Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bez wi-fi, zato s prvotřídní kávou. V Mazelabu se vychutnává a odpočívá

Bez wi-fi, zato s prvotřídní kávou. V Mazelabu se vychutnává a odpočívá

„No sugar, no wifi, no cash“. Tohle pravidlo vás přivítá hned u vstupních dveří dejvické kavárny Mazelab. Záhy vám dojde, co tím tvůrci vzdušného a minimalistického prostoru chtěli říct. V téhle bílé oáze máte zpomalit a nerušeně si vychutnat požitek z prvotřídní kávy.

Za projektem stojí Jackie Tran, který přitom dřív kávě vůbec neholdoval. Pak se ale rozhodl, že si otevře galerii. „Abych tam udržel lidi déle, chtěl jsem jim nabídnout i nějaké drinky a snacky. Navštívil jsem kurz přípravy kávy, a tam jsem si ji zamiloval. Zjistil jsem, že to není jen hořký drink, ale vlastně nápoj vařený z ovoce. A tak jsem nakonec místo galerie otevřel svou první kavárnu – Cafefin,“ popisuje Jackie Tran zlom, který ho zásadně ovlivnil.

Ukázalo se, že vsadit na gastronomii byla dobrá volba. Vinohradský Cafefin si rychle našel své fanoušky – místo poklidné kavárny se z něj však stalo velmi frekventované bistro. „A to jsem přesně nechtěl. Mým cílem bylo vytvořit pravou a nefalšovanou kavárnu. Takže jsem hned začal pracovat na dalším projektu,“ vypráví kavárník.

Napodruhé to vyšlo. Vášnivý barista si na Praze 6 pronajal suterén činžovního domu, kde se dříve nacházel autoservis, později obchod s biopotravinami. Jackie prostor proměnil v prosvětlenou kavárnu. Původně měla dostat jméno „Pleiku“, podle městečka ve Vietnamu, kde se pěstují kávovníky. Když ale Jackie Tran poprvé uviděl nový spletitý prostor, napadl ho jiný název. „Šli jsme zadním vchodem, bylo to trochu bludiště. A tak jsme si řekli: Maze jako labyrint, a k tomu lab jako naše laboratoř. Dohromady Mazelab.“

Podle jména podniku by se mohlo zdát, že půjde o nepřehledné a rušné prostředí. Je to ale přesně naopak. I když se v kavárně sejde větší počet lidí, díky otevřenému prostoru nepůsobí shluk nijak rušivě. Klidnou atmosféru spoluvytváří všudypřítomná bílá barva. Posadit se můžete například podél stěn, kde kromě klasických židlí a stolků najdete i nábytek sestavený z betonových tvárnic. Většinu nábytku Jackie sháněl po blešácích a bazarech. Vytvořil i veškerou grafiku – malby na zdech pak doplnily výtvarnice Ivana a Klára Maškovy.

Jackie Tran, rovněž bývalý designér, měl o podobě Mazelabu jasno hned ve chvíli, kdy uviděl původní prostor. „Miluji jednoduchý design. Kdybych mohl, tak v příštím projektu zvolím ještě mnohem jednodušší řešení.“ Podstatnou součástí kavárny je i bohatá zeleň, vždyť pár stromků tady roste dokonce uprostřed místností. „Strelície, monstery, fíkusy, banánovník… Na údržbu toho všeho máme jediného člověka. Ten se stará také o to, abychom rostliny nepřelévali,“ říká majitel.

Středobodem jeho podniku je ale samozřejmě káva. Dostanete ji i s „rodným listem“, který vám řekne veškeré podrobnosti o původu a stylu zpracování zrn. „V tom mě inspirovala pražírna Bocca v Amsterdamu, kde se mi zalíbily právě i stromy. Z kaváren v Jižní Koreji mi zase v hlavě utkvěly prosklené pražírny, které mají v každém podniku. Takový skleník. My místo toho máme otevřený office, který zároveň funguje jako školicí centrum pro zaměstnance i veřejnost,“ představuje Jackie Tran další specifikum Mazelabu.

A proč se tu musíte obejít bez cukru, bez wi-fi a bez hotovosti? Cílem bylo odlišit se od ostatních podniků, kde všechny tři položky většinou neodmyslitelně patří k nabídce. „Mazelab je pro nás oáza klidu. Užijete si tady kávu, experimentujete s ní. Oddechnete si, pobavíte se s přáteli, nejlépe ale bez mobilů a laptopů. Proto nemáme wi-fi dostupnou pro veřejnost,“ vysvětluje Jackie Tran.

Také absence cukru má podpořit zážitek z prvotřídní kávy. „Cukr by jen znehodnotil celý nápoj, který pečlivě připravujeme. Druhy kávy často měníme, pro každou máme jiný recept. Ze zrnka vyždímeme to nejlepší. Když do kávy přidáte cukr, pošlete celou práci prakticky do háje,“ říká nekompromisně majitel Mazelabu.

I pravidlo „no cash“ má svůj smysl. „Je to pohodlný způsob, jak zaplatit, třeba platba přes mobil trvá jen pár vteřin. A je to i velká výhoda pro nás, protože nemusíme řešit bankovky a mince a po večerech přepočítávat,“ jmenuje výhody Jackie Tran.

Bezhotovostní platby jsou navíc teď, v době koronavirové epidemie, téměř samozřejmostí. Mazelab má otevřeno aspoň v provizorním režimu – kávu si dáte u výdejního okénka. „Denně si říkáme, jak je tu krásně, rostliny rostou dál a jsou neskutečně nádherné. Škoda, že si hosté tu atmosféru nemůžou užít s námi. Věříme ale, že brzy zase pojedeme dál,“ uzavírá tým Mazelabu.

 


Mazelab

Československé armády 28, Praha 6

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 20.04.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...