Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Veletrh Ambiente představil chytré nápady mladých designérů

Veletrh Ambiente představil chytré nápady mladých designérů

Jak budeme žít v budoucnosti? Jak chránit přírodu a zdroje? A co s novými technologiemi? Těmito tématy se zabýval frankfurtský veletrh Ambiente, který se konal od 10. do 14. února. A tak jako každý rok, i letos organizátoři vyhlásili čtyři hlavní trendy roku: jemné struktury čerpající inspiraci z přírody, poctivé a kvalitně řemeslně zpracované materiály, bláznivé mixy vzorů a sebevědomé tvary.

Na Ambiente nechyběli mladí designéři z celého světa. Navrhli objekty, jež přispívají k udržitelnosti a etickému zacházení s materiály, případně ulehčují každodenní život. Vybrali jsme projekty, které stojí za zmínku.

Švédsko – Jois Lundgren

Snídáte rádi vajíčka? Potěší vás nápad mladého švédského designéra Joise Lundgrena. Navrhl šálek, do kterého můžete mimo vajíčka vložit i další ingredience podle svého uvážení a vše uvařit. A pak ze stejné nádoby i sníst. Jednoduše a bez zbytečného špinění nádobí. 

Portugalsko – Bisarro

Ateliér Bisarro navrhl sadu keramického nádobí. Kolekce vznikla tradiční technikou, typickou pro město Vila Real, jež leží na severu Portugalska. Výsledkem je nadčasové nádobí, které nepostrádá eleganci.

Německo – Design Stiehler

Saskia Stiehler vystudovala produktový design ve Výmaru a ve Frankfurtu představila kolekci misek Manfred, kterou navrhla v šestém semestru studia. Vznikla z recyklovaného porcelánu. Všechny produkty jsou příjemné na dotek a přesně zapadají do ruky – jak sama designérka říká, budete jich mít plnou dlaň.

Německo – Maurice Eric Zacher

Produktový designér Maurice Eric Zacher navrhl multifunkční nádobu jménem Potte. Skládá se z různě formovaných trychtýřů z borosilikátového skla, které přidáváte k základní konvici: můžete tak vytvořit karafu, konvici k filtrování kávy, dekantér či konvici na zalévání. Produkt záměrně připomíná laboratorní sklo.

Japonsko – Bouillon

Židle, která vznikla ze židlí. To je nápad japonského ateliéru Bouillon. Při výrobě designéři použili staré průmyslově vyráběné židle. Ty pak zruční řemeslníci obmotali ratanem. „Z masově vyráběného produktu se tak stává originál,“ vysvětlují designéři.

Německo – Christian Reder

Křídlatka sachalinská je invazivní rostlina, která se do Evropy dostala v roce 1863 jako krmivo pro hospodářská zvířata. Teď pro ni našel německý designér Christian Reder, kterému dlouho zaplevelovala zahradu, nové využití. Patentovanou technikou vyrábí doplňky do domácnosti: křesla, misky, stínidla a stoly. Neoblíbený plevel mění v design pod značkou Flöhrdesign.

Rakousko  Magic Craft

Na dalším projektu nás neuchvátil design, ale nápad. Z obyčejných PET lahví se díky firmě Magic Craft stávají osobnosti. Maňásky vyrábějí jihoafrické ženy, které dostávají odpovídající plat. Mohou tak zvýšit životní standard své rodiny. Projekt chce zároveň upozornit na přemíru odpadu, který dennodenně produkujeme. Malé příšerky s pusami na zip můžou sloužit třeba k ukládání šperků, peněz a různých tajností.

Japonsko – Studio Yuma Kano

Až vám zase praskne žárovka, nezoufejte. Japonští designéři z ateliéru Yuma Kano z odepsaných Edisonek dělají půvabné vázy. Projektem zároveň chtějí vzdát čest žárovce jako takové – prý ji totiž v klasické podobě budeme vídat čím dál tím méně. Květiny designéři umisťují přímo do vláken.

Chcete si prohlédnout i další projekty mladých talentovaných designérů z celého světa? Celý seznam vystavovatelů najdete tady.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor

Publikováno: 08.03.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...