kde vzniklo bydlení plné harmonie.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: ignant.com

Publikováno: 22.02.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...