Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vizionáři z Delta Light představují novinky světelného designu

Vizionáři z Delta Light představují novinky světelného designu

Belgická značka Delta Light není žádným nováčkem, jde o jednu z největších autorit v oblasti osvětlení a světelných technologií, a to zejména na poli technologie LED. Z jejich katalogu interiérových a exteriérových světel, Bible světla (The Lighting Bible), vybírají architekti a designéři z celého světa. A není divu, kromě krásného designu a skvělé funkčnosti totiž dbají také na potřeby koncového klienta.

Světla Delta Light se objevila i v umělecké instalaci s názvem „Adjacent Field" Lindy Teggové pro Design Week 2019 v Miláně.

Originální světelné profily Femtoline.

Značka vznikla roku 1989, kdy obchodník a designér Paul Ameloot došel k závěru, že lidé konečně přemýšlejí nad tím, jak si v interiéru pohrát se světly. Založil firmu a navrhl první světlo – Phantom, které bylo dlouhé roky stálicí sortimentu značky. 

To je ono – světlo Phantom, které odstartovalo hvězdnou dráhu společnosti Delta Light. 

Dnes značku vedou hned tři Amelootové – otec Paul a synové Jan a Peter, kteří do společnosti přináší nejen stabilitu a budoucnost, ale také větší dynamiku a další porci nových ambic. Zaměstnávají 250 lidí a prodávají v celkem 120 zemích světa. Stále však značka dělá vše od designu a technického zpracování včetně výroby prototypu přes vlastní výrobu až po skladování a balení plně pod vlastní kontrolou v hlavním sídle společnosti Delta Light v Belgii. 

Do roku 2020 značka vstoupila s novou kolekcí Next Level, která se snaží překonat všechny předchozí, zvednout laťku a překonat hranice toho, co si pod slovem osvětlení představíme. Zapojují nové materiály a vzdalují se obvyklým tvarům. Také se snaží zdůraznit multisenzorickou zkušenost osvětlení, která vynikne jak v residenčních, tak v komerčních projektech. Světlo jako dekorace, světlo jako atmosféra, světlo jako nástroj.

Prodejní showroom projektu Vangurd od studia OOOOX se svítidly Super-Oh! a Spy On. Foto: Vladimír Kiva Novotný 

Pražské studio Nehty nehty v Křemencově ulici je vybaveno světly Maxispy a Boxy.

I interiér sídla společnosti Avast je osvětlen světly Delta Light. Na další realizované projekty a inspirace se můžete podívat na webu Delta Light. 

Novinkami v portfoliu Delta Light jsou světla Inform Conform navržené designérem Deanem Skira, chorvatským návrhářem světel a zakladatel studia Skira Architectural Lighting. Rodina světel Inform je řešením lineárního, ale i zvlněného osvětlení – skvěle se hodí do zasedacích místností, recepcí a pracoven. Poskytuje nejvyšší vizuální pohodlí – svítidlo je sestaveno z nejmodernějších LED modulů, čímž maximalizuje svůj výkon. Každý LED modul je však šikovně zastíněn, takže se do ní nemůžete přímo podívat – slouží vám a chrání vaše oči. Rodina světel Inform má celkem deset prostorových variant hned v několika barevných kombinacích. 

Světlo Conform se o vizuální pohodu stará speciální technologií, která světlo co nejvíce přibližuje tomu slunečnímu. Pro zmenšení únavy očí navíc využívá kombinace přímého a nepřímého světla, které podporuje lidskou aktivitu. Světlo je elegantní a samotní výrobci jej nazývají bohyní kancelářského osvětlení. 

Dean Skira navrhl ještě jednu novinku kolekce 2020 – světlo Nime, které zároveň je a není. Dokonale totiž splyne s okolím, zvlášť se stropem, lze ho ale umístit i na šikmé plochy. Dokonalá distribuce světla, které neprozrazuje svou existenci. Jeho montážní součásti se dají nabarvit barvou okolí, pak je oku téměř zcela neviditelné. Skvěle se hodí jako galerijní osvětlení, ale osvědčí se i u nerovnoměrných stropů, které svými světelnými možnostmi dovede sjednotit – vykouzlí stejná světelná kola z vysokých i z nízkých stropů. 

Paprsek světla Nime lze nastavit na 20 až 40 °, umí se otočit až o 355 ° a dovoluje náklon až 30 °.

Světla Delta Light jsou ověnčena cenami. Například novinka světlo Mantello již stihlo získat letošní cenu Red Dot Award. Svým nadčasovým vzhledem je vhodné jak pro domácí osvětlení, tak pro pracovní prostory. Nejlépe vypadá v uskupení – hned několik průměrů v různých výškách. Skvěle poslouží i jako noční lampička k posteli, nebo jako designový prvek hotelové recepce. Na výběr je matné lakované stínidlo, či ručně foukané sklo. Díky těmto mnoha variantám toto světlo poslouží v jakémkoli prostoru. Industriální, a přece něžné. Klasický tvar, avšak přeci moderní vzhled. 

Mantello světlo není jediné, letos na cenách Red Dot Award zazářilo i světlo Pion. Jeho stínidlo připomíná tělo pěšáka na šachovnici, ale tam veškerá podobnost končí. Na rozdíl od pěšáka se Pion totiž může pohybovat téměř, jak si zamane. Rozsah pohybu kolem dokola je 355 ° a možnost naklopení Pion nabízí až 90 °, čímž má téměř neomezené možnosti umístění. 

Elegantní design v nestárnoucích barevných kombinacích tohoto pěšáka rázem mění na královnu. 

V rámci nové kolekce představila společnost Delta Light také jemnější variantu z rodiny světel Super-Oh! – Super-Oh! SlimPouze 44 mm široký kruhový lustr má však stále vysokou světelnou účinnost. Vybrat si můžete buď přímé světlo, anebo kombinaci přímého a nepřímého. Obě varianty jsou dostupné ve dvou poloměrech (800 mm a 1 200 mm). Mezi kruhovými svítidly exceluje ještě subtilnější Superloop Plus, který kromě nové verze s akustickým panelem nabízí také velkolepé průměry až do 5 metrů.

Na kompletní kolekci belgické značky svítidel Delta Light se můžete podívat do jejího katalogu, nebo navštivte showroom světel Delta Light na Praze 4. 


Delta Light Czech

Vlastislavova 11

Praha 4

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...