Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Viktoriánský dům v moderním duchu. Díky rekonstrukci vznikl větší prostor

Viktoriánský dům v moderním duchu. Díky rekonstrukci vznikl větší prostor

V řadovém viktoriánském domku v severním Londýně měli architekti pré. Se svolením majitelů se pustili do kompletní rekonstrukce, při níž se jim podařilo prostor modernizovat a také ho náležitě rozšířit.

Původně malý byt s jednou ložnicí byl proporcionálně dobře řešený, ale bohužel začal být pro rodinu příliš malý. Proto si přála prostor zvětšit a interiér více otevřít. A to se povedlo. Místo jedné ložnice jsou k dispozici dvě, a navíc přibyla také potřebná pracovna.

Viktoriánské prvky v podobě zdobné římsy dokreslují atmosféru.

Architekti ze Studia Hallett Ike měli při práci volné ruce, přesný rozpočet a parametry prostoru. Zaměřili se na plynulé propojení mezi jednotlivými místnostmi a na kombinování tradičního viktoriánského stylu a moderních prvků.

Celý interiér je zahalen do klidné atmosféry a neutrálních barev. Za zmínku stojí dřevěná podlaha, kterou se architektům podařilo zachovat. Pouze ji obrousili, aby mohla odhalit svou úchvatnou kresbu. A právě ta je zřejmá v celém rozsahu interiéru jako poutavý designový prvek. Její lehký růžový odstín se během večerního slunečního světla ještě více zintenzivňuje a dodává prostoru opravdové teplo domova.

Jídelna je propojena s kuchyní. Vévodí jí dřevo a bílé zdi, které jsou symbolem minimalismu. Velké okno, sahající od podlahy až téměř ke stropu, oživuje místnost svěží venkovní zelení a přispívá k dostatečnému prosvětlení všech zákoutí. Světlo sem proudí ale i díky zabudovanému stropnímu osvětlení, které se prolíná také do ostatních místností a napodobuje styl světlíku.

Kuchyň i koupelnu zdobí stylové terrazzo, které působí čistě a nadčasově.

Minimalistický a nadčasový design každé místnosti je nápadně elegantní, doplňují ho i kontrastní kovové prvky v černém tónu. Ne nadarmo se říká, že kouzlo tkví v jednoduchosti.

A čím to je, že se tento viktoriánský dům mohl o několik místností „přifouknout“? Směrem do zahrady totiž přibyl nový přírůstek. Přístavek, ve kterém nové prostory najdete, je zvenčí obložen opáleným anglickým modřínem, který má výhodu v tom, že ani vlivem stárnutí neztrácí nic na své kráse. Ba naopak, patinuje se a s každou roční dobou i počasím se mění jeho podoba i odstín.

Půvab historie a šmrnc současnosti. To je to, co dodává viktoriánskému domovu hloubku a smyslnost. Původní prostory skvěle doplňují ty nové, přistavěné. V obou se opakují stejné materiály, barvy i doplňky, a působí tak jednoznačně jako harmonický celek.


ER Residence

Studia Hallett Ike

www.studiohallettike.co.uk

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...