Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Manifesto: Kontejnerový market v centru Prahy

Manifesto: Kontejnerový market v centru Prahy

Donedávna byste nejspíš oplocený pozemek mezi pražskou magistrálou a Masarykovým nádražím ještě míjeli bez povšimnutí. Zanedbaný a nevyužitý prostor by se měl brzy stát součástí nové zástavby navržené slavným studiem Zaha Hadid Architects, teď tu ale najdete místo, kam míří fanoušci dobrého jídla z celé Prahy: stylový market Manifesto.

Za Manifestem stojí tým pražské urbanistické a architektonické konference reSITE, který se spojil s kulturním gigantem Aerofilms. Autoři projektu se inspirovali podobnými koncepty fungujícími v zahraničí – obdobně žije například Boxpark v Londýně či lisabonský TimeOut Market. Hluk z magistrály se ztrácí v šumu a ruchu kontejnerového městečka, které na pražské Florenci vyrostlo letos v červnu. Celkem 27 kontejnerů zde vytvořilo v Česku unikátní koncept, jakousi kulturní a gastronomickou oázu uprostřed města.

Ačkoli se Manifesto nachází přímo u Magistrály, uvnitř areálu ji zcela přestanete vnímat.

Architektky Nikola Karabcová, Lucie Červená a Elvira Islas při navrhování pracovaly pod supervizí Martina Barryho, zakladatele organizace reSITE. Vytvořili jakési mikroměsto, kde najdeme hlavní bulvár, náměstí, piazzettu i menší uličky. Co Manifesto odlišuje od ostatních pop-up akcí zaměřených na gastronomii? Hlavně vizuální čistota a sjednocenost všech podniků. Nenajdete tu křiklavé poutače, nesourodé stánky a množství vizuálního smogu. Všechny kontejnery spojuje černá barva a jednotné vývěsní štíty se stejnou grafickou úpravou. Návštěvník tak musí jednotlivé stánky prozkoumat zblízka, nakouknout kuchařům pod ruku a v klidu si vybrat, co ho nejvíc zaujme, aniž by ho rozptylovala všudypřítomná reklama.

Jednotlivé kontejnery mají sjednocený vnější vzhled, vnitřek si každý podnik mohl upravit podle sebe.

Manifesto má lidem nabízet především prostor k setkávání. Proto architekti kladli velký důraz na to, aby se zde návštěvníci cítili příjemně a chtěli zde trávit čas. Můžete se usadit například ke stolečkům u instalace Victoria Pragensis. Tu vytvořilo pražské květinářství Haenke a skládá se z různých bylin umístěných v květináčích na vysoké noze. Původně stále instalace na piazzettě Národního divadla. K posezení můžete v prostorách Manifesta využít i zbrusu nový venkovní set Blocq od českého výrobce venkovního nábytku mmcité, který je zde představen ve světové premiéře. Na pomyslné hlavní třídě Manifesta stojí dlouhá řada stolů s posezením, návštěvníci jako by hodovali u společné tabule.

Společnost mmcité zde představila nový venkovní set.

Veřejný prostor oživuje rostlinná instalace, na večerní projekce filmů je připravené plátno.

Aby se Manifesto stalo přirozenou součástí veřejného prostoru a lidé se sem měli důvod vracet, láká také na večerní projekce filmů či vystoupení DJs. Každý z 27 kontejnerů má jiné provozovatele, jejich seznam se ale mění. Někteří zůstanou po celou sezónu, v jiných kontejnerech se provozovatelé střídají, nebo slouží pro jednorázové akce. Od všemožných gastronomických konceptů přes pobočku obchodu s farmářskými potravinami Sklizeno až po malé papírnictví nebo pobočku The Chemistry Gallery. Ochutnat můžete i hranolky Faency Fries, populární havajský pokrm poke, který se připravuje ze syrové ryby nebo chobotnice, či vyhlášenou zmrzlinu pražského zmrzlinářství Angelato. A máme se na co těšit i dál: Manifesto letním provozem určitě nekončí, provozovatelé se už chystají na podzim. Překvapí nás vánoční instalací, jakou jsme v  Praze ještě neviděli.


Manifesto

Na Florenci

Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Manifesto, Jakub Červenka

Publikováno: 23.08.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...