Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Axor: když vodu dostanou na starost designéři

Axor: když vodu dostanou na starost designéři

Nudí vás všední koupelnové kohoutky, ze kterých voda sice teče, ale máte pocit, že by vaše koupelna měla mít větší jiskru? Značka Axor na to šla po svém a navázala spolupráci se světovými designéry. Jak vypadá koupelnová revoluce v jejím podání?

Axor se spojil se slavnými umělci jako je Font, David Adjaye nebo GramFratesi a vytvořil širokou škálu neobvyklých vodovodních umyvadlových baterií. Celý projekt se nazývá WaterDream a má za cíl změnit zavedené normy i uvažování architektů a designérů v koupelnovém průmyslu. Značka Axor se na trhu pohybuje už přes 20 let, má vybudované renomé a může si tedy takovou revoluci dovolit. Připomeňme si projekty, kterými značka uspěla.

Japonští designéři ze společnosti Nendo například vytvořili sprchu, která kombinuje sprchu se sérií lamp. jak řekl sám Oki Sato, který Nendo vede: „Výsledkem je něco, co není jen sprcha, ani pouhá lampa, ale hybrid: kouzelný trik se světlem a vodou, který je dostupný každý den.“

Nendo pro Axor.

Nebo francouzský designér Philippe Starck, který vytvořil pro Axor organickou baterii. Ta chytře využívá vzduch, a díky tomu potřebuje oproti klasickým umyvadlovým bateriím jen zhruba půlku vody.

Vraťme se ale k nejnovějšímu projektu WaterDream, ve kterém jde také především o spolupráci Axoru se Starckem. Ale i s mnoha dalšími designéry. Duo GamFratesi se například inspirovalo na Dálném východě a vytvořilo z bambusu kohoutek Zen. Připomíná malou fontánku.

 

Zen od GamFratesi.

Švédské designérky z ateliéru Front vytvořily orchestr. Jak je to možné? Kohoutek Water Steps se skládá ze dvou propojených kalíšků, jimiž voda protéká krok za krokem až do vašich rukou. Zvuk dopadající vody tak připomíná tóny uchu lahodící symfonie.

Front a jejich Water Steps.

Netradiční název má také vodovodní kohoutek od německého architekta Wernera Aisslingera. The Sea and The Shore (Moře a pobřeží) připomíná opravdu živé a rozkvetlé pobřeží, které je lemováno karmínovou barvou.

Werner Aisslinger a baterie The Sea and The Shore.

Jiný druh luxusního potěšení z tekoucí vody v koupelně přináší designér David Adjaye, jenž své dílo pojmenoval Ritual. Zkosený kohoutek vyrobený z bronzu a žuly vás nadchne čistou línií a netradičním tvarem. Od Francouze Jean-Marie Massauda je baterie, která na první pohled vypadá jako tři mramorové oblázky vyskládané na sobě. Harmonie vzdávající hold tekoucí vodě nese název Mimikry.

David Adjaye a jeho vodní Ritual.

Mramorové Mimikry od Jean-Marie Massauda.

Všechny baterie byly představeny na Milano Design Week 2016. Pro značku Axor je u nás dodavatelem firma Hansgrohe, u které si směle můžete všechny produkty prohlédnout.


Hansgrohe

Dornych 47, Brno

www.hansgrohe.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Dominika Coufalová Autor:
Dominika Coufalová

Foto: via dezeen.com

Publikováno: 05.09.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...