Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Život na moři i ve městě zároveň aneb vítejte na kodaňském houseboatu

Život na moři i ve městě zároveň aneb vítejte na kodaňském houseboatu

Každé město má svou jedinečnou atmosféru. Kodaň je formovaná přímořskou polohou, rovinatou krajinou a šetrnými moderními stavbami. Každý Dán má k moři blízko: jak už metaforicky, tak fakticky, protože žádná lokalita v Dánsku není od pobřeží vzdálená více než 52 kilometrů. Není tedy divu, že mají obyvatelé severského Jutského poloostrova k moři zvláštní vztah. Dánský stavitel lodí Laust Nørgaard se svým novým domem je toho živým důkazem. Nejedná se totiž o dům jen tak ledajaký, ale o houseboat – dům plující na hladině.

S životem na houseboatu mají Laust i jeho žena Lisbeth Juul zkušenosti z minulosti. Kvůli narození potomka však na čas preferovali pobyt na souši. Poté co dcera odešla z domova na univerzitu, už jim nic nebránilo, aby se vrátili tam, kde je jim nejlépe, tedy na vodní hladinu, kde mohou jednoduše začít každý den osvěžujícím plaváním v moři.

Jednopodlažní houseboat má půdorys o velikosti 70 m2 a skládá se ze tří zón: soukromé, společné a venkovní. V té soukromé najdeme ložnici a koupelnu, ve společné pak kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Venkovní část tvoří dřevěná terasa, ze které je krásný výhled na kodaňský přístav.

Dům nese punc decentní a nenápadné architektury, i když v něm najdeme také mnoho kontrastů. Tmavě mořený exteriér nechává vyniknout posuvným oknům a dveřím ze světlého dřeva. Jemné odstíny převažují i uvnitř houseboatu - všudepřítomnou bílou barvu zde doplňuje obložení ze světlé překližky.

Prostorný obývací pokoj tvoří hlavní místnost přístavní rezidence. Slouží totiž k více účelům: vaření, stolování i odpočinku. Tomu je také tato multifunkční místnost přizpůsobena – nejblíže ke vchodu se nachází kuchyně, poté jídelna a z obývací části už je to jen krok na venkovní terasu. Od chodby, která rozděluje dům na soukromé a společné části, je tato největší plocha přístavního domu oddělena pouze částečně, a to zděnou přepážkou, která po obou stranách zanechává průchozí prostor. Ten slouží také ke skladovacím účelům. Jednoduché černé skříňky kuchyňské linky, které se nachází přímo za příčkou, pak vymezují potřebné zázemí určené k vaření.

Jídelna sice tvoří pouze okrajovou část hlavní místnosti vodního obydlí, přesto sem přináší zajímavé prvky. Originální stůl navrhl samotný majitel a designér domu a jídelní židle pak nejsou od nikoho jiného, než od klasiků světového designu, manželů Eamesových.

Samotný obývací pokoj je tvořen převážně pohovkou, křeslem a krbovými kamny v rohu místnosti. Příjemnou atmosféru dodávají prostoru i velká prosklená okna, která jej maximálně propojují s venkovním okolím. Posuvné okenice pak zajišťují dostatek soukromí a regulují světlo, kdykoli je potřeba. Přechod z obýváku na venkovní terasu je velmi plynulý a vizuálně oddělený pouze použitím rozdílných podlah.

Ložnici dominuje velkorysá prosklená stěna s mořskou hladinou jako živou tapetou. Jinak bílý prostor pak zútulňují přepážky ze světlé překližky a převážně dřevěný nábytek.

Koupelna je rovněž vytvořena v duchu minimalismu. Bílou čistotu zde narušuje pouze žlutá podlaha, která do ní rázem vnáší veselý a hravý prvek. S jednoduchým designem sanitárního nábytku rovněž hezky kontrastuje dřevěný žebřík, na kterém se mohou sušit ručníky či oblečení.

Minimalistický design kodaňského houseboatu doplňují kvalitní kusy nábytku od ikonických designérů Charlese a Raye Eamesových či Poula Kjærholma nebo nábytek od dánských renomovaných firem Hay či Vipp.

Jednoduchý interiér spojený s kvalitním designem vytváří příjemnou a uvolněnou atmosféru, kterou jen dokresluje venkovní mořská hladina. Laustu Nørgaardovi se tak podařilo vytvořit dům, který spojuje jednoduchost, kvalitu a propojení s přímořským okolím.  

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...