Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Školu Járy Cimrmana si vzali do parády architekti ze studia Progres Atelier

Školu Járy Cimrmana si vzali do parády architekti ze studia Progres Atelier

Školu Járy Cimrmana najdete v pražských Lysolajích. Jméno slavného fiktivního dramatika, hudebníka, filozofa, cestovatele, vynálezce i učitele Cimrmana získala teprve před pár lety. A před nedávnem i nový háv, za nímž stojí architekti ze studia Progres Atelier. Základní škola sice stojí a funguje od 30. let minulého století, ale teprve nedávno ji architekti navrátili její ztracenou eleganci a doplnili ji i o nové prostory, které s historickou budovou korespondují.

Budovu školy před více jak osmdesáti lety navrhli architekti V. Vondrášek a J. Kubín. Za dobu své existence si prošla hned několika stavebními úpravami různých technických i architektonických úrovní. 

Během posledních let bylo provedeno i několik studií, které se zabývaly nedostatečnou kapacitou pro nové žáky, funkčními kolizemi a špatným technickým stavem některých částí budovy. I když všechny návrhy počítaly s novou přístavbou směrem do školní zahrady, architekti se po důkladné analýze rozhodli pro jiné řešení.

Domníváme se, že je správné, aby se projekt zaměřil na problematická místa, která vznikla kvůli předchozím necitlivým zásahům, a na nové funkční požadavky,“ říkají architekti.

Architekti se při rekonstrukci soustředili hlavně na historickou identitu budovy, kterou chtěli spíše podpořit než potlačit. Jedinečný design a neobvyklé exteriérové rozšíření dalo vzniknout moderním a zajímavě řešeným interiérům plným světla.

Vznikla tak nová nástavba nad půdorysem tělocvičny a jejím zázemím. Díky ocelovým nosníkům vzniklo převýšení podkrovních prostorů, v nichž se žáci nově učí výtvarnou výchovu, chemii či fyziku a najdete tu i školní družinu. V podkroví budovy se nacházejí ještě specializované učebny.

Díky tomu, že architekti postavili novou nástavbu nad již zastavěný půdorys, byly minimalizovány zásahy do školní zahrady. Vznikl tak prostor pro adekvátní chráněné atrium. Můžete zde vidět kombinaci žulových, betonových, dubových, ale i rostlinných povrchů. Školní zahradu pak chrání ocelový plot, který díky navrženému rozestupu lamel nabízí všem kolemjdoucím rozmanité průhledy.

Hlavní šatna, určená přibližně pro 300 žáků, je řešená minimalisticky. Dominuje jí přírodní dřevo, z něhož jsou vyrobeny šatní skříňky. Dominantou je však ohromný dubový kmen, který váží celou tunu a slouží jako lavička.

Nerezová „síťovina“, natažená na schodišti přes všechna patra, slouží jako zábradlí i galerie výtvarných prací žáků. Provozně jsou nové části napojeny jak na stávající komunikační systém školy, tak i nově navržený bezbariérový vstup, který odděluje provoz školy a družiny.

Moderní a prosvětlené učebny jsou skvělým zázemím pro žáky i učitele. Příjemné studijní prostředí zajišťuje právě denní světlo, proudící do místností z obou stran, ale i akustický obklad z dřevovláknitých desek.

Největší učebna má 75 metry čtverečními a patří ke školní družině. Ta slouží i jako multifunkční prostor pro různé školní i mimoškolní akce, jako jsou například semináře, workshopy či zasedání.

Všechny učebny jsou doplněny autorskými grafikami s motivy divadelních her Járy Cimrmana

Nad tělocvičnou se nacházejí nové prostory školy

Pod vedením architektů Jana Kalivody a Vojtěcha Kaase se historické budově školy podařilo navrátit její zapomenutý půvab a přidáním nových prostor i moderní a funkční zázemí pro děti i učitele. Když je škola během letních prázdnin zavřená, slouží její venkovní atrium i jako veřejné letní kino.


Progres Atelier

Přístavní 31

Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...