Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Stěny z levandule či kávy? I to umí technologie Organoid

Stěny z levandule či kávy? I to umí technologie Organoid

Vysokotlaký laminát je překvapivě tvárný originální materiál, který nabízí nepřeberné možnosti zpracování povrchů. Představte si, že místo stěn máte rozkvetlou louku, lesní mýtinu s mechy a lišejníky nebo voňavý dřevnatý povrch z vanilkových lusků. A nemusí zůstat pouze u stěn.

Jak napovídá název značky Organoid, jedná se o firmu, která má co do činění s organickými přírodními zdroji. Zapojit můžete všechny smysly, protože nejde jen o vizuální zážitek, povrchy voní a na dotek cítíte jejich strukturu. Výrobce se snaží zachovat autentické rysy původního materiálu.

Speciální edice vysokotlakého laminátu s květy chrpy a perletí. Organoid - edice Mother of pearl on cornflowers blue.

Laminát s povrchem z palmových vláken. Organoid - edice Roscht with palm fibre.

Hotel Chessa Muntanella v Tyrolsku použil řadu ROSCHT z jemně broušené borové kůry pro své vstupní prostory.  

Společnost Organoid Technologies vznikla v roce 2012 po třech letech intenzivního výzkumu a vývoje. Zanedlouho firma nabídla naprosto nové netradiční pojetí vysokotlakého laminátu. Sází na autentický vzhled, minimální úpravy povrchu a používá naprosto atypické zdroje pro toto odvětví – přírodniny. Výrobce se nebál jít za hranice běžně užívaných materiálů, a tak mezi nimi najdete mech, jehličí, byliny, sušené květiny, kávu nebo semínka. Za svůj originální přístup a efektivní zpracování obdrželi autoři mnoho mezinárodních ocenění. Organoid v České republice zastupuje firma HPL Service.  

Co se týče laminátu, firmu HPL Service není třeba dlouze představovat. Specializuje se na tento typ povrchů již řadu let a umí najít vhodná řešení pro různé typy prostor. Za zkratkou HPL (high pressure laminate) se skrývá vysokotlaký laminát, také známý jako umakart, který vyniká povrchovou a tepelnou odolností. Jako základ slouží kraftové papíry impregnované pryskyřicí, které se dále lisují na dřevotřískovou či MDF desku. Vývoj v tomto odvětví jde rychle kupředu a dosahuje mimořádně kvalitních výsledků jak po stránce estetické, tak v oblasti trvanlivosti a rezistence.

Laminát ze špaldových semínek v kombinaci s chmelem. Organoid - edice Hop on spelz husks.

Co vše tedy Organoid přináší do světa vysokotlakých laminátů? Většinou jde o přírodniny umístěné na solidním dřevěném základu. Do lesa vás během chvíle přenesou povrchy Mous vyrobené z mechu, kůry a jehličí. Ticho, šum stromů a chladivý pocit čisté přírody evokuje rovněž model Bamboart, který využívá lišejníky. Ty indikují vysokou kvalitu ovzduší a jsou známé pro své protizánětlivé antibiotické účinky.

Skelettblattla se vyrábí ze skeletu listů, což vyžaduje mimořádně detailní ruční zpracování každého kousku. Žádný není stejný, každý je originál, tak jako je tomu v přírodě.

Povrch Skelettblattla v kancelářích World Trade Center The Hague, Prinsenhof Complex v nizozemském Haagu.

Povrch Lawendl přináší květy a stonky levandule, která je známá pro své uklidňující účinky. Vedle levandulových polí se tvůrci inspirovali například zářivě modrými květy chrpy u modelu Kornbluama Blau nebo okvětními plátky růží, které použili pro řadu Roasnbliatn.

Organoid - edice Lawendl.

Organoid - edice Kornbluama blau.

Organoid - edice Roasnbliatn.

Jak výrobce sám uvádí, nesnaží se potlačit přirozenou vůni materiálů, a tudíž většina modelů interiér rovněž provoní. Mimořádně intenzivní jsou lamináty s povrchem z vanilkového lusku Wanillä nebo řada Kafee s reliéfem kávových zrn na jemném hnědém prášku.

Dalším z netradičních povrchů mohou být Sunnabluama ze slunečnicových semínek nebo Dinckl, který používá špaldové slupky.

    

Organoid - edice Sunnabluama.

Organoid - edice Dinckl.

Zázemí firmy Organoid se nachází v samém srdci Tyrolska, a proto není divu, že inspiraci nachází zejména ve svém okolí. Wildspitze je nejvyšší hora tohoto alpského regionu a právě ze svahů, které ji obklopují, pochází seno na stejnojmenném laminátu. Řada Wildspitze užívá ručně sečenou trávu, která se následně suší tradičním postupem na slunci několik dní. Místy v trávě prosvítají sedmikrásky či arnika. Vedle laminátu používá Organoid alpské seno i na tapety a další druhy povrchů.  

Tapeta Wildspitze.

Podlahy Organoid.

Společnost Organoid vyvinula mimo jiné i podlahové krytiny či akustické panely za užití stejných materiálů. V jejich nabídce najdete i transparentní obklady, které vypadají velice efektně v kombinaci se světlem či sklem. Firma začala s vysokotlakými lamináty, ale zdaleka s nimi nekončí a posouvá své nápady s originálními ingrediencemi mnohem dál. 

Z nápaditých přírodních laminátů Organoid už vznikají ale i užité produkty. Příkladem je značka WooDone, která vyrábí obroučky brýlí v jižním Tyrolsku. Pořídíte u ní stylové brýle potažené třeba vzorkem trávy. 

Společnost OWI – Wood and Plastic Moulded Parts nabízí zase jedinečný zážitek z posezení: její známá židle Europa 2 je k dostání v Organoid úpravě, potažená vzorkem Wildspitze. Potah skvěle sedí k oblým tvarům židle a je zafixovaný speciálním lakem, který zabraňuje odření. Přesto židle jemně voní a alpská tráva si zachovává svou specifickou strukturu. 

Drobné předměty jako voňavé obaly na cestovní pasy, klíče či peněženky zase umí taiwanská značka Dot Design. Kolekce vyžadují přesnou práci s nití a jehlou, výsledek je ale okouzlující.

Užití technologie Organoid ukazuje rakouská firma Admonter Holzindustrie, která se specializuje na dřevo. Umí například kombinovat Organoid s recyklovaným dřevem a vytvářet působivé detaily. Tak jako v této ložnici, kde je obložení kombinováno s edicí Kornbluama blau, která obsahuje květy chrpy.  

Technologie Organoid představuje inovativní užití přírodnin, které odráží soudobý trend: přibližovat interiér exteriéru, a podporovat tak spojení člověka a přírody. Nechme se překvapit, jakou kombinaci společnost vymyslí příště.


ORGANOID

HPL SERVICE CZ S.R.O.

Logistic Park Tulipán
Průmyslová 1368
253 01 Hostivice – Palouky

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: via organoids.com

Publikováno: 25.05.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...