Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Cihelna Concept Store: Skrytý poklad na břehu Vltavy

Cihelna Concept Store: Skrytý poklad na břehu Vltavy

Zejména v Praze v posledních letech vznikla bezmála desítka showroomů a concept stores, které se snaží vyzdvihnout kvalitní design a přiblížit jej co největšímu okruhu lidí. Mezi nejzajímavější místa patří bezesporu i showroom Cihelna Concept Store, který vznikl ve dvoře bývalé královské cihelny. Unikátní projekt se odlišuje nejen samotným designem interiéru, který navrhla držitelka ocenění Czech Grand Design Michaela Tomíšková, výběrem designu pouze českého původu, ale i zapojením exteriéru do samotného výrazu budovy.

Počátky cihelny se datují již do roku 1870, kdy ji zakoupil profesor Herget. Cihelná výroba trvala až do začátku 20. století, kdy produkce začala stagnovat a znovu se již nikdy neobnovila. Areál poté sloužil jako sklad a nakonec vyhořel. Novodobá historie budovy je naštěstí o mnoho růžovější - majitel celý areál zrekonstruoval a znovu zpřístupnil veřejnosti. Ve dvoře nyní nalezneme kromě showroomu Cihelna Concept Store také muzeum Franze Kafky či známé sousoší močících postav Proudy od současného umělce, Davida Černého.

Když se před třemi lety Petr Kašlovský vrátil do Prahy, měl v hlavě již jasný koncept: showroom českého výběrového designu založený na úzké spolupráci s designéry i studii. K designu se dostal bezmála před 10 lety, zlomovým momentem se pro něj stal inspirující zážitek na sochařském sympoziu v roce 2002, kde během jednoho měsíce sochaři vytvořili obrovské množství soch a to bez počátečních návrhů. Právě tady se zrodila počáteční myšlenka, která se před rokem úspěšně zrealizovala a sklidila značný úspěch - během prvního roku fungování si vysloužila i nominaci na cenu Czech Grand Design v kategorii Obchod roku. Ke spolupráci si přizval Silvii Luběnovou, která se kromě kurátorství věnuje také ilustraci a designu - sama tvoří pod značkou Maestrokatastrof. Společně s designérkou Michaelou Tomíškovou dovedli koncept do nynější podoby. „Věnujeme se výhradně české tvorbě. Máme za sebou první rok fungování a vnímáme značný potenciál“, definuje koncept Cihelny Petr Kašlovský.

Dominantou přízemí je velká prosklená výloha s výhledem na starý dvůr, která dodává interiéru dostatek světla, opticky zvětšuje prostor a přirozeně jej propojuje s okolím.

Výhled z Cihelny zdobí mobiliář od české firmy mmcité, nositele několika ocenění Red Dot, která je známá svými elegantními a účelnými řešeními veřejného prostoru.

Interiér respektuje starou budovu zachováním původního rázu domu – ať už materiálem nebo barevností. Prostor je obohacen o citlivě volené moderní prvky, jakými jsou betonová podlaha nebo podhled s nenápadným osvětlením. Celek působí čistým dojmem a svou umírněností nezastiňuje vystavované předměty, naopak je vyzdvihuje a ukazuje, jakým způsobem by dané prvky mohly fungovat v konkrétním interiéru. „Svěží prostor s respektem k historii budovy. Interiér má být vzdušný a poskytovat dostatek volnosti vystaveným produktům“, tak definuje filozofii místa autorka interiéru, designérka Michaela Tomíšková ze studia DECHEM.

Výstavní plochy jsou také způsobem recyklace 60 let starých trámů, které musely být při rekonstrukci nahrazeny. Masivní trojúhelníková podnoží vyrobená na zakázku, přechází v tónech od bílé po šedivou a stávají se jedinou zásadnější dominantou interiéru. „S Míšou jsme se potkali na jiném projektu, kde jsme využili její schopnosti. Mimo to je profesionálka, se kterou je radost pracovat. Skvěle zvládla zadání Cihelny a její potřebu originálního pojetí mobiliáře a interiéru vůbec,“ přibližuje spolupráci s designérkou Petr Kaštovský. „Po několika schůzkách vznikl finální návrh, který jsme upravovali pouze v drobných detailech s výrobci“, doplňuje idylickou spolupráci Michaela Tomíšková.

Showroom se nedávno rozšířil do podkroví domu, kde momentálně vzniká další výstavní prostor diametrálně odlišného rázu. Na rozdíl od moderně zpracované přízemní části, jsou kontrastem k vystavovaným dílům v tomto případě zrenovované kusy nábytku z 19. a počátku 20. století, původní trámoví a dřevěná podlaha.

Až se dosyta nabažíte krásného designu, za zmínku určitě stojí neopakovatelný výhled z drobných oken starého domu, nad kterým vám srdce hlasitě zaplesá.

Od Jana Plecháče a Henryho Wielguse pochází třeba kolekce Neverending Glory, která byla navržena pro světoznámého českého výrobce svítidel, Lasvit. V siluetách lustrů lze rozpoznat nejznámější osvětlení pěti nejvýznamnějších koncertních sálů a divadel na světě: La Scala v Miláně, Palais Garnier v Paříži, v Metropolitní opeře v NY, ve Velkém divadle v Moskvě a Stavovském divadle v Praze.

V Cihelnē naleznete výběr toho nejlepšího ze současné české designérské scény - od produktů již renomovaných studií a designérů, až po návrhy čerstvých absolventů i nadějných studentů. Sortiment zahrnuje doplňky do interiéru, nábytek, osvětlení či šperky. Mezi známá jména, která v obchodě vystavují patří kromě Dechem i Eva Eisler, Jan Plecháč a Henry Wielgus, Květinové lahůdkářství, Lucie Koldová, Olgoj Chorchoj, Milan Pekař, Veronika a Viktorie, Martina Žílová, a mnozí další.

Lampy Venusian od Milana Pekaře jsou inspirovány pravidelnými geometrickými prvky v kombinaci s přirozeným růstem rostlin. Světlo na vrcholu lampy tvoří pomyslný květ.

Další z kolekce závěsných svítidel: Moulds z dílny Jana a Henryho pro Lasvit se obrací k tradičnímu českému sklářskému umění. Speciálně řešený světelný zdroj - v horní části stočené LED pásky vytváří dojem, že teplo a energie z pece skláře zůstává uvnitř světla.

Mladá a talentovaná designérka Andrea Fišarová, nynější studentka ateliéru K.O.V. na UMPRUM, vystavuje svou bakalářskou práci - toaletní stolek, který jako jeden z mála vystavených produktů nevznikl na půdě UMPRUM, ale pochází z ČVUT.

Před prostory Cihelny byla v roce 2015 umístěna další z instalací studia DECHEM, Deep Cafe - putovní kavárna pro venkovní posezení, inspirovaná postmodernou v kombinaci s originální mozaikou. Pro tento projekt se designérské duo odklonilo od svého typického materiálu - skla a zaměřilo se na perspektivní hmotu na bázi umělého kamene, Corianu. Kavárna následně dostála svému názvu a putovala dál - na Budapešť Design Week a naposledy byla k vidění na Milánském Design Weeku 2016.

Nenechte se odradit davy turistů a zajděte do útrob dvora a obchodu Hergetovy Cihelny. Zaručeně tady načerpáte nejen kus královské minulosti, odpočinete si, ale objevíte i jedinečný poklad, a to všechno přímo v historickém centru Prahy!

_____________________________________________________________________________________

Cihelna Concept Store

Cihelna 2b,  Praha 1

www.facebook.com/cihelna.prague

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...