Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rodinná vila v Íránu znovu ožila díky vzpomínkám z dětství

Rodinná vila v Íránu znovu ožila díky vzpomínkám z dětství

Ze střípků vzpomínek se znovu zrodil rodinný dům v severním Íránu, v oblasti Kelarabad. Vila s názvem Ravan[pak], v níž majitel trávil své dětství, po letech zchátrala a její osud směřoval k demolici. Dostala však druhou šanci. Za pomoci architektů ze studia Babak Abnar se podařilo vilu zachránit a vytvořit zde krásný domov s klenutými stropy, domácími lázněmi i úchvatnými výhledy na Kaspické moře.

Soukromou rezidenci architekti zrekonstruovali s přihlédnutím na přání klienta tak, aby plně sloužila celé jeho rodině. Nejen z nostalgie, ale i z cest majitele po celém světě čerpali architekti inspiraci pro samotný návrh interiéru. Tato architektonická přání šla ruku v ruce s historií budovy a touze navrátit domu jeho ztracený smysl.

Klíčovým bodem také bylo, že klient byl u každého kroku a plně se zabýval návrhářskými možnostmi spolu s námi," vysvětlují architekti.

Stávající budova byla odpojená od svého širšího kontextu. Šlo o developerskou koncepci, která neměla moc architektonický význam," vysvětlují architekti. Vila orientovaná od severu na jih byla prodloužená a uprostřed rozšířená o mezipatro, propojující vnitřní a venkovní prostory. Právě tam přidali architekti prostorný balkon, odkud lze pozorovat Kaspické moře v celé jeho kráse. Tuto venkovní terasu zastřešili tradičním způsobem, běžným pro tuto oblast. Díky tomu vznikly ideální podmínky pro spodní ložnice během teplých měsíců.

Všechny stávající prostory architekti zpevnili a opravdu špatné části zdiva kvalitně zregenerovali. Některé povrchy během dokončovacích procesů nechali architekti záměrně téměř nedokončené, a nechali tak vyniknout surové struktuře betonu, kterou na určitých místech doplnili hladkou omítkou. Rozdíl mezi starým a novým je právě to, co dělá prostor zajímavým.

Architekti se v interiéru drželi světlých tónů. Bílá omítka a přírodní, světle okrová podlaha doplňují části stěn s neopracovaným betonem. Vyniká zde tradiční dekor, zdobící schody, závěsné osvětlení, připomínající zdobné lucerny, jež odkazují na zdejší kulturu i klenuté oblouky jednotlivých zdí.

Majitel si přál mít dvě obývací zóny. Jednu pro posezení s rodinou či přáteli v pohodlí půlkruhové sedačky směrované k otevřenému krbu a druhou určenou k odpočinku u filmů. V tomto domácím kině se vyjímá klenutý strop, který zaručuje příjemnou akustiku, a tím pádem i skvělý filmový zážitek.

Dominantní velkorysá kuchyň, nahrazující obvyklý velký obývací pokoj, je určená společenským aktivitám. Tento prostor je nekonvenčně rozšířený nejen kvůli vášni k vaření, ale také kvůli tomu, že hosté raději tráví většinu času právě v kuchyni u barového pultíku než v obývacím pokoji. Součástí této veliké místnosti jsou kromě barového posezení také dva jídelní koutky. Jeden s moderním bílým nábytkem a druhý tradičnější, s nízkými stoličkami a betonovým stolem, nad nímž se honosí zdobný lustr.

Výklenek s kulatým oknem, směřujícím do zahrady, si oblíbily převážně děti. Ty zde tráví volné chvíle například s napínavou knihou, nebo jen tak relaxují.

Hlavní ložnice se nese, stejně jako okolní prostory, v duchu světlých tónů. Postel je umístěna na vyvýšeném stupínku a ani zde nechybí krb. Architekti navíc propojili ložnici s domácími lázněmi, z nichž vede veliké okno rovnou do soukromé zahrady. Hmatové materiály a přírodní prvky jako je oheň, voda a světlo přispívají k harmonické atmosféře a klidu.

Celou kompozici uzavírá exteriér. Za zdmi skrytý venkovní prostor se zastíněnou terasou a bazénem je dalším místem, kde rodina může trávit svůj volný čas a nasávat tak tepla domova, který se podařilo zachránit a znovu obnovit jeho šarm.

Líbil se vám projekt rodinné vily Ravan[pak], která opět rozdává radost svým majitelům? Vydejte se s námi také na jiná zajímavá místa. Například do Brazílie, kde vzniklo bydlení plné harmonie nebo do Domu v Tel Avivu s kouzlem přírody, světel a stínů.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...