Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rakouská příroda, dům mezi horami a nadčasový design

Rakouská příroda, dům mezi horami a nadčasový design

Okouzlující příroda rakouských hor odkrývá nejen svoje ryzí krásy, ale i architektonické poklady. V oblasti Ausseerland nedávno vyrostl rodinný dům, který propojuje tradiční atmosféru tamní oblasti s nadčasovým designem a komfortem. Za realizací projektu stojí architekti ze studia Gangoly & Kristiner Architekten, kteří se řídili mimo jiné i respektem k okolní krajině.

Místní tradici a přírodu jsme kombinovali s nadčasovým designem. Byla to pro nás obrovská výzva,“ vzpomínají architekti na začátek projektu.

K místním tradicím patří budovy v křížovém půdorysu. Ten architekti zachovali i pro tento projekt, avšak pojali ho moderněji. Více prostor provzdušnili a využili větších prosklených ploch. Z každého křídla domu tak mohou majitelé pozorovat krásné horské scenérie. „Křížový půdorys navazuje na regionální modely, definuje pohledy nejen na hory, ale i na jezero a zároveň vytváří prostorové zónování,“ vysvětlují architekti.

Architekti pracovali hlavně s betonem a dřevem. V interiéru navíc použili mosazné prvky. Zvenku vás přivítá celkem nenápadná stavba v šedých tónech, která ideálně zapadá do tamního prostředí.

Jakmile se ale dostanete dovnitř, začíná dům pomalu ožívat. Betonové zdi doplňuje teplé dřevěné obložení, které převládá v horním patře. Sem tam vás zaujme barevný obraz, výrazný kousek nábytku nebo vám padne do oka nějaký mosazný prvek či dekorace.

Veliká okna propůjčují interiéru hromadu denního světla a již zmíněné neodolatelné výhledy do přírody.

Hrubé neopracované zdi v kombinaci s blýskavou mosazí dodávají interiéru elegantní šmrnc. Krásným příkladem jsou perforované posuvné dveře rozdělující obývací místnost od hlavní společenské části domu.

Horní patro je útulné. Přírodní dřevo dodává opravdové teplo domova. I proto se zde nacházejí soukromé ložnice s koupelnami. Nechybí tu ani velkoformátové moderní obrazy, které zdobí takřka celý dům.

Zachování tradic, soulad s okolní přírodou i moderní styl. To vše se podařilo architektům harmonicky a příjemně propojit v jeden celek.

Zajímají vás horské stavby? Vydejte se s námi třeba do Alp, kde se nachází Horská chata v tradiční architektuře s moderním pojetím nebo Stromový dům - resort, který má blízko k přírodě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...