Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Co Design Shaker namixoval

Co Design Shaker namixoval

Veletrh interiérového designu Design Shaker, mladý projekt, jehož cílem je rozvířit stojaté vody designu, jsme Vám představili v tomto článku. Čtvrtý ročník proběhl mezi 19. a 23. březnem v letňanském PVA EXPO Praha a tým insidecor byl u toho. Letošní proměnu zaběhlého veletrhu připravil tým ve složení kurátorky Terezy Kozlové, architekta Petra Bakoše a Jakuba Maříka, který se chopil managementu akce. Ať už jste na veletrhu sami byli, nebo Vám jeho návštěva unikla, pojďte s námi na prohlídku toho nejzajímavějšího, co bylo podle nás na letošním Design Shakeru k vidění.

Decore Gallery

Jedním z nejvýraznějších prvků celého veletrhu byla expozice Decore Gallery od galerie Harddecore, koncipovaná pod taktovkou kurátorky Terezy Kozlové, která se nacházela v domečku připomínajícím skládačku v životní velikosti. „Označil bych to za velkou polystyrenovou sochu domu. Celý náš projekt na Design Shakeru jsme se rozhodli představit formou stavebnice, protože design bereme hravě. Nejedná se však pouze o hru na stavebnici – kostky v sobě skutečně drží bez jakékoli pomoci lepidla,“ vysvětluje Petr Bakoš, který na veletrhu zastupoval právě Harddecore a také nově vzniklé designové studio Wlide Space.

Události - Co Design Shaker namixoval

V domku jsme nemohli přehlédnout tvorbu Johany Němečkové, mladé české designérky a fotografky. Její tvorba díky barevnosti nabízí příjemnou hravost a minimalistické designy zase zaručují nadčasovost. Velký úspěch sklidil i netradiční stojací červený věšák právě z jejího portfolia. Za zmínku stojí i dětský koutek z dílny Devoto.

Události - Co Design Shaker namixoval

V Decore Gallery nás zaujala práce studentů z ateliéru Průmyslového designu pod vedením Jana Čapka z FUD UJEP - Tomáše Machače, Romana Bezděka a Johany Němečkové. Kromě kovových stoliček a nejrůznějších doplňků stojí za zmínku i samotné vystavovací bílé police - ty jsou od firmy velb', která se zaměřuje na výrobu betonových prvků do interiéru.

Modernista

Pod heslem „ctěte tradici, buďte moderní“, se skrývá výrobce a prodejce předmětů z 20. století i z designové současnosti, Modernista. V jeho nabídce najdeme jak funkcionalistický nábytek, tak kubistickou keramiku, svítidla a hračky, ale také nejnovější tvorbu českých návrhářů šperku, porcelánu či skla. Modernista nabízí repliky nadčasových kusů prvorepublikového designu i restaurované originály. „Pro Design Shaker jsme vybrali především ikony prvorepublikového nábytku, zejména návrhy výjimečného designéra Jindřicha Halabaly,“ říká Johana Růžičková a pokračuje: „výrobky UP závodů mnoha lidem připomínají domov a dětství a díky tomu jsou reakce návštěvníků vesměs pozitivní a milé“. Výroba nových originálů vzniká tradičním řemeslným postupem na zakázku, výsledný dojem pak dotvářejí potahové materiály od nejlepších světových výrobců. 

Události - Co Design Shaker namixoval

Master & Master

Master & Master tvoří Ondřej Zita a Luděk Šteigl - dva mladí umělci, kteří věří v českou řemeslnou výrobu a inovativní design. Vyrábí poličky a stoly s variabilními plochami i kovovými podnožemi - ty nabízí libovolné kombinace jednak pro pracovní stoly, tak konferenční stolky. V nabídce podnoží najdete žluté, tyrkysové, červené, ale i klasické černé či bílé. Na Design Shakeru předvedli novinku – měděné nohy, u kterých byla použita nová povrchová úprava. Zároveň představili i vysoké nohy, které se mohou použít například u vystavovacích pultů. Této mladé firmě se však daří převážně v zahraničí - jejich nábytek se prodává hlavně do Německa, Rakouska, Holandska, Belgie a Francie. „Doufám, že se nám tady podaří Česko trochu nakoupnout,“ říká spoluzakladatel Ondřej Zita.

Události - Co Design Shaker namixoval

LLEV

Designové studio LLEV, zaměřující se na produktový a grafický design, bylo založeno v roce 2004 dvěma absolventy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, Evou a Marcelem Mochalovými. Na veletrhu duo zaujalo nejen knížkami, hodinami, sklenicemi, originálními šperky, ale také samotnými policemi, ve kterých byly produkty vystavovány. Všechny stánky na Design Shakeru byly koncipovány jako domečky a tyto police jejich tvar kopírovaly. „Jedná se o náhodu, s těmito policemi objíždíme celý svět,“ vysvětlil nám Marcel, „ale s Design Shakerem jsme asi na stejné vlně.“

Události - Co Design Shaker namixoval

Kartoons

Mladá česká společnost Kartoons, působící na trhu od roku 2012, předvedla, co všechno se dá vytvořit z tak obyčejného materiálu, jakým je papír - zabývá se totiž výrobou designového a ekologického nábytku z recyklované papírové lepenky. Je tedy zřejmé, že pojmy ekologie a recyklace jim nejsou lhostejné. Díky široké škále barev a motivů potisků se bude hodit do jakéhokoliv interiéru a díky ruční výrobě je každý kousek originální a jedinečný. Velký zájem byl o budíky, které jsou vyrobeny z klasické vícevrtstvé lepenky. Dodávány jsou v zábavně řešeném balení, můžou se tak stát milým dárkem pro Vaše blízké.

Události - Co Design Shaker namixoval

Kvalitář

Součástí veletrhu se stala i galerie Kvalitář, která představuje prostor pro konfrontaci se současným českým uměním. Pořádá pravidelné výstavy a klade si za cíl představit odbornému i neodbornému zájemci to nejlepší z ateliérů etablovaných umělců. Kromě možnosti prodeje nabízí také pronájem uměleckých děl a nábytku a to na krátkodobé i dlouhodobé bázi v rámci svého projektu Designbanka. Na Design Shakeru představili jejich aktuální nabídku - na obrázku můžete vidět křesla LC2 Armchair, jejichž designérem byl Le Corbusier, jeden z nejvýznamnějších architektů 20. století.

Události - Co Design Shaker namixoval

Jitona

Výrobce nábytku Jitona dal na odiv novou kolekci Mamma, kterou navrhlo české studio Vrtiška - Žák. Základní motiv celé kolekce tvoří hravost, střídmost a kombinace materiálů. Charakteristikou této novinky je vlídná a elegantní forma v kombinaci s přírodními materiály a sofistikovanými detaily. Lehkost jednotlivých produktů zaručují nožičky - element, který vizuálně propojuje všechny prvky kolekce. Každý kus nábytku má zároveň dostatek charakteru na to, aby v interiéru působil jako solitér. Kolekci Mamma využijete jak v ložnici, tak v obývacím pokoji. 

Události - Co Design Shaker namixoval

Jelínek

Minulý rok uvedla firma JELÍNEK na Designbloku nábytkovou kolekci LaVista, která si ihned získala přízeň jak laické, tak odborné veřejnosti. Na veletrhu získala cenu šéfredaktorů za Nejlepší nový nábytek. Na začátku tohoto roku se také umístila v nominacích na Czech Grand Design za rok 2014, kde soupeřila v kategorii Výrobce roku. Kolekce LaVista získala nejvyšší ocenění v soutěži Nábytek roku 2015. Na Design Shakeru JELÍNEK představil svou novou kolekci nábytku do ložnice s názvem AMANTA, tak nám nezbývá než si počkat, jestli bude mít stejný úspěch jako její starší sourozenec. Vykročení je svižné, AMANTA získala ocenění Grand Prix veletrhu For Furniture 2015.

Události - Co Design Shaker namixoval

Devoto

Česká značka dětského designového nábytku a doplňků Devoto měla na Design Shakeru nejen vlastní zastoupení, ale k vidění byla v již zmiňované Decore Gallery. V obou případech představila návštěvníkům novou kolekci nábytku, ve které používá nový materiál – laminovanou překližkou, která harmonicky vyvažuje dvě důležité vlastnosti - odolnost i kvalitu. Koncept značky Devoto spočívá v jednoduchých kombinacích a snaze vyrobit takový nábytek, který poroste a bude žít současně s dětmi. Zaměřuje se na kvalitu materiálů, bezpečnost a detail. Ať už se jedná o úchytky nebo netradiční barvy a tvary – to vše patří k nezaměnitelnému rukopisu této značky. Pokud byste se o této značce dozvěděli více, přečtěte si náš článek.

Události - Co Design Shaker namixoval

Zahrada na niti

Dostatek kyslíku a zeleně zajistila exhibice mladého projektu Zahrada na niti, který má na starost mladá zahradní architektka Lenka Hrubá. Nejprve je potřeba se seznámit s pojmy – v nabídce jsou kokedamy, závěsné rostliny v kulovitém balu, nebo aerária, závěsné skleněné nádoby, které se naplní rostlinou, svíčkou nebo kamínky. Autorka se inspirovala Japonskem, kde se tímto způsobem používají k dekoraci hlavně bonsaje a transformovala jej na pokojové rostliny. Zábavným prvkem celé instalace byl Malý princ na Kokedamě – autorce totiž připomíná baoab na jeho planetě.

Události - Co Design Shaker namixoval

Fotonaut

O zábavu na Design Shakeru se postaral Fotonaut - fotobudka, která na tomto veletrhu mohla směle konkurovat ostatním produktům. Tvůrci fotonauta se rozhodli nejít ve stopách obřích nemoderních krabic, naopak se vydali cestou funkčního deisgnu a vyvinuli minimalistický a stylový přístroj, který se pravidelně stává okrasou nejrůznějších událostí a eventů. Fotografie se ihned po vyfocení vytiskne a přístroj nabídne možnost si fotografii zaslat na e-mail, či rovnou sdílet na facebooku.

Události - Co Design Shaker namixoval

Vitra

Centrálním bodem v hale se stala improvizovaná kavárna Vitra Media Café, které nábytek propůjčila právě švýcarská společnost Vitra opět pod kurátorským dohledem Terezy Kozlové. V sobotu se uskutečnila přednáška, v čele s výkonným ředitelem Vitry pro Českou republiku - Jiřím Zavadilem. Měla název Originál versus kopie a návštěvníky poučila o pojmech padělek, kopie, proč se vyplatí investovat do originálů, o právních souvislostech, ale i o konkrétních padělcích společnosti Vitra i s jejich bojem proti plagiátorství. „Padělky se snažíme monitorovat a v kamenných obchodech se nám to daří, na internetu ale bohužel nemáme šanci,“ řekl na toto téma Jiří Zavadil.

Události - Co Design Shaker namixoval

Design Shaker představil návštěvníkům výběr etablovaných českých výrobců i distributorů nejznámějších českých značek, ale také mladé tvůrce, kteří buď ještě studují nebo čerstvě tvoří pod vlastními značkami. Tento mladý projekt přinesl do již zavedených PVA veletrhů nový svěží vítr a celý insidecor tým je zvědavý na jeho další ročník.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...