Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pastelový Vietnam. Letenští Banh Mi Makers mají interiér od studia minio

Pastelový Vietnam. Letenští Banh Mi Makers mají interiér od studia minio

Letná, to jsou gastronomické zážitky z celého světa. Americké burgery, hot dogy, mexické dobroty, italská kuchyně… A taky prvotřídní Vietnam. Přímo na Letenském náměstí najdete novou pobočku bistra Banh Mi Makers. Potěší vás místní lahodné bagety, ale i příjemně pastelový interiér – dílo architekta Kryštofa Blažka a jeho ateliéru minio.

Blažek se už podílel na několika projektech inspirovaných Asií, jmenujme třeba smíchovský Modrý zub, karlínský Vegan Life či žižkovský ramen bar Taiko. V interiérech s jeho rukopisem nenajdete hromady asijských prvků, ba naopak, prostory jsou jednoduché. „Vždy mi jde o navození příjemného pocitu a nálady materiálovou, barevnou a světelnou kompozicí,“ popisuje architekt a dodává, že autentickou asijskou atmosféru do střední Evropy nikdy nepřenesete se vším všudy. Proč?

Rozdílnost začíná třeba u dimenzace mobiliáře. „V Asii jsou běžné nízké a malé stoličky bez opěráků, ale pro průměrného českého strávníka jsou v podstatě neakceptovatelné,“ popisuje architekt. Prý rovněž jinak vnímáme místnosti bez oken. „Zatímco v Asii jsou vítaným útočištěm, kde si lidé odpočinou po práci, nerušeni okolním šrumcem, u nás jsou naopak oblíbené velké výlohy a světlo.“ Také bistro Bahn Mi Makers lemují štíhlá zaoblená okna, díky kterým je vnitřek příjemně prosvětlený. Interiér je opravdu vzdušný – stropy jsou bezmála 4,5 metru vysoké.

 

Interiér Banh Mi Makers tedy není ryze vietnamský, má spíš vietnamský nádech. Stěny opticky dělí podélný pás ve svěží nazelenalé barvě, lesklý keramický obklad zároveň slouží jako ochrana proti mechanickému odírání zdiva. Najdete tu hned několik jídelních zón – pokud máte při jídle rádi společnost, můžete využít třeba dlouhý komunitní stůl. Většina nábytku vznikala na míru z masivní borovice, která je bělená a lehce drásaná. Z kolekcí pocházejí jen jídelní a barové židle plus stoličky. Speciálně pro tento prostor vznikly rovněž závěsné lampiony v hřejivém okrovém tónu, jeden z prvků, který na Asii přímo odkazuje. „Téměř pětimetrové stropy si o takové řešení přímo říkaly,“ popisuje architekt, který veškerý atypický mobiliář i osvětlení sám navrhoval.

 

Při tvoření jsou mu inspirací cesty a návštěvy restaurací po celé Asii. Dobře zná Bangkok, Hanoj, Singapur, Kuala Lumpur nebo Tokio. Tamní kulturu zkoumá dlouhodobě. Jedním z prvků, které do jisté míry přenositelné jsou, je zeleň. „Asie je známá svou houževnatou a bujnou přírodou, která umazává rozdíly mezi interiérem a exteriérem. Zeleň dělá člověku radost, je optimistická a příjemná,“ vysvětluje architekt Kryštof Blažek.

 

Stejně jako v jiných projektech ateliéru minio, i v Banh Mi Makers objevíte výrazné geometrické prvky. Například tyčový závěs na květináče, který slouží ke členění prostoru, zútulnění vysokých stropů či jako lákadlo pro oči. „Geometrický tvar tvoří kontrast k nepravidelnosti květin a obecně přírodních tvarů,“ popisuje architekt. Stejně jako jídlo, které vám tu připraví – od vyhlášených baget přes saláty až po polévku pho, zaručenou vzpruhu. 


 Banh Mi Makers

Letenské náměstí 5, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...