Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Umění, harmonie i spiritualita: Prostory, kde odpočívá duše

Umění, harmonie i spiritualita: Prostory, kde odpočívá duše

Jak vypadá prostor, kde si duše dokonale odpočine? V době, kdy jsou ruch a shon běžnou součástí našich životů, musíme vyhledávat klidná místa, plná přirozené harmonie. Jaká místa to tedy jsou? Na to není lehké odpovědět. Takový prostor si totiž musí každý najít sám. Pro někoho, kdo miluje umění, to může být galerie či muzeum, pro vášnivé čtenáře třeba knihovna a pro jiné například kaple či honosný kostel. Pro odpočinek duše si ale můžete vytvořit uklidňující prostor i u vás doma. Při výběru těch správných doplňků vykouzlíte příjemnou atmosféru, z níž budete dlouho čerpat.

Pro příjemné rozjímání můžete zvolit jedno z mnoha pohodlných křesel. Třeba to od designéra Stefana Heilingera, které získalo mnoho prestižních ocenění. Kožené křeslo Parabolika bude nejen krásným interiérovým doplňkem, ale nabídne i skvělý relax, třeba zrovna u vaší oblíbené knihy. Kvalitní materiál zaručuje ochranu před vnějšími vlivy jako je světlo, nečistoty či prach. Robustní a elegantní struktura křesla nabízí hned několik poloh pro sezení, a to jak formální, tak i uvolněné, nebo naopak aktivní s využitím loketní opěrky. K dostání je u společnosti Leolux v různých barvách.

Od italské designérky Monici Armani pochází nepřehlédnutelné křeslo Gaia Calice, které navrhla pro značku KFF. Prodává se v různých odstínech i materiálech a je extra pohodlné. Designérka se při navrhování zaměřila právě na všestranný komfort a maximální oporou zad.

Bubble Chair navrhl designér Eero Aarnio. Závěsné křesílko vychází z dřívějšího návrhu Ball Chair, avšak díky průhlednému sklolaminátu je v něm více světla a sedící má dokonalý přehled, co se kolem něho děje. Seženete ho v showroomech Designpropaganda v různých provedeních.

Takřka umělecký kousek představuje pohovka Boa od značky Edra. Navrhli ji designéři Fernando a Humberto Campana a skládá se ze 120 metrů spletitých trubek plných ohebného a prodyšného polyuretanu s nádechem peří a pokrytého sametem. Do tohoto měkkého  „chomáčku" se můžete posadit, lehnout si nebo se do něj doslova zamotat a jen tak rozjímat.

Lehátko Lounge Chair PK24 představuje elegantní kombinaci kůže a oceli. S návrhem přišel v roce 1965 designér Poul Kjærholm pro značku Republic of Fritz Hansen. Jde o ikonický kousek, který je inspirovaný obdobím Bauhausu. Podnoží je z kartáčované nerezové oceli a sedák si můžete zvolit buď z kvalitní kůže, nebo proutěný. Seženete v pěti barvách v obchodech Stockist.

Svůj osobní koutek, vhodný pro relax či meditaci, můžete zútulnit také kobercem. Nás zaujal luxusní koberec Chloe Blossom, který je vyrobený z té nejkvalitnější novozélandské vlny a lyocelu. Vznikl pod rukama belgického designéra JoV, který ho stylizoval do motivů květů. A i když to na první pohled nevypadá, skvěle se hodí do industriálně laděného interiéru. K dostání je u společnosti Boca.

Měkoučký koberec Radius od firmy BoConcept je vytvořený z vlny, která postupně směrem k okrajům ustupuje stále většímu množství lesklé viskózy. S průměrem 150 centimetrů se bude dokonale vyjímat třeba na přírodní dřevěné podlaze.

Společnost Boen představila nové dřevěné podlahy s inovativní povrchovou úpravou Live Pure, která dává podlaze přirozený vzhled a udržuje stálou barvu v průběhu času. Vybrat si můžete z pěti krásných odstínů v obchodech Soliter Parket. Nás zaujal světlý odstín Oak Warm Grey i tmavší tón Oak Elephant Grey.

Stolek Benson od designéra Rodolfa Dordoniho rozzáří každý interiér. Dřevo, látka i lesk kovu... Takové kombinace luxusních materiálů v zajímavé kompozici dělají z tohoto kusu nábytku blýskavý klenot a dominantu prostoru. Dodává se ve dvou různých velikostech v obchodech Minotti.

Abyste se naladili na dokonalou vlnu relaxu, je třeba zvolit i to správné osvětlení. Pro váš čtenářský koutek vedle knihovny jistě sáhnete po nějakém kvalitním a silném osvětlení, naopak pro meditaci zvolíte spíše jemné přítmí.

Závěsná lampa NR2 je elegantní osvětlení od značky Moooi, se kterým do prostoru dostanete příjemné rozptýlené světlo. Když poskládáte více těchto zářících elegantních bublin vedle sebe, vykouzlíte tím krásný efekt. Lampy si můžete pořídit jak v bílé, tak i černé variantě.

Socha, váza nebo lampička? Stolní led lampa Giova je tak trochu vše dohromady. Na kovovém podstavci je průhledná miska a v ní světelný zdroj. Horní část tvoří menší miska z foukaného skla, kterou lze použít jako vázu na květiny. Celá lampa vypadá jako umělecké dílo, na kterém si dal výrobce FontanaArte opravdu záležet. K dostání je u firmy Hagos.

S nástěnným svítidlem Aura od Light Works ponoříte celou zeď do záplavy teplého světla. Čiré, opálové nebo zabarvené sklo stínidel stylově doplní celý světelný efekt a vytvoří neobyčejnou atmosféru. Osvětlení s průměrem 17,9 centimetrů seženete v různých barevných provedeních.

Na závěr vám představíme osvětlení z dílny Delta Light. Kolekce svítidel Soiree v sobě propojuje lehkost a transparentnost. Zdobné stínidlo vychází z jednoduchých tvarů, které designéři rovnoměrně rozprostřeli kolem opálového světelného zdroje, a vytvořili tak originální tvary, které jsou z každého úhlu pohledu jedinečné. Zvolit si můžete černý nebo zlatý odstín.

Ideální prostor pro odpočinek duše může být opravdu různorodý a díky vhodným doplňkům si ho můžete vytvořit takřka kdekoli. Stačí, aby vám tam bylo příjemně a mohli jste se odpoutat od okolního rušného světa.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...