Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Viktoriánským řadovým domkem konečně proudí denní světlo

Viktoriánským řadovým domkem konečně proudí denní světlo

Chtěli byste bydlet v londýnském viktoriánském řadovém domku? Zní to krásně, ale takové bydlení má mnoho nevýhod. Tou hlavní je nevhodné vnitřní uspořádání domů a zoufalý nedostatek denního světla v interiéru. Rekonstrukce, která oba základní nešvary vyřešila s elegancí, se ujalo londýnské architektonické studio FLOW Architecture a MAGRITS Architects. Jak se jim povedlo dostat denní světlo do centra domu a jak zvelebili vnitřní obytné prostory? Rádi vám to ukážeme. 

Domek kvůli regulím místních úřadů nesmí vybočovat z řady, čelní fasáda směrem do ulice tedy zůstala stejná, vnitřek ale prošel kompletní rekonfigurací uspořádání. Základem se staly dva prvky: sofistikovaný moderní světlík a otevřené schodiště, které se vine celým domem. Oba prvky byly pojaty sochařsky a dodávají prostoru osobitost, korunovány jsou bezrámovými střešními okny, kterými denní světlo doslova padá do srdce budovy – odtud název rezidence Light Falls. „Název Light Falls dokonale vyjadřuje duši domu,“ vysvětluje designérský tým, „kaskádový efekt denního světla, který se svisle pohybuje do středu budovy, oživuje vnitřní prostory a rozpouští hranice mezi venkovním a vnitřním prostorem.“ A pohled je to úžasný všemi směry.

Zvýšený obývací pokoj je světlíkem i schodištěm. Vizuálně je velmi zajímavě propojen s vyššími patry a narušuje původně horizontálně nakládané prostory. Nižší patra si hrají s místnostmi se dvojí výškou a pokračují v křivkách nastolených schodištěm i světlíkem. Hranici mezi vnitřkem a vnějškem pak narušuje celoskleněná zadní přístavba domu, která i svými posuvnými dveřmi propojuje interiér obývacího pokoje i jídelny se zadní částí pozemku a zahradou. Zahrada zrcadlí křivky interiéru v klikatých cestičkách a jemném vertikálním převýšení. Dominantou zahrady je starý ořechový strom. 

Interiér nese prvky minimalistické estetiky a působí, jako by byl spíše vymodelován než vystavěn. Informace o rozpočtu nemáme, ale na rekonstrukci bylo využito velké množství na míru vyráběných prvků (truhlářské kusy s důmyslnými úchyty a vyrytými grafickými vzory, železobetonové pláště stěny terasy a další). Domek, který byl původně postaven v roce 1851, nyní působí jako umělecké dílo z budoucnosti. 

Zvenku domek po rekonstrukci možná vypadá stejně, žije se v něm ale zcela jinak. Tento unikátní dům svou elegancí a důmyslnými řešeními dokazuje, že rekonstrukce historického domu a současný design nejsou neslučitelné!


Soukromá rezidence

Light Falls

Londýn, Anglie

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...