Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V modernistické budově v Bruselu vznikly kanceláře firmy Fosbury & Sons

V modernistické budově v Bruselu vznikly kanceláře firmy Fosbury & Sons

Když se spojí historie s nadčasovým designem, vznikají úžasná díla. Stejně jako v Bruselu, kde se architekti ze studia Going East pustili do renovace modernistické budovy ze sedmdesátých let. Vytvořili působivé kancelářské prostory pro firmu Fosbury & Sons. Na 7 000 metrech čtverečních se tak promítla inovativní vize kanceláří, které ani v nejmenším nejsou nudné a které představují nové a vysoce kvalitní zázemí jak pro práci, tak i odpočinek.

„Charakter budovy, její historie, výjimečná architektura, duch doby, ve kterém byla postavena... to vše do sebe prostě zapadá,“ říkají architekti. „Devítipodlažní budova má mimořádnou architekturu a je i neskutečně funkční. Chtěli jsme respektovat to, co už na místě bylo, a zároveň prostoru dodat nové rozvržení.“

Za návrhem budovy, která po dlouhá léta sloužila jako sídlo cementářské firmy CBR, stojí architekt Constantin Brodzki. Ten se přestěhoval do Belgie před druhou světovou válkou a navrhl originální interiér ve spolupráci s belgickým nábytkářem a interiérovým designérem Julesem Wabbesem. Působivá architektura zaujme už na první pohled. Výraznou betonovou fasádu zdobí 756 oválných oken, která přináší do interiérů hromadu přirozeného světla.

Renovace byla zaměřena především na to, aby interiér působil spíš jako hotel či domov než běžné kanceláře. Architekti zrušili hromadu vnitřních koridorů, a vytvořili tak více otevřených a provzdušněných prostor. Některé původní prvky zůstaly zachovány, ale mezi nimï a novými přírůstky poznáte rozdíl.

„Výzvou pro nás bylo především to, aby každé patro bylo stejně tak jedinečné jako to předchozí. V každém podlaží najdete různé klíčové prvky, každý si tu najde to své,“ vysvětlují architekti.

Fosbury & Sons Boitsfort, jak se nyní budova jmenuje, může pojmout až 600 pracovníků a 250 společností. Má otevřenou vstupní halu a bar v přízemí, 15 zasedacích místností, sál se 75 místy, soukromé kancelářské prostory, sdílené kanceláře a řadu dalších společných pracovních prostor.

V rámci návrhu bylo vytvořeno i několik kusů nábytku a doplňků na zakázku, včetně mramorových stolů, uhrančivého lustru nad původním zakřiveným schodištěm, betonového centrálního schodiště a dřevěného nábytku.

V 8. patře najdete další bar, který nabízí panoramatický výhled na nedaleký Sonianský les. Nechybí zde ani výtečná restaurace. Co ale jistě každého okouzlí, je zajímavá sbírka umění z bruselské galerie Rodolphe Janssen a Veerle Verbaekel Gallery i díla od umělců Perry Roberts či Florian Tomballe a dalších.

Čím dál tím více společností dnes chce svým zaměstnancům dopřát skvělé pracovní zázemí, které by jim víc připomínalo domov než striktní styl běžných kanceláří. Protože tam, kde se lidé cítí dobře, tam i rádi a pravidelně chodí. Právě tam se také rodí ty nejlepší nápady.

Nakoukněte také do české nadčasové kanceláře od archicraft: Z nudné kanceláře organickou džunglí odpočinku.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...