Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V jedné ruce káva, ve druhé kytice. Květinářství Botanica nadchne romantiky

V jedné ruce káva, ve druhé kytice. Květinářství Botanica nadchne romantiky

Jakmile nakoupíte květiny nebo třeba tradiční vietnamskou keramiku, s kávou se usadíte v zelené oáze ve vnitrobloku. Tak to chodí v květinářství Botanica, jehož součástí je i zahrada a coffee truck s výběrovou kávou.

„Od začátku jsme věděli, že chceme neobyčejný obchod. Toužili jsme vytvořit opravdu krásné místo, kde si lidi odpočinou od rušných ulic velkoměsta,“ popisuje Jackie Tran, úspěšný kavárník, který v Praze otevřel už pět podniků. Třeba oblíbenou dejvickou kavárnu Mazelab, vyhlášené snídaňové bistro Cafefin na Jiřího z Poděbrad nebo holešovický kávový bar Format Coffee. Květinářství Botanica teď tuhle partu skvěle doplňuje.

Netradiční květinářství vlastní Jackieho rodiče, mimochodem rovněž provozovatelé oblíbeného vietnamského bistra na Jiřáku. Nadšený barista ale pomáhal vytvořit celý koncept Botanicy. Maminka si prý vždy přála vlastní podnik, kde by hrály prim rostliny – sama je totiž pěstuje ve velkém. Tatínek s nápadem souhlasil, a tak Jackie rodičům pomohl rozjet nový projekt. Nechali si poradit? „Jasně, jinak by to ani nešlo. Když se mi něco nezdá, musím zasáhnout. Nepřežil bych, kdyby bylo něco jen tak napůl,“ směje se. „Maminka třeba původně chtěla mít uprostřed zahrady takovou kašnu, nakonec jsem ji však přesvědčil, že je to až moc velké klišé.“ Místo fontány tu najdete zdi pokryté popínavkami, romantická zákoutí s dekami nebo třeba dřevěnou houpačku na lanech. Ostatně, Jackieho cit pro design je patrný při pohledu na interiéry ostatních podniků, které sám navrhoval.

Uprostřed zahrady právě běží přípravy na nový lunární rok, který letos připadá na 12. února. Jackieho rodiče stojí na štaflích a pilně na tenká lanka rozvěšují barevné lampiony.  „Právě tohle je největší kouzlo prostoru. Vždy ho přizpůsobujeme aktuálnímu ročnímu období nebo svátkům. Nechtěli jsme čekat až do Velikonoc, vždyť v Česku se až do jara nic neslaví. Proto jsme se rozhodli rok 2021 otevřít po asijsku,“ vysvětluje nadšeně Jackie. Na podzim byla zahrada zase plná dýní a listí, o Vánocích ji pro změnu rozzářily stovky světýlek.

Většinu prvků, které tvoří dekorace na zahradě, si můžete rovnou koupit. Včetně pestrobarevných lampionů. Obchod a zahrada jsou vzájemně propojené, lze tu volně korzovat a občerstvení střídat s nákupy. Kávu si koupíte v tmavošedém coffee trucku, maskovaném zelení. Starého citroëna Tranovi koupili v Polsku. „Byl v překvapivě dobrém stavu. Sehnali jsme ho od sběratele, který se o něj dobře staral, a tak jsme měli o starost míň,“ vzpomíná Jackie. Při tvorbě Botanicy se prý inspiroval scénami, které znal z amerických filmů. „V hlavě jsem měl představu zákazníka, který stojí před zasněženým vintage autem, obklopeným světýlky. A nápad byl na světě.“

I když se Botanica otevřela uprostřed koronavirové krize, počet návštěvníků předčil očekávání. Fotogenická zahrada a květinářství se totiž brzy provařilo na instagramu. „Zájem nás moc těší, ale někdy je toho focení až moc. Někteří si sem dokonce nosí stativy a světla. To už je příliš. Nechceme, aby neustále blýskání rušilo ty, kdo sem přišli za relaxem a tichem,“ vysvětluje Jackie. Hosty k umírněnému focení vyzývá i nápis na vstupních vratech – publicita je zkrátka fajn, ale ne na úkor genia loci.

Botanica zároveň navazuje na tradici, květinářství tu bylo i předtím – celých 25 let. „Lidé si často myslí, že mám otevírání podniků naplánované do posledního dne a centimetru. Tak to ale není, plány se často mění, vždyť třeba Mazelab měl být původně právě tady ve Vršovicích, na poslední chvíli jsem ale našel vhodnější prostor. Úspěch spíš pramení z toho, že mám fůru štěstí a tvořím prostory, na které můžu být hrdý. A taky rád vymýšlím blbosti!“


 

Botanica

Moskevská 35, Praha 10

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 18.01.2021


Přidejte se k Insidecor komunitě...