Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Skandinávie každým coulem: domov hudebního skladatele z Helsinek

Skandinávie každým coulem: domov hudebního skladatele z Helsinek

Líbezné zvuky hudby v moderní čtvrti Helsinek dávají najevo, že tady někde bydlí hudební skladatel. A tam, kde žijí umělci, ožívá nejen jejich umění, ale i vše kolem, včetně jejich bydlení. Hudební skladatel a producent Hanka Sola si zde nechal vytvořit byt, který sice není velký, ale zato je inspirovaný jeho vlastním uměním.

Umělcův byt se nachází v moderní čtvrti Kallio. Za jeho návrhem stojí interiérová designérka Laura Seppänen, která zde vytvořila klidný domov v duchu hotelového pokoje newyorského stylu: průmyslový nádech, luxusní šmrnc, ale i útulný domov, který poskytuje ideální zázemí. I když byt měří pouhých 72 metrů čtverečních, je díky vysokým, třímetrovým stropům opticky prostornější.

Symetrický půdorys bytu je patrný, jakmile do něj vstoupíte, přičemž bílá dřevěná podlaha vstupní haly se rozvětvuje do tří směrů. Do kuchyně, obývacího pokoje a ložnice. Ačkoli je každý pokoj jedinečný, všechny jsou provázány svou designovou čistou, jednobarevnou paletou a bohatými texturami. Od hladkých a lesklých, jako je například mosazný stolek v obýváku, až po drsné a hrubé v podobě ručně tkaných vlněných koberců po celém bytě.

Obývací pokoj udává tón celého bytu. Na bíle části stěn jsou vystavena abstraktní umělecká díla od finské umělkyně Tanji Meski. Najdete tu i těžký a monolitický betonový jídelní stůl, křesla z tkané kůže a regály ze světlého dřeva. Nesmí tu chybět ani původně černé piano z ořechového dřeva, které bylo předěláno finským graffiti umělcem Otto Majou, aby nyní mělo vířící vzor papírových „vlaštovek“.

Designérka přistoupila k tomuto projektu s lehkou, ale odvážnou rukou. Základ tvoří čistá paleta na převážně bílém a světle šedém pozadí s jemnými tahy černé a doplňky přírodních barev a textur, jako je dřevo a cihla.

Ložnice i kuchyň zrcadlí stejnou souhru bohatých textur a jednoduchých barev. Ložnice obsahuje více uměleckých děl od Tanji Meski umístěných na betonové zdi, která je nejen ústředním bodem místnosti, ale nahrazuje i čelo postele. Skříň z březové dýhy sahá od podlahy až ke stropu, což z ní činí tak trochu dramatický prvek místnosti a zároveň potřebný a dostatečný úložný prostor. Černobílý tkaný koberec na podlaze přináší další texturu, stejně jako betonový odkládací stolek vedle postele.

Designérka Laura Seppänen vytvořila pro skladatele ideální domov prostoupený čistým skandinávkým designem a inspirativním uměním, které bude dennodenně probouzet hudebníkovu múzu.

Jste také naladěni na skandinávskou vlnu? Pak by se vám mohl líbit i krásný Apartmán AM.

 



Laura Seppänen Design Agency
www.lauraseppanen.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...