Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Běloskvoucí podkroví zdobí přírodní dub i výhled na modernistickou vilu

Běloskvoucí podkroví zdobí přírodní dub i výhled na modernistickou vilu

Zbožňujete půdní byty, ale je vám blízký minimalismus? Pak právě pro vás je prohlídka tohoto rekonstruovaného půdního bytu v rezidenční a diplomatické čtvrti Bubenči. Byt se nachází v rezidenčním komplexu hned vedle modernistické vily Bianca, kterou navrhl architekt Jan Kotěra. V 90. letech k ní přibyly další rezidenční budovy nizozemského architekta Ericka van Egeraata. Okolo původní vily navrhl domy, které potichu našlapují a jsou v dialogu s historickou budovou.

V tomto duchu přistoupili i Komon architekti k rekonstrukci půdního bytu jedné z budov. Referenčním rámcem jim už ale nebyla modernistická vila, ale mladý pár, který zde bude bydlet. „Naším cílem bylo vytvořit klidný a kultivovaný prostor sjednocený promyšlenými detaily a redukovanou paletou přírodních materiálů. Skutečným domovem, podle obrazu majitele, se stane užíváním a postupným zabydlením prostoru,“ říká architekt projektu Martin Gaberle.  

Byt se nese v dominantní bílé barvě omítek i nábytku, dekoru přírodního dubu a kovových černých akcentů. Celým prostorem prostupují horizontální linky z přírodního dubu – knihovna v obývacím pokoji, kuchyňská linka i police nad ní, pracovní stůl i zdánlivě kompletně bílé dveře odhalují profil z přírodního dubu, tentokrát ve vertikále.

Chodba, kuchyně s jídelnou i obývací pokoj jsou spojené. Díky tomu vznikl opravdu velkorysý obytný prostor a chodba, která odděluje soukromou a společenskou část bytu, se tím výrazně prosvětlila. Velká francouzská okna rozšiřují obytný prostor i o venkovní terasu s výhledem na vilu Biancu. Byt je plný přirozeného světla, o to umělé se starají světla značek Deltalight, Fritz Hansen a Bega ze showroomu světel Light Works. 

Většina nýbytku byla vytvořena na míru. Nábytek nad krbem skrývá bar a klimatizaci, mezi závěsy před francouzským oknem je zabudované projekční plátno.

Minimalistickou paletu doplňuje cementová stěrka v koupelnách, které jsou v bytě hned dvě – každá ložnice má vlastní. 

Koupelny jsou vybaveny sanitou Grohe a Laufen.

Studio Komon architekti založili v roce 2017 architekti Lucie Roubalová a Martin Gaberle. Věnují se veřejnému i soukromému prostoru a nejraději mají projekty, které mohou vést od prvotní myšlenky až do posledního detailu. „Pracujeme s citem i rozumem,“ říkají s úsměvem. Na tomto projektu se s nimi podílely interiérové designérky Ema Traplová a Julie Hýská.

Zaujala vás tato rekonstrukce? Podívejte se, jakými dalšími projekty se studio Komon architekti pyšní.


Soukromá rezidence

Bubeneč, Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...