Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na Lipně stojí v korunách stromů vila Frýdava

Na Lipně stojí v korunách stromů vila Frýdava

Na břehu vodní nádrže Lipno, uprostřed korun vzrostlých stromů, vykukuje vila, jejímiž autory jsou architekti z ateliéru Uhlík architekti. Vila Frýdava, pojmenovaná po nedaleké vesnici, vyniká netradičním koncepčním řešením. Ač se dispozičně jedná o přízemní dům, díky dvěma podzemním podlažím nabízí hromadu místa k bydlení. Majitelé si zde mohou užívat nejen moderní interiér s úchvatnými panoramatickými výhledy na jezero, ale i rozlehlé venkovní terasy, soukromý bazén či domácí wellness.

Vila se nachází na pravém břehu nádrže Lipno u silnice vedoucí do vesnice Frýdavy. Na svažitém terénu je řada pozemků, na nichž by během několika let měly vyrůst další rodinné domy a vily s vyšším prostorovým standardem. Jejich společné téma však bude stejné: orientace po svahu dolů k hladině jezera. Volná zástavba s nepřerušeným přírodním charakterem břehové linie by se tak měla vinout až po samotnou Frýdavu.

Na projektu rodinné vily pracovali architekti Petr Uhlík a Zuzana Šuleková, kteří se museli poprat s nelehkým terénem. Museli mimo jiné pracovat se strmým svahem a nepříznivou severovýchodní orientaci směrem k jezeru. Řešením se nakonec stalo rozdělení domu na dvě části. Spodní železobetonová základna o minimální půdorysné ploše je orientovaná proti svahu tak, aby se otevřela jižní slunná fasáda. Naopak horní část ve tvaru kvádru je posazena co nejblíže k vodní hladině. Je koncipována jako jakási uzavíratelná skleněná hmota, která oproti spodní části vyčnívá po obou stranách o osm metrů. Architekti na pozemku maximálně zachovali stávající vzrostlou zeleň, kde koruny stromů vytvářejí přirozenou clonu.

Vila se 106 metry čtverečními tvoří jednu samostatnou bytovou jednotku, rozčleněnou dle podlaží na jednotlivé obytné funkce. V prvním podzemním podlaží se nacházejí ložnice s dvěma koupelnami, pokojem pro děti a hlavní ložnicí s dvěma krytými terasami, které plynule přecházejí do prostorné terasy s bazénem. Do druhého podzemního podlaží architekti zakomponovali wellness a technickou místnost. Do prvního nadzemního patra ostatní společné prostory, včetně hlavního vstupu. Všechny tři podlaží jsou přímo propojena s okolním terénem.

Rozlehlá terasa, rozkládající se na střeše spodní základny domu, slouží jako vstupní prostor do vily. Po schůdkách se dostanete do hlavní obytné části, kde se rozprostírá vzdušný a z části otevřený interiér. Architekti zde zvolili decentní tóny bílé a šedé barvy, odrážející se v surovém betonu, a doplnili je černými a žlutými akcenty, které interiér parádně oživují. Celý prostor je pak propojen přírodní dřevěnou podlahou, která přispívá k útulnosti a teplu domova.

Obývací pokoj je otevřený. Dominuje mu závěsný krb, který jako černá baňka levituje v prostoru. Součástí je i volně navazující jídelní koutek, kde u velikého stolu může pospolu trávit společné chvíle celá rodina. Z obou stran nabízí prosklená fasáda krásné výhledy, které jako živé obrazy dennodenně mění svou tvář.

Kuchyni vládne čistý design, osvěžený kanárkově žlutou kuchyňskou stěnou. Elegantní a minimalistické řešení plně koresponduje s kvalitními vestavnými spotřebiči, díky nimž můžou majitelé plně rozvinout svůj kulinářský um.

V celém horním patře byste kromě obývacího pokoje, kuchyně i jídelny našli také sociální zařízení i samostatnou část pro hosty, která zahrnuje dvě ložnice, koupelnu a další kuchyňský kout.

"Projekt byl výjimečný tím, že málokdy se architektovi poštěstí stavět v takto zajímavém prostředí. Krásná parcela v téměř panenské přírodě, zatím bez okolní zástavby a na břehu u vodní plochy. Měli jsem navíc i relativní svobodu ve volbě architektonických prostředků," vypráví s nadšením o projektu architekt Petr Uhlík.

"Výzvou byla nepochybně také extrémní svažitost a nepřístupnost pozemku pro stavební techniku, které se musel projekt přizpůsobit. Osmimetrová konzola také není zcela běžná v naší praxi," dodává.

Z části zakrytou terasu zdobí kamenné obnažené zdivo, které je jakýmsi pokračováním skály. Naopak dřevěná podlaha dodává venkovnímu prostoru zase teplo, a to nejen v letních měsících, kdy nasává ze slunečních paprsků. Vila Frýdava je plná pěkných zákoutí. Harmonické propojení s okolní přírodou jí dodává to pravé kouzlo.

Zaujalo vás netradiční řešení vily Frýdavy? Pak se s námi podívejte i na jiné projekty, kde krásné výhledy a příroda hrají hlavní roli. Například do Prosklenného domu u Havířova s výhledem na panorama Beskyd nebo Do domu v Havlíčkově Brodě, který připomíná srdce.


Uhlík architekti

U Akademie 11

Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Tomáš Balej

Publikováno: 28.06.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...