Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Staré chátrající budovy v Číně se proměnily v moderní hostel

Staré chátrající budovy v Číně se proměnily v moderní hostel

Když se ze starého stává nové, historie prostupuje do současnosti a mění pohled na design. Takový je projekt architektonického studia The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art. V čínské vesnici Huolongguo v oblasti Xiang’an se díky působivé rekonstrukci proměnily tři staré budovy z 30. a 70. let minulého století na moderní domy s duchem minulosti.

Hlavní designér, který vyrostl ve zdejší oblasti, se inspiroval vzpomínkami z dětství. Fascinovaly ho svěží jarní bouřky, světlušky poletující v letních večerech, podzimní západy slunce i chřadnoucí zimy.

Chátrající a neobyvatelné budovy ze dvou různých období byly postavené starou technikou z kamenů Minnan z oblasti jižního Fujianu. Proto se tým architektů snažil co nejvíc původních prvků zachovat. Díky ohleduplné rekonstrukci ponechal vnější části stavby a vytvořil zcela nové moderní interiéry, které harmonicky doplňují původní charakter budov.

Na ploše 1 200 metrů čtverečních byly do třech budov vestavěny nové interiéry. Jelikož se část staveb na začátku rekonstrukce zbortila, přistavěli architekti chybějící části všech budov moderní náhradou, včetně dvou nových přístavků v minimalistickém duchu, které tvoří efektní kontrast mezi starým a novým.

Interiéry kombinují staré dobré materiály jako jsou kámen, dřevo či porcelán s novými prvky, jako je sklo, ocel a moderní nábytek. Nadčasový vzhled dodávají domům i prosklené části fasády, které propouštějí spoustu světla a nabízejí krásné výhledy, jež se s mění s každou roční dobu.

Zemní odstíny ladí s přírodními materiály a vytvářejí útulný interiér a teplo domova. V jednom z domů převažují dřevěné obklady, podlaha i stropy, ve druhém zase kamenné obložení a původní prvky. Domy disponují kouzelnými atrii i střešními terasami. Výhled na oblohu plnou hvězd si ale hosté užijí díky částečně proskleným stropům i uvnitř.

Pro zútulnění, snížení stropů a lepší akustiku využili architekti v jednom z domů dřevěné stropní prvky. Ty zároveň dodávají další strukturální kontrast a geometrii.

Domy slouží jako hostel, ve kterém se může kdokoliv ubytovat a prožít zde příjemné chvíle. Každý, kdo hledá moderní bydlení s kusem historie, si toto místo jistě zamiluje. 


Xiangyuxiangyuan

The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art

www.caaladi.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...