Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rodinný dům v Kodani – dokonalý úkryt ve skandinávském stylu

Rodinný dům v Kodani – dokonalý úkryt ve skandinávském stylu

Pokud jste milovníci skandinávského stylu, jistě vás potěšíme. Představujeme vám nový rodinný dům Kajy Møller. Ta nejen že vede úspěšnou dánskou nábytkářskou firmu Frederica, ale nedávno zabrousila tak trochu i do světa interiérového designu, když si sama navrhla interiér svého vysněného domova. Dům se nachází u pobřeží, nedaleko centra Kodaně. Kolem dokola jsou vzrostlé sady, voňavé lesy i uklidňující šumění moře z nedaleké pláže.

Snad každý si přeje mít dokonalý domov s krásným interiérem, živou zahradou a milými sousedy. Nejinak tomu bylo i u Kajy Møller. Ve spolupráci s architekty ze studia Norm Architects se pustila do rozsáhlé rekonstrukce domu z roku 1904. Došlo na řadu strukturálních změn i oživení historických detailů. Sama se ujala role designérky. V interiéru vytvořila příjemné prostředí s uklidňujícími a monochromatickými zákoutími, které slouží celé její rodině jako dokonalý úkryt, jak sama říká.

Kromě skandinávského designu mám ráda také ten francouzský a italský, takže jsem se snažila dosáhnout kombinace všech těchto tří stylů," vysvětluje Kaja, která s manželem a svými dvěma dětmi vlastní i druhý domov na Francouzské riviéře. Náš druhý domov se nachází u Nice a právě z tohoto regionu jsem si přivezla spoustu inspirace," dodává podnikatelka.

V přízemí se nacházelo několik malých, stísněných místností, které se změnily na takřka otevřený prostor. Kuchyň s jídelnou spojila majitelka v jednu místnost s otevřeným vchodem do obývací části. Pro stěny zvolila Kaja světle šedý odstín, který kontrastuje s černými dřevěnými stropními trámy a skleněnou ocelovou skříní v kuchyni. Černé jsou i doplňky: velká závěsná svítidla nad jídelním stolem i elegantní židle.

Dotek tepla zajišťuje dlouhý dřevěný stůl a krb stojící opodál. Na útulnosti přidávají i béžové plátěné závěsy u oken s výhledem do zahrady.

Jemné neutrální tóny můžete spatřit nejen na zdech, ale i podlaze a nábytku. Ten pochází od dánských i mezinárodních značek. Za zmínku stojí dvojice černých kožených židlí od dánského návrháře Børge Mogensena a pohodlná pohovka italské značky Verzelloni.

Pro oživení prostoru dodala Kaja obývacímu pokoji trochu barevnosti. Na jedné ze stěn se vyjímá veliký obraz od umělkyně Anette Wier, na jiné zase nátěr v břidlicově modrém odstínu se starodávným apatykářem v popředí.

Mezi mé nejoblíbenější kusy nábytku patří starý apatykář, který kdysi používali lékaři. Trvalo mi více než dva roky, než jsem tento kousek objevila," říká Kaja.

V horním patře se nachází hlavní ložnice s balkónem. Zešikmená střecha nechává vyniknout tmavé trámy, a tvoří tak zajímavý detail stropu. Světlé povrchy i spousta denního světla prostor opticky zvětšují. Kaja zvolila i různé textury doplňků jako prošívaný přehoz přes postel, šedý ručně vyrobený kobereček i chlupatou kožešinu v houpacím křesle.

Koupelnu zdobí tmavá dlažba přecházející do obložení vany i umyvadlové skříňky. Elegance a jednoduchost zde mají hlavní slovo.

Jak interiér, tak i exteriér domu jsou sladěné do posledního detailu. Kaja Møller si může nyní se svými nejbližšími naplno užívat plodů své práce a především rodinného štěstí.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...