Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Architektura touhy mezi vnitřkem a vnějškem MUT Design

Architektura touhy mezi vnitřkem a vnějškem MUT Design

Alberto Sánchez a Eduardo Villalón kteří přivedli valencijské slunce doprostřed zimy v Kolíně nad Rýnem, nás zvou na cestu španělskými tradicemi. Na imm cologne 2020, mezinárodním veletrhu interiéru a nábytku, jako čestný host prezentuje mladé španělské designérské duo MUT Design svůj osobní pohled na dokonalý domov pro Das Haus 2020. Architektura splývá s přírodním prostředím a jeho barvami ve vizionářském experimentu, který rozpouští dichotomii exteriéru a interiéru. 

Samotný název projektu A la Fresca!, který doslova znamená Venku na čerstvém vzduchuodkazuje ke středozemním tradicím, z nich některé jsou dobře známé – odpolední siesta nebo příprava paelly. K nim patří ještě jedna méně známá tradice, ke které se celý koncept váže, a tou je večerní posedávání před domem se sousedy, aby si konečně chladný večerní vzduch po žáru typického letního dne. Někdo hraje na kytaru, lidé si povídají a děti si hrají na ulicích a na chodnících. „Název přímo odráží naše kořeny a naši hispánskou kulturu,“ říká Alberto Sánchez. Směřování interiéru ven, spojení s okolím a život na čerstvém vzduchu, to je pocta středozemnímu stylu života. 

Designéři MUT Design, Alberto Sánchez a Eduardo Villalón, se často nechávají inspirovat geometrií, ani u projektu A la Fresca! tomu není jinak. Avšak způsob, jakým návrháři přenesli jednoduchou křivku z grafických prvků do architektonických kvalit, je fascinující. Čtvercová přízemní plocha je rozdělena konvexními stěnami a rozpouští se do čtyř kruhových místností uspořádaných kolem centrálního obytného prostoru, který se zcela otevírá ven.

Pro tento projekt bylo vše obráceno: pokoje směřují ven, každodenní rutina se koná na malých terasách seskupených kolem centrální terasy, hranice mezi interiérem a venkovním prostorem jsou propustné.

Stejně jako v typických domech v okolí dechberoucí laguny Albufera, která byla inspiračním zdrojem nejen projektu, je vše uspořádáno kolem centrální terasy. Na rozdíl od tradičních venkovských domů je však její fungování obráceno vzhůru nohama nebo spíše naruby. Terasa, obvykle místo společenského života, je přeměněna na útočiště, kde se hledá mír a obnovuje rovnováha.

Tento výlet do tradičního španělského života v moderním pojetí je rámován charakteristickou barevnou paletou, která sahá od neprůhledné a bílé vápence až k intenzivní červené terakotě. Je to experiment designu, který vyvolává představivost a zabývá se tématy, jako je propustnost prostorů a multifunkčnost objektů, které nás obklopují v každodenním životě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...