Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Stodola z 18. století má dveře z amerického leteckého hangáru

Stodola z 18. století má dveře z amerického leteckého hangáru

Místo klasické renovace starobylé stodoly se architekti z Liddicoat & Goldhill LLP rozhodli dodat několika zemědělským stavením atmosféru, která vyzývá k relaxaci a času strávenému s rodinou a přáteli. Vznikla tak jedinečná interpretace stodoly z 18. století, která nepůsobí uniformě a unyle. Posuďte sami.

Základem byla nejen existující struktura samotné stodoly, ale také sbírka architektonických artefaktů, kterou nashromáždili vášniví sběratelé a zadavatelé projektu. Sami také požadovali hlavně zachování atmosféry a kreativní využití stávajícího materiálu. Hlavní výzvou bylo tedy spojit kvalitu přežívajících fragmentů stodoly s texturami a tóny nalezených materiálů.

Pro zachování tajemné atmosféry stodoly, ale také pro ochranu před neutuchající nepřízní anglického počasí, bývá stodola uzavřená. Je ale možné velmi rafinovaně budovu otevřít a vytvořit tak dechberoucí výhledy do krajiny národního parku North Downs Way. Masivní okenice připomínají původní dveře od stodoly a chrání obrovské výklopné okno, které se otevírá pomocí upraveného systému s řetězem. Výhled do zahrady i zastínění venkovní terasy zajišťují dveře amerického leteckého hangáru, které se otevřou jako harmonika, když zatáhnete za červenou páku.

Střeše po celé její délce vévodí střešní okno a poskytuje vnitřním prostorám dostatek světla. Původní rám byl na začátku projektu v dezolátním stavu, a tak byl pečlivě rozebrán, aby jej mohla opravit společnost Green Oak Company, která se specializuje na tradiční techniky řemeslné ruční práce.

Menší přilehlá budova stájí je klasická dřevostavba, dřevěné obložení hlavní budovy je pouze kosmetické. Dubové obklady jsou podpírány ocelovým exoskeletem, který umožnil rychlou dostavbu i zakomponování těžkých otevíracích systémů.

Ústřední výzvou bylo také začlenění mezipatra s ložnicemi a koupelnou. To se nachází v prostoru nad obývacím pokojem a je podpíráno cihlovým komínem se zabudovaným krbem, kolem kterého se vine točité schodiště, jeden z nejvýraznějších prvků vnitřního prostoru.

Recyklované a nalezené materiály v tomto domě převládají, pod povrchem ale naleznete spoustu špičkové techniky – od půdního tepelného čerpadla přes světla upravená na úsporné LED osvětlení až po systém dálkového ovládání domácnosti.


Soukromá rezidence

Ancient Party Barn

Folkestone, Anglie

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...