Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Technologické centrum Uberu sklání poklonu Pittsburgu

Technologické centrum Uberu sklání poklonu Pittsburgu

Automobilový design ve spojení s architekturou a interiérovým designem? I to je možné. Dokazuje to americká dopravní společnost Uber, a to ve svém technologickém centru v Pittsburgu. Ke spolupráci přizval Uber ateliér Assembly Design Studio (ADS) a obě firmy se pustily do navrhování prostředí, které stimuluje kreativitu, práci v týmu a podpororuje výzkum. Právě tady totiž Uber vyvíjí svá první auta bez řidiče.

Pro ateliér ADS byla hlavní inspirací historie Pittsburgu, známého centra průmyslu. V interiérech kanceláří a laboratoří, které zabírají víc jak 7400 metrů čtverečních, se architekti snažili spojit minulost a současnost. „Uber si své nové zázemí představoval jako ódu na hlavní hodnoty průmyslu: těžkou práci, oddanost a kreativitu,“ vysvětlují autoři návrhu, kteří zadání Uberu zabalili do moderního hávu.

V přední části objektu se nachází showroom, kde Uber vystavuje své první pokusy o autonomní auto. Dominuje tu bílá a žulový krb, jenž prostor zatepluje. Cílem architektů bylo vytvořit kontrast mezi světlými barvami a industriálními prvky – třeba ocelovými rámy nebo skleněnými chodbami a dřevem z lokální produkce.

Z oceli vznikla i recepce či mapy Pittsburgu a San Francisca, kde Uber vzniknul. Cortenové jsou i některé detaily nábytku.

Designéři a architekti mysleli i na to, aby bylo kam ukládat nářadí, přístroje a prototypy. Najde se tu i místo na brainstorming: ať už mluvíme o konferenčních místnostech, nebo neformálních prostorech – třeba velkých dřevěných schodech. 

Součástí objektu je i zázemí pro vývoj, testování a stavbu autonomních vozidel. Jakmile je vůz hotový, putuje do centrálního showroomu. „Vytvořili jsme místo, kde stojí funkčnost na prvním místě,“ vysvětluje architekt Liz Guerrero.

Jedna z chodeb dostala jméno „tunel budoucnosti“ – její stěny mapuje vývoj prototypů a součástek, které Uber používá. Známý provozovatel taxislužeb tak ukazuje, že se nebojí investovat jak do aut, tak i architektury a designu.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...